用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵
樓主: twintse
go

集郵   [複製鏈接]

slem 發表於 16-12-2 21:43
又識得話人人得一個pet,明知個位最終都係會放出黎㗎la,又話嫌人放位放得慢,嫌call waiting call得遲,咁遲c ...

MrBeast 發表於 16-11-28 15:00
其實offer letter 已可滿足集郵樂趣,做乜要花$註冊

俾埋註冊費,有埋receipt就好似擁有咗一樣。就算唔讀,心態上会比較得offering letter滿足實在。

creambun 發表於 16-12-3 09:55
正如你去飲茶,一人霸兩人枱又得,四人枱又得,八人枱又得,甚至十二人枱都可以。只要你肯俾足人數茶錢。你 ...

interesting 比喻,lets explore 一下:
一位客人因為唔知有幾多人到一早霸位坐左落張8人枱,心知最多都是比多幾十蚊茶$,最後只得3位朋友turn up,佢又懶得埋叫士仔換張細枱,自己又唔至在個幾十蚊,仲有在朋友面前唔好咁寒酸,到一點士仔問可否讓出張大台比等緊客人,位客人最後點半先埋單,仲豪氣地話嗱佢已特登早d埋單,但午飯時間已差不多完,消費高的客人早已去了第二間,剩下等枱的只有一中兩件的公公婆婆。跟著其他客人有樣學樣,最後茶樓收入少了,若好食的可以加$,二線的就只有執粒,lose lose for everyone。

引用:正如你去飲茶,一人霸兩人枱又得,四人枱又

原帖由 creambun 於 16-12-03 發表
正如你去飲茶,一人霸兩人枱又得,四人枱又得,八人枱又得,甚至十二人枱都可以。只要你肯俾足人數茶錢。你 ...
呢個比喻有D唔岩,1個人或2個人覇張12人枱係絕對唔係一樣,就算係你有錢付茶錢,但你唔會叫12個义燒飽或甚12碟干炒牛河.....俾足12人張單既價錢

mcl203 發表於 16-12-3 13:28
呢個比喻有D唔岩,1個人或2個人覇張12人枱係絕對唔係一樣,就算係你有錢付茶錢,但你唔會叫12個义燒飽或甚1 ...

俾茶錢=俾留位費,佢地點會志在。如果部長要佢地叫12碟干炒牛河(學費)。佢地重唔即刻埋單走咩。

回覆:無良集郵

係啱啱過去嗰個8月尾,咪仲見到啲一線學校call 緊 waiting,好似宣道,陳守仁咁,因為好多人都已經係其他學校settle 咗(即使call wait 嗰間其實更心儀,只可惜timing 唔啱,現實中冇得從新再揀),學校可能call 成百人先搵到1個補上,學校行政有壓力,為咗快啲攪掂,就索性跳哂條call wait queue,直接call 啲所謂有 "誠意" 既家長(即係又寫信呀,甚至激啲去等校長嗰啲),因為佢地會take offer 既機會大啲,但比啲家長知道又話唔公平,話做壞規距,為咗個學位要家長表誠意,學校無奈,最後就唯有收緊啲政策,例如即使私校都唔比你大抽獎呀,你註冊其他直資私校即擺你落waiting list 呀咁,甚至好似VSA 一收就收萬幾蚊留位費(但又會有人話學店,掠水)。。。只可嘆句,惡性循環,真係 lose lose situation。

引用:Quote:creambun+發表於+16-12-3+13:50+ 俾

原帖由 Alange 於 16-12-03 發表
一留留半年學費。包無咗集郵。
絕對同意,但問題係如果要去到呢步,咪抹殺埋嗰啲原本真心想要多少少時間考慮手頭上2 / 3間學校既人既權利?何苦凡事都要去到咁盡冇彎轉先安落呢?唔怪得阿爺依傢一陣話要釋法,依傢又話要司法覆核。。。最後大家都冇得玩。

Alange 發表於 16-12-3 14:05
一留留半年學費。包無咗集郵。
又唔使咁棘要俾半年學實.......

學吓D電訊公司咁....一留位就係6年合約
中途違約就賠番合約尾數...就夠速綁性
直資係仲棘D...原價賠償...俾埋政府果份學費

有D人唔顧大局,自己顧自己,就算識游水,身上仍要攬住10個水泡做張沙灘椅嘆世界,眼白白望住跌落海的人不特止,仲要話:“只怪你唔識游水,ㄧ個水泡都攞唔到,而家我要上岸啦,係人地遍體鱗傷既時候就放返九個水泡話救左你,仲要你多謝佢,欣賞佢,你有種咪唔好要囉。最终ㄧ個得救,九個唔係死左就係入左ICU。

其實唔係個個無offer要等call waiting,只是睇唔過眼呢D無情的行為。

novelle  Agree!  發表於 16-12-3 17:37

唔係謀殺~你又無推人落海,攬晒D水泡又無犯法,海內的人浸係水裏幾個月最终都會有消防來救,仲有呼吸都唔會浸死嘅....

多謝關心,我地泳術尚可,有幸攞到幾個offers又㨂到學校實有書讀,同時又放左其他唔讀的offers,只求心安理得夜晚訓得好。

禍不及兒女,每個小朋友都有長處及短處,有人游水叻,有人跑步叻。有人考到好多offers係本事,開正游水個條路,人地唔好彩考唔到都唔好没殺別人的努力,話人唔夠醒,山水有相逢。

用註冊證註冊最好,學校要收正本註冊證,放棄學位就返去攞返張註冊證去另一間註冊。
無註冊證就無學位,又無得參加自行/大抽獎

家長未收集好資料就報考,又考到,就乍乍林收集資料作決定去註冊

想集郵又得,自己儲起offer信,係自己fb,blog開心share

最重要係大家唔使拗,呢個話題唔使係EK討論,大家應該直接寫信俾政府俾意見。

我完全唔相信技不如人,酸葡萄理論;5歲人仔,2小時面試可選出戰無不勝既人生勝利組,問米都無甘準。我又唔會用無良去形容,無知會好d,hold甘多offer,因為唔知自己想要物,又唔收集好資料。

唔好話影響其他家長甘偉大,hold甘耐唔放其實影響既係自己。

直接寫信俾政府投訴:[email protected]
或者搵葉建源議員投訴(fb search:葉建源)

明白有些家長可能很多學校都會考,一方面未清楚學校方向,另一方面是讓孩子有多一次面試經驗。
幸運地有不少offer的孩子一定表現出色,家長也必花了不少心血栽培。但是學校只能選一間,希望各位家長都展現出同理心,盡快把不會考慮的學位讓出來,讓其他正等候的家長可以放下心頭大石,那是一種偉大的身教呢!

其實hold住幾個offer果d 九成九都係幾間二三線。分分鐘呢幾間二三線救左好多人一命。但排位,做資料搜集係比較難,因呢d學校去唔到一線多數係有d野,亦好難用個"稱"黎"稱"。我唔係想標籤邊d學校,亦唔想講到咁白。

SmilieMaMa 發表於 16-12-3 13:58
係啱啱過去嗰個8月尾,咪仲見到啲一線學校call 緊 waiting,好似宣道,陳守仁咁,因為好多人都已經係其他學 ...

其實我想問私校有咩途徑知你註冊左其他直資呢?
‹ 上一主題|下一主題