用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個收入負擔到直資私校嗎?
樓主: CherryCake
go

呢個收入負擔到直資私校嗎?   [複製鏈接]

其實有個大既已經讀緊津校,成績如何?覺得間學校吾掂所以想細既考試直私?

retriever 發表於 16-11-28 07:33
如果呢個收入讀唔到直資,全港直資好多人讀唔起。興趣班如飯後甜品,唔一定要。反而校車加幅會好明顯,隨時 ...

校車真係好吾抵俾,過海二千幾

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 ppmmbb 於 16-11-28 發表
點解想讀直私?大的津校不好?
大既係SEN,讀既都係多SEN津校,好包容,很好。

細既同大既完全不同,無選擇既話,跟哥哥一間都未嘗不可。可以既話,選擇不同既學校比佢。唔知有無同路人明白我既諗法?

Binlojai  啊... 原來係咁, 明白嘞~ 咁為個細嘅報直私亦無可厚非...  發表於 16-11-29 12:00

租住18000樓估都是小中產區, 但4人家庭食住行水電媒電迅間中睇醫生之類, 家用5K近乎不可能?  樓主有冇計錯?  我亦是4人家庭, 分別只住私樓多左差餉, 大仔讀千零直資, 但車費差不多同學費一樣, 課外活動比學費多幾倍(已經好平常不是專家教的, 當然此支出是optional), 唔計細的讀私立幼稚園的開銷同工人支出, 好平常家庭駛用亦做不到5K 之內.  

如果冇計錯真係長期控制到樓主開的數, 我覺得3000以下學費加校車1500左右的直私應算見頂 (另預多少少課外活動/補習費), 此類選擇的直私亦不太多, 報左無坊.

引用:Quote:siden+發表於+16-11-28+10:49+ 依家

原帖由 lui 於 16-11-28 發表
其實有$有得醫是真的,朋友有買危疾,生cancer 用300萬保險cover 曬。姑勿論會否翻發,buy time 多五年都 ...
i think a very good ceo medical plan is very important. like the prudential or bupa or ihi etx....the coverage amount is hkd 50 mio or usd 3mio for lifelong....touchwood saying if unfortunately got canxxr...still enough coverage ...of course...for cheaper premium....buy the highest subordination amount.....and buy a cheap normal hospital plan to cover that subordination portion.

CherryCake 發表於 16-11-28 11:36
大既係SEN,讀既都係多SEN津校,好包容,很好。

細既同大既完全不同,無選擇既話,跟哥哥一間都未嘗不可。 ...

你想要邊類型直私?學術、英語環境、開心型、龍校 ... ... ?

HaYi 發表於 16-11-28 11:38
租住18000樓估都是小中產區, 但4人家庭食住行水電媒電迅間中睇醫生之類, 家用5K近乎不可能?  樓主有冇計錯? ...

我估佢講家用,係俾長老。。

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-28+11:36+

你想要邊類型直私?學術、英語環境、開心型、龍校 ... ... ?
其實未完全掌握到不同直資既程度&分別,細既語言天分高,理解能力好,易悶,愛駁老師嘴,挑戰老師。想搵間活動教學,由朝坐到晚既傳統津校不太適合她。有無建議?

CherryCake 發表於 16-11-28 12:12
其實未完全掌握到不同直資既程度&分別,細既語言天分高,理解能力好,易悶,愛駁老師嘴,挑戰老師。想搵間 ...

TSL。 不過「愛駁老師嘴」讀乜校都麻煩!

retriever  唔一定, 除非叻到識飛, 老師無你符  發表於 16-11-28 12:50
Felix223  agree  發表於 16-11-28 12:38

回覆 CherryCake 的帖子

雖然兩個小朋友,但係阿大讀津校的話阿細讀直資應該不成問題啊!很多全日制的直資都比半日制的非學券便宜。只要出街吃飯買野的時候多諗下,每月睇緊d家庭開支,應該還可以有儲蓄的。當然手頭係無兩個都讀津校咁寬裕,但只要是好學校適合小朋友的學校係值得的。

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-28+12:12+

TSL。 不過「愛駁老師嘴」讀乜校都麻煩!
呢點暫時幼稚園老師覺得可接受&教緊佢。

老師話較了鬧鐘,10分鐘後做咩做咩,約10分鐘佢舉手:老師,10分鐘都過左,未有鬧鐘響既?

老師講左d野,轉頭講左第二樣,佢即開口問:你求先唔係咁講果喎...你話咁樣咁樣...

有日學校日程有點分同,佢即同老師講:陳老師呀!你今日做錯兩件事..1.Xxxxxx
2XxXxxxxxx
老師無嬲,仲教佢唔可以隨便開口就話人錯。

不過佢的確好好口,老嬸嬸都對佢又愛又有時有點激心。出席過學校活動,佢同同學關係,絕對世界,唔蝦人,亦不會被蝦。男仔女仔都係好朋友。

TSL聽過,多謝意見。

CherryCake 發表於 16-11-28 12:12
其實未完全掌握到不同直資既程度&分別,細既語言天分高,理解能力好,易悶,愛駁老師嘴,挑戰老師。想搵間 ...

其實你收入唔差, 而你大果個讀緊津校亦知駛費. 斷估都係主流果隻, 咁PROJECT 落直資當然亦唔會少...

你無直接講邊間直資...

但係到而家為止, 新派直資昇學唔特別出彩, 傳統直資教學, 可能又非你所求. 前者如果你俾左錢最後成績一般, 會否讓你覺得浪費金錢?

係時候CALL 數據超人出來, 為你指點迷津...

CherryCake 發表於 16-11-27 16:56
家庭月入:60k
租樓:18k
家用:5k

以我家庭為例
每個小朋友每月預$10000
(包括學費,校巴,食飯,興趣班)
我自己覺得
要「諗」下夠唔夠錢讀直私嘅
就唔好諗
意外嘅野無人知
Touchwood突然一個無收入
Touchwood突然一個有意外入院
呢個世界好多意外
到時有足夠資金應付嗎?

silvia_ng 發表於 16-11-28 08:39
我覺得讀到3000蚊or below既直資喎,其實都唔係洗好多錢啦,入到去,唔係人有你有,去遊學團又去,乜鬼都參 ...

你間平直資今年加價,再無千幾蚊,要二千幾.
都係因為個泳池

retriever 發表於 16-11-28 12:48
其實你收入唔差, 而你大果個讀緊津校亦知駛費. 斷估都係主流果隻, 咁PROJECT 落直資當然亦唔會少...

你無 ...

誰是 "數據超人"

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 mariyar 於 16-11-28 發表
以我家庭為例
每個小朋友每月預$10000
(包括學費,校巴,食飯,興趣班)
好實際既數目分享,我計哂d開支,每月應該拎到萬鬆2萬蚊for讀書開支。

HaYi  many choice then  發表於 16-11-28 14:09

CherryCake 發表於 16-11-28 13:51
好實際既數目分享,我計哂d開支,每月應該拎到萬鬆2萬蚊for讀書開支。

每月預萬幾2萬讀直私小係好夠啦!到時屋企有咩經濟問題再搵津貼學校轉都唔遲,如果小朋友考到就俾佢讀啦!唔洗太擔心啊!小朋友仲可以努力考取好成績有獎學金啊!

其實六萬蚊家庭收入, 好多直資都可以申請到資助, 申請左資助之後, 好多海外交流, 課外活動, 都可以有減免, 詳情可以上學校的網頁睇番.

不過津校都有好多好學校, 唔係一定要讀直/私.

AgapePa 發表於 16-11-28 13:07
你間平直資今年加價,再無千幾蚊,要二千幾.
都係因為個泳池
唔係呀, 今年9月只係收多一舊水,未到2000幾喎。ANYWAY...讀埋今年可收工,只希望唔洗去另一間比多六年

mimi1102 發表於 16-11-28 14:10
其實六萬蚊家庭收入, 好多直資都可以申請到資助, 申請左資助之後, 好多海外交流, 課外活動, 都可以有減免,  ...

可否試舉列說明知?!

mimi1102  說明邊樣?  發表於 16-11-28 14:38
‹ 上一主題|下一主題