用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵   [複製鏈接]

回覆:Bilipapa 的帖子

hold位唔放不是無良,請不要ㄧ概而論。那個例子是,手有更好offers亦已留位,講明唔讀但都要去學校考,説是為了訓練子女而已,這行為不能茍同,亦只會令音樂椅越轉越亂,對家長本身亦没有好處。或者這裡説得不太清楚而令人誤解,在此抱歉。

twintse 發表於 16-12-1 08:59
如說讓座為例子,就如有些人除了坐左,連佢地的手袋,背囊都霸埋2個位,因為我早到有權點用都得。

如果只坐一 ...
通常我一句唔該就坐落去,如果是女士,佢跟著就會黑面然後大力扯開個手袋。我返到屋企就會用輕鬆手法和小朋友分享和討論件事,然後一起大笑一餐 。
你例子令我想起月語殘片的片段,有$人家將食物掉在地上都唔比d窮人食

如說讓座為例子,就如有些人除了坐左,連佢地的手袋,背囊都霸埋2個位,因為我早到有權點用都得。

如果只坐一 ...
通常我一句唔該就坐落去,如果是女士,佢跟著就會黑面然後大力扯開個手袋。我返到屋企就會用輕鬆手法和小朋友分享和討論件事,然後一起大笑一餐 。
你例子令我想起月語殘片的片段,有$人家將食物掉在地上都唔比d窮人食

如果只坐一 ...

hppa    發表於 16-12-1 15:27

如果只坐一 ...

Chirley    發表於 16-12-1 14:00
Felix223    發表於 16-12-1 12:23

Mrs.Luckycat 發表於 16-12-1 09:29

的確,hold 位的家長與 waiting 的家長有conflict of  ...

AGREE!
大家用對眼望咗咁耐, 理解都知係一路講緊而家同一時間HOLD 2-3個位唔放,去到7 ~8月尾臨開學先放位, 呢D叫無良.

時間咁長, 有咩選擇困難症都可以選擇到啦! Pat 就得一個, 咁難選擇??

有咁多人即刻敏感到自己對號入座, 上面有D家長高尚情操, 真係大開眼界.

陽光點的歌    發表於 16-12-1 12:58

其實一直同意可以放位方便人的話,做好人放位是值得鼓勵的行為。

但反過來又「自私」又「無良」去批判別人,就不値得鼓勵了。

有選擇困難症是原罪嗎?用高尚的道德標準來說,是不是也是岐視選擇困難症的病人?

當他人不是按你的標準做的話,就是有問題?

面對決擇而有所猶豫, 乃人之常情. 相信大家針對嘅, 係嗰D hold住D一定唔會讀, 又或唔通知學校放位嘅家長. 但睇到呢到, 見到部分人嘅留言, 個種你死你賤, 關我咩事嘅心態, 真係令人心寒!

hppa    發表於 16-12-1 15:34
novelle  的確好恐佈  發表於 16-12-1 14:52
Chirley  心寒x3,D人無同理心  發表於 16-12-1 14:04
MrBeast  咪係,仲要在傷口灑鹽  發表於 16-12-1 13:13
陽光點的歌    發表於 16-12-1 12:58

ok3 發表於 16-12-1 12:55
面對決擇而有所猶豫, 乃人之常情. 相信大家針對嘅, 係嗰D hold住D一定唔會讀, 又或唔通知學校放位嘅家長.  ...

其實寫的人不一定這麼想。

主要是一劈頭第一句就話人,「hold 位咁無良,快D放位出來」,咁對方答「who cares」,那是十分「正常」的反應。

如果第一句是「大家好希望有位,麻煩你把不會選擇的位放出來好嗎」、相信回應會正面好多。

這是人之常情。不可能一天到睌什麼社會责任,應該乜乜乜吧

busydaddy 發表於 16-12-1 12:52
其實一直同意可以放位方便人的話,做好人放位是值得鼓勵的行為。

但反過來又「自私」又「無良」去批判別人 ...

既然咁多家長有選擇困難症,不如取消直資啦!全部計分或抽獎。認真的。
天助自助者,  別再怨天尤人

freestylesurf2k 發表於 16-12-1 12:03
呢度道德先行是常識吧
唔單單喺呢度. 應該係放諸四海而皆准.

freestylesurf2k 發表於 16-12-1 14:20
其實我都係道德高人黎㗎
你估呢度D網友唔知咩! 不過最好低調D, 唔好咁高調周圍講 唔係就會俾人話你此地無銀架啦

hobb2011 發表於 16-12-1 12:51
你咪叫李生比一百幾廿萬你駛吓囉!佢唔比你,到時你咪話話佢無良、自私囉
...
李嘉誠向天水圍及離島DSE考生 每人派5,000元

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題