用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校(year 1)
go

國際學校(year 1)

小朋友現在國際幼稚園讀書,但其實家長英文講的話不太流利,咁小朋友選咩國際學校好,有咩國際學校D老師會同家說廣東話,因為怕自己同D老師難溝通

cwm1980 發表於 16-11-28 01:22
小朋友現在國際幼稚園讀書,但其實家長英文講的話不太流利,咁小朋友選咩國際學校好,有咩國際學校D老師會 ...

老實講,同你講粤語的國際學校,國際極都有限。

cwm1980 發表於 16-11-28 01:22
小朋友現在國際幼稚園讀書,但其實家長英文講的話不太流利,咁小朋友選咩國際學校好,有咩國際學校D老師會 ...

我知道不少國際學校的老師,從英美加回流,會說粵語的,可是他們在家長、學生前不會說(扮不懂、不會主動說、堅持只講英文)。這是他們的專業,在學生面前要有一定的形象。

回覆樓主:

建議你要去學英文,好過學校老師去就你講中文...
你學好英文對你同你小朋友都有好處。
我想知咩嘢原因,點解你會選擇國際學校?

回覆:國際學校(year 1)

其實樓主小朋友讀緊邊間幼稚園?

回覆 cwm1980 的帖子

You refer to York kindergarten?
This is not an official international school!!!

Saboc 發表於 16-11-28 11:00
回覆 cwm1980 的帖子

You refer to York kindergarten?

不是York 呀!

applebot 發表於 16-11-28 08:55
建議你要去學英文,好過學校老師去就你講中文...
你學好英文對你同你小朋友都有好處。
我想知咩嘢原因,點 ...

你都講得岩,不過真係書到用時方恨少!要流利好似好難,
其實我想揀國際學校係因為大左都會出國讀書,又想小朋友愉快學習,唔好咁多功課考試壓力,又有流利英語

torunpoland 發表於 16-11-28 08:15
我知道不少國際學校的老師,從英美加回流,會說粵語的,可是他們在家長、學生前不會說(扮不懂、不會主動 ...

其實我都係咁林,不過有D朋友又話你交學費,老師會就你,我都覺得老師係唔會就,
只係現在因為幼稚園,一個class teacher 是西人,而另一class teacher 是NET, NET teacher 冇咁嚴緊先同我講廣東話

cwm1980 發表於 16-11-28 23:46
其實我都係咁林,不過有D朋友又話你交學費,老師會就你,我都覺得老師係唔會就,
只係現在因為幼稚園,一 ...

你朋友真有趣,交學費大曬

Choochootrain 發表於 16-11-29 00:07
你朋友真有趣,交學費大曬

個朋友仲要係做音樂老師(emoji)(emoji)她說她教D名校生同國際學校
所以佢咁同我講都半信半疑!

cwm1980 發表於 16-11-28 23:46
只係現在因為幼稚園,一 ...

除了中文科老師,其他科目老師多數是老外。
就算是華人老師,多數是 ABC,佢根本不會講中文。
可能有極少數老師會講粵語,但在禮節上,佢地唔會就你講廣東話。

cwm1980 發表於 16-11-28 23:40
其實我想揀國際學校係因為大左都會出國讀書,又想 ...

你英文唔流俐,老師會體諒、明白的。佢又唔係日日打電話俾你談心!我發現英文較遜的家長未必可與孩子同學的家長交流就真。例如外籍同學開派對請孩去,去到,孩子跟同學玩,做家長的會傾談、說說笑笑⋯⋯但如果未能跟得上,他們也會明白的,但家長自己也沒味道。這個影響,就視乎你有幾想跟外籍家事往來。當然未必要深交成知己,但去到那些場合,粵語組自成一角,英文組又另闢一隅,就冇咩意思。

比較少聽到有真正嘅國際學校,尤其幼稚園會有你講嘅情況。

你朋友的想法

cwm1980 發表於 16-11-28 23:40
其實我想揀國際學校係因為大左都會出國讀書,又想 ...

唔好唸,去行動,報名學好佢,唔一要講好流利,至少有能力聽,讀和書寫。
我唸兩三年就可學好,唔好只意跟住你小朋友啲課本學習課程去學,國際學校嘅語境,加上小朋友吸收力強,你唔會學到啲乜。
坊間有啲成人英語課程應該夠,每日睇英文報紙,聽BBC網台,去下expat forum吹下水,同小朋友用英文溝通下,你好pickup到。
英文易學難精,希望你同小朋友都成功。

applebot 發表於 16-11-29 07:12
唔好唸,去行動,報名學好佢,唔一要講好流利,至少有能力聽,讀和書寫。
我唸兩三年就可學好,唔好只意跟 ...

多謝你的鼓勵,我會嘗試,為左小朋友唯一就係咁

torunpoland 發表於 16-11-29 00:42
你英文唔流俐,老師會體諒、明白的。佢又唔係日日打電話俾你談心!我發現英文較遜的家長未必可與孩子同學 ...

其實我都試過,一D都唔好受真係

nintendo 發表於 16-11-29 00:38
除了中文科老師,其他科目老師多數是老外。
就算是華人老師,多數是 ABC,佢根本不會講中文。
可能有極少 ...

明白,謝謝你啊!

老師唔會同你講廣東話的,其實基本溝通ok就得,始終讀書果個唔係家長,小朋友搞得掂都得。

但同外國家長mingle就係另一件事,和英語水平無直接關係,和性格、生活習慣有關。中國人鍾意small talk的比較少。人地好多生活小事都講得好有熱情,這個更難改變。

....