用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵   [複製鏈接]

引用:曬命都要人地個小朋友有本事先曬到,我唔會

原帖由 hobb2011 於 16-11-28 發表
曬命都要人地個小朋友有本事先曬到,我唔會唔低得人地有多間學校offer,首要教導好自己d仔女先去理人地
...
你都有道理。

回覆樓主:

freestylesurf2k 發表於 16-11-28 21:54
有咁既制度就會有咁既結果,限制1人註冊-位咪解決罹

係囉!

回覆樓主:

其實心裡一早有個排名,唔明hold 幾間作用係咩,捐人不利己
要show off , 學網友講show offer 信都得

人各有志, 雖然我唔認同此做法, 但我唔會用"無良"去形容人

對方hold位唔可以hold一世, 如果waiting既小朋友真係有緣入讀既話, 到開學時一放位出黎, 學校都會call waiting既學生, 分別只係浪費左開學既使費, 依個係個人既選擇

對於需要時間來考慮是明白、理解的。

但明知唔會讀,手上已有更好offer還要到此一遊感到不值。如果每個一人都是就樣損人不利己,我無話好說,亦不知用甚麼字來形容.....

我只對於不太幸運尚未有offer的家長朋友、感到無奈。

醒目開學勳章 王國長老

義氣仔女 發表於 16-11-29 09:11
人各有志, 雖然我唔認同此做法, 但我唔會用"無良"去形容人

對方hold位唔可以hold一世, 如果waiting既小朋 ...

老實說,我唔會用無良,我會用衰格
Hold到6、7月至放,唔係call waitlist咪得囉咁簡單。真實案例:已經為左小朋友小一返學搬屋,唔通又搬?發左咩。仲有,興奮收call但校車話無位,被迫放棄。唔係無聽過。
係,技不如人係蝕底,我同意。但因為人為自私令成件事更無奈,我覺得真係好衰。

有d人其實唔係真係考慮。買書迎新全部無出現,又賴死唔放就係怕果1%自己可能揀錯可以返兜。如果可以hold多幾年再揀,我相信大把人會咁做。

Tintin926  講得好,覺得依家好多香港人好自私衰格  發表於 16-11-29 19:09
Chirley    發表於 16-11-29 18:26

回覆 Charlotte_mom 的帖子

聽過有D人等到開學才no show,學校九月份仲要call waiting.....真過份,無責任心

啲人咁自私及無恥,身教之下啲仔女既道德價值觀會點?

俾佢入到MIT/ harvard 又如何⋯⋯

hold還hold, 識人hold超過2間到八月, 收call果個都好慘, 想讀, 但又要買過校服同書, 又要安排校車, 唔係個個家庭負擔到, 最後被迫放棄好慘

hppa    發表於 16-11-29 15:43

凡事兩面睇,有人hold 位hold 到八、九月,可能musical chair 唔同轉法。學校call A君,A君已經settle 唔想轉,又call B 君,B君抽到神津,唔要個offer,輾轉call 到Z君,最後Z君開心執到寶,Z君可能係你。不是鼓勵hold 位,但大家不用那麼怨,我相信天係有安排。

hppa    發表於 16-11-29 15:43

笑出聲!任何事都自有上天安排。

咁唔駛報直私、自行唔報、大抽奬亂填,上天自有安排。

人家考試出貓,上天自有安排。

對方貪污,上天自有安排⋯⋯

sindyip 發表於 16-11-28 15:29
回覆 LeeCC 的帖子

我女今年有個同學媽媽又係咁,手持2間私校offer, 1間3rd in, 2間都留位仲開埋whatsapp  ...

個人覺得留兩間私校揀下唔算過份,亦唔算集郵。

我未聽過集郵係儲兩個郵票。

AEteam  其實我信每個家長都錫小朋友,想選最好的。選不到通常是適合小朋友的學校其實不是家長理想選擇。   發表於 16-11-29 11:14

最慘係我們哪些一家offer都冇的家長, 超緊張, 要等8,9個月, 6月甚至要等到開學,人都癲!

回覆 retriever 的帖子

應該仲有直資, 已經冇理佢講乜, 因為真係又寸又煩, 又話人都癲又話好折磨好矛盾,又話個女唔谷得但全部考神校或谷果d, 之後又話其實小朋友唔當一回事

retriever 發表於 16-11-29 11:05

pat pat 得一個,你有兩張凳最後都只可以坐其中一張。咁不如早d俾個位人坐下啦,好心!

retriever 發表於 16-11-29 11:05

呢類型敏感話題無謂回應

回覆樓主:

我個人對集郵無乜特別感覺,考得多過一間小學嘅亦大有人在。我反而對係 EK 開 post 跪求人地放位的家長感到反感。讀書嗟,雖然唔係真係 physically 跪係度求,點解要放低自尊?

有乜野想法嘅父母就岀乜野類形嘅小朋友。唔好以為淨係 show off 自己有幾多個 offer 會對小朋友唔好。將升小呢件人生小事要攪到跪求嘅,咁樣小朋友何來自信丶尊嚴?

annakit  agree  發表於 16-11-29 19:17
Felix223    發表於 16-11-29 15:17
陽光點的歌    發表於 16-11-29 14:50

dttmtong 發表於 16-11-29 13:25
我個人對集郵無乜特別感覺,考得多過一間小學嘅亦大有人在。我反而對係 EK 開 post 跪求人地放位的家長感到 ...

我諗有家長跪求只係為加強個post嘅迫切性,我相信應該無咩人真係會跪求。
退一步講,就算真係跪求,唔代表佢係無自尊自信。因為為左下一代,父母可以做任何嘢,尤其係絕望時。

Tintin926  絶咩望?冇書讀?做乞丐?患絶症?  發表於 16-11-29 22:27

starry_night 發表於 16-11-29 13:08
pat pat 得一個,你有兩張凳最後都只可以坐其中一張。咁不如早d俾個位人坐下啦,好心!

我都一諗法!有咩咁困難去㨂?一個答案,根本就不是最好只是一個水泡
‹ 上一主題|下一主題