用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 赤柱聖士提反
go

喇沙 vs 赤柱聖士提反 [複製鏈接]

聖士提反,愉快學習,但每天2小時交通
喇沙,名校,近屋企,但功課壓力大

小孩資質一般,愛交朋友,容易分心,全職媽咪,但唔鐘意谷。

希望小孩將來良好中文能力,唔想太早出國,想讀完中學後才出國,但對DSE不太有信心。

是否應該選有IB的聖士提反?
   2    0    0    0

回覆 eiggamaglei 的帖子

i vote for ls,首先可培養良好中文,近屋企

eiggamaglei 發表於 16-11-28 00:02

聖士提反並非想像中輕鬆,而且IB亦唔係比DSE容易有好成绩。不過聽到喇沙個名都怕怕既話,揀一間自己有信心既學校應該較為合適,一於揀聖士提反。

eiggamaglei 發表於 16-11-28 00:02

唔計交通選聖提。但實際上交通所衍生的壓力,如太早起床,太晚回家,無時間做功課,可能比實際功課壓力大。LS不如想像中谷,聖提不如想像中輕鬆,

回覆樓主:

呢兩間,唔駛考慮太多。

我只能説來回兩小時的車程已把工課做完久了。如讀St Stephen 就搬近學校。

mayyylai  贊同  發表於 16-11-29 11:39

唔搬屋,去聖士提反太痛苦,佢真係遠。同埋,聖提亦唔係比你hea讀ga。

這個case 我咁睇:
讀得起聖提,又打算中學出國,家住九龍塘附近,家庭經濟應該勁寬鬆
呢個階段已知入到LS, 即爸爸是old boys
既是old boys 又唔認同母校的教學方面、本身經濟又鬆動
不如讓番個津貼學位,讓一眾認同理念的普通人家兒子有機會

b3410    發表於 16-11-29 12:27

揀LS, 讀唔掂先轉。有LS收,有今生冇來世。
LS仔勁吖

Soundervolt  "有今生冇來世",有冇咁誇張呀?!  發表於 16-11-28 17:32

醒目開學勳章 貢獻勳章

搬得郁,或有司機接送:聖提
搬唔郁,就近返學

其實本回兩小時唔算過份,好多學校一程車都45分鐘,再預早到/遲開車15分鐘,只不過如果有另一個選擇係近屋企,就唔值得咁樣浪費光陰

其實,男生唔係大多數容易分心架咩?!愛交朋友,係咪應該讀LS啱哂?!
功課壓力,LS只可以叫做普通,但如果連普通都唔樂意去試,就真係....
恐龍家

點解覺得喇沙功課壓力大, 因為本身有仔仔已經讀緊?

其實我諗樓主好明白LS同ST STEPHEN既分別,有邊個會願意講,自己個仔資質平庸,未必適合讀LS. 樓主提得出呢個問題,當然有自身考慮啦.

如果返學要兩粒鐘,真係唔建議啦

點解吾考慮耀中?近屋企,國際學校,中文佳,英文口語佳,IB, 方便出國。

ckcleung 發表於 16-11-28 12:19
其實我諗樓主好明白LS同ST STEPHEN既分別,有邊個會願意講,自己個仔資質平庸,未必適合讀LS. 樓主提得出呢個 ...

返遠咁多,又比多咁多$$$,學校老實講亦無ls咁有名氣。。。 而且男校既進取程度同男女校又唔同。校友自行ls中左,都可以去 vs?

另外版友攞耀x出來,係咪有 d整估?

通常會話LS功課壓力大既, 好似都唔係LS舊生或者現任LS既家長

LS中學部既畢業生, 就算因為衰中文入唔到本地大學, 我相信用佢地既DSE成績, 去外國都仲有大把一線尾二線頭大學收. 原因(1) 外國大學唔會理你中文科考得好唔好 (2) 外個其實有幾百間一線尾二線頭大學係承認DSE作為入學條件
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

除非樓主係靠人事入St Stephen,否則自己實力考入,唔差wor。入去LS,唔一定輸蝕。

先唔講邊间學校好d甘傷感情,剩係近,每日省兩個鐘已經唔使唸。

Nath  agree  發表於 16-11-28 14:54

retriever 發表於 16-11-28 13:01

返遠咁多,又比多咁多$$$,學校老實講亦無ls咁有名氣。。 ...

唔係人人都咁着重名氣,何況大家心中排名都唔同,你又點知樓主點排?重點反而係樓主心中既谷(LS) 同輕鬆(SSCPS)同現實有冇差別?如果單純諗住去外國升學,SSCPS 係呢方面既資訊support 係好多;用IB 成績入大學亦較少限制。不過如果真係入讀搬去港島會好d.

Lindytiger 發表於 16-11-28 13:59
唔係人人都咁着重名氣,何況大家心中排名都唔同,你又點知樓主點排?重點反而係樓主心中既谷(LS) 同輕鬆( ...

其實去外國有無必要揀IB?

如我係樓主, 一定揀LS, 唔係為名氣

一來我係窮鬼, 二來遠亦係問題, 三來男仔讀男校, 一定開心過男女校, 四來其實我去赤柱聽校長既簡介會, 印象麻麻...

如計開心, 男仔讀男校係PERFECT MATCH, 就算功課真係谷, 都有班兄弟一齊癲, 唔同D 啦!

Tintin926  Nath, sorry  發表於 16-11-29 02:03
Tintin926  Bath, 你應該唔係男校出身  發表於 16-11-29 02:01
Nath  讀男女校一樣都可以好開心架  發表於 16-11-28 15:05

retriever 發表於 16-11-28 14:29
其實去外國有無必要揀IB?

如我係樓主, 一定揀LS, 唔係為名氣

呢d 係你既感受,但唔係樓主

仲要猶豫的話,應該揀st stephen

lunhome    agree  發表於 16-11-28 15:53
retriever  對.  發表於 16-11-28 15:04
‹ 上一主題|下一主題