用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵   [複製鏈接]

Alange 發表於 16-12-3 14:05
一留留半年學費。包無咗集郵。

係有d阻嚇。

不過結果唔係等於愈多錢愈多選擇權?

計我話直資統一時間放榜,有 multiple offer,  但統一註冊時間。

引用:Quote:SmilieMaMa+發表於+16-12-3+13:58+

原帖由 osim 於 16-12-05 發表
其實我想問私校有咩途徑知你註冊左其他直資呢?
去教局check。

引用:其實hold住幾個offer果d+九成九都係幾間二

原帖由 teambuilder 於 16-12-04 發表
其實hold住幾個offer果d 九成九都係幾間二三線。分分鐘呢幾間二三線救左好多人一命。但排位,做資料搜集係 ...
同意,但想講,即使二線學校,都係target收最top嗰批學生,即係話,好少人成手2線offer要做選擇(而好似你講唔知點揀好),但連一間一線直私都考唔到。

retriever 發表於 16-12-5 08:15
係有d阻嚇。

不過結果唔係等於愈多錢愈多選擇權?

非常同意。其实应该11月自行放榜,12月直资放榜,然后1月参加大抽奖。

Or even better, 11月某日,自行和直资同时放榜,只能注册一家学校,然后1月参加大抽奖。

皆大欢喜。

hongk 發表於 16-12-5 14:40
非常同意。其实应该11月自行放榜,12月直资放榜,然后1月参加大抽奖。

Or even better, 11月某日,自行和 ...

有什麼好歡喜?

十二月call waiting?之後還可以轉校嗎?

其實做咁多野只是將音樂椅推早幾個月,到時候,又有家長投訴K2因為未知孩子能否入一線心儀學校而失眠到十二月了?

其實大家也很淸楚最後也會放出去,而小孩也不會沒有書讀。只是家長自己eq問題吧了。

busydaddy 發表於 16-12-5 20:06
有什麼好歡喜?

十二月call waiting?之後還可以轉校嗎?

no, no, no. 你没看明白,最好同一日放榜,只能选择一个学校注册,就没有音乐椅了。或者音乐椅的比例就小很多了。至少不像现在,一个小朋友手里有几个,占着位子,别的小朋友手里没有。后出offer的学校,比如男拔女拔,又去抢先出offer学校的生源。

回覆 SmilieMaMa 的帖子

即係你覺得考到音小德雅禮賢福建培僑黃錦輝福小崇真聖三一九真既一定會考到兩拔德望英華陳守仁宣道九小是但一間?咁又幾好喎。

引用:集完郵就响GROUP/+FB曬命,+PN/+K/+小學都有

原帖由 littlemaopig 於 16-11-28 發表
集完郵就响GROUP/ FB曬命, PN/ K/ 小學都有呢啲人
Yes , so many of these kind of ppl ... Even put their kids to study two kinders .... So crazy !!!

引用:回覆+SmilieMaMa+的帖子 即係你覺得考到音

原帖由 teambuilder 於 16-12-06 發表
回覆 SmilieMaMa 的帖子

即係你覺得考到音小德雅禮賢福建培僑黃錦輝福小崇真聖三一九真既一定會考到兩拔德 ...
當然唔係絕對,但我身邊啲朋友,如果中得到你所講既3,4間或以上,特別係中到禮賢,褔小,WKF,培僑嗰啲,好多手頭上都已經起碼有SFA,港同,聖提(雖然唔係你個list入面),德望事但一間,兼且仲玩緊嗰堆學校既2nd in / 3rd in /等出result。其實我想講。。。大部分學校,都係考學術+性格行為禮貌,而每間都係得百零個位,所以第一堆有offer 既人,來來去去都係嗰批。。。咁當然唔係100%,只係個現實如此。

‹ 上一主題|下一主題