用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 呢個收入負擔到直資私校嗎?
樓主: CherryCake
go

呢個收入負擔到直資私校嗎?   [複製鏈接]

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+19:40+

原帖由 austism 於 16-12-02 發表
我家庭收入算ok,而我細囡資質不錯,但我從來冇諗私校、直資,只諗點樣在地區名校考好d, 插班入唔洗$的名 ...
但首先要有分或運氣入到地區名小..呢樣無分唔使諗。

邊d直私係二線?

EK有好多數據睇, 家長一定要自己抽時間爬下文.

要付學費的睇下是否合符自己的要求/期望

選校最重要係適合自己小朋友.

CherryCake 發表於 16-12-2 10:28

邊d直私係二線?
其實有不少都係二線,不過我覺得最緊要適合小朋友,客觀分析小朋友能力,格硬讀名小到頭來家長小朋友都辛苦又返唔到轉頭時就大獲

邊d直私係二線?

ek既主流,新開果d直資都話係二線。傳統名校變身果d佢地通常話係一線。

如果真係考到勁私枚, 讀左先, 負擔吾到再入返津小

引用:+如果真係考到勁私枚,+讀左先,+負擔吾到再

原帖由 kaka80 於 16-12-02 發表
如果真係考到勁私枚, 讀左先, 負擔吾到再入返津小
真係會有人選擇咁做?

CherryCake 發表於 16-12-2 14:39
真係會有人選擇咁做?
喺呢度睇到好多例子,首要條件係名私校,之後插班都係插返神級津校

邊d直私係二線?

唔講邊d係二缐,每人心中把尺唔同嘛

家庭月入:60k
租樓:18k
家用:5k
興趣班:$1500

大既讀緊屋企樓下津校,細既k1,想考下直資私校。

請唔好叫我考左有offer至算,因為如果一開始知道負擔不到,就索性不考。

請問用家,除學費外,仲有咩支出?家庭月入已盡,但每年會有調整咁加2千左右。

扣除家用租樓,還剩35000。點會唔够?

我反而想知家用5000點够?

好彩大少冇睇到呢篇。

我頭脑簡单啲,私校津校,最大分别是學費(其他甚麽校車、課外活動應一樣)。假如讀津校教育開支是x,那麼,私校即是x+學費。例如私校每年50000。你問自已如每年多負担50000使費是否可行即可。

judy 發表於 16-12-2 16:47
扣除家用租樓,還剩35000。點會唔够?

我反而想知家用5000點够?

佢家用係指進貢比長老。

問題係x + 學費,可以好多。 主要係x可以好大。 讀直資, x係咪可以細返d,  睇送食飯。

judy  x唔關直私事,可以當fix item, 所以只考慮學費得啦。  發表於 16-12-2 18:12

retriever 發表於 16-12-2 18:07
佢家用係指進貢比長老。

問題係x + 學費,可以好多。 主要係x可以好大。 讀直資, x係咪可以細返d,  睇送 ...

一體一藝一個月要5k嗎?朋友個小朋友學畫畫一個月7xx,學鋼琴一個月6xx(初級),學tennis一個月又係5xx,以上全部一個星期一節課計,點計都去唔到5k

fixedstar99 發表於 16-12-3 07:05
一體一藝一個月要5k嗎?朋友個小朋友學畫畫一個月7xx,學鋼琴一個月6xx(初級),學tennis一個月又係5xx, ...

EK家長的小孩,通常一體一藝以外還有補習,還要是專科專補那種。中文可能外補普通話/朗誦/認字,英文phonics/朗誦/講故事/drama, 數學可能學奧數,又可能上機械人班/STEM, 加起來四五個興趣班/補習班,便要$5000了。

邊d直私係二線?

被EK家長定為二線的直私,不代表成績差,很多都是band one 的,只是歷史較短,不是傳統名校變身 (聖xx,拔x,單性別學校 果啲)。有啲家長又會好多數據,呢間50%入band 1中學,果間60%, 有啲仲分埋band 1A, band 1C ,多人入band1A就是好野,band1C 是不入流。

睇埋升中版,就會發現很多在升小版提及的直私龍校,去到那邊都被評為二三線。

每人心中的尺和要求不同,我揀和睇的直私,在這裡只算二三線,但最重要是適合孩子和自己。

retriever 發表於 16-12-2 18:07
佢家用係指進貢比長老。

問題係x + 學費,可以好多。 主要係x可以好大。 讀直資, x係咪可以細返d,  睇送 ...

我覺得讀直私X開資會更大

fixedstar99 發表於 16-12-3 07:05
一體一藝一個月要5k嗎?朋友個小朋友學畫畫一個月7xx,學鋼琴一個月6xx(初級),學tennis一個月又係5xx, ...

你講既唔係ek標準,亦唔係普羅標準。鋼琴學費係平d,  但學上去仲有考級加鐘會加錢。另外而家唔少人學其他樂器搏入樂團,費用更貴。運動又係,一月600係網總價。如果學上去,求功名比賽之類,加鐘揾好教練私教好㩒計。

所以都係果句,多有多學,少有少學,或者唔學。

一般直資有包d eca,  你覺得果d項目ok,  其實駛費可控。要其他就要自己諗。

retriever 發表於 16-12-3 11:56
你講既唔係ek標準,亦唔係普羅標準。鋼琴學費係平d,  但學上去仲有考級加鐘會加錢。另外而家唔少人學其他 ...
你本來話一体一藝要5K....跟住再回又加左一堆配菜....再講又加D
好似人話5K唔係好抵....你就不停送贈品既手法....

CherryCake 發表於 16-11-27 16:56
家庭月入:60k
租樓:18k
家用:5k
以你既收入絕對可以放心報直私校,大把人少過你收入都讀緊。問題係你考到咩學校,如果唔係心中比較心儀既,我覺得讀津校效果一樣。但如果你考到神校或一線受追棒學校,相信你問人借錢都會讀。所以唔使想太多,小朋友既能力會給你答案,最重要係你覺得佢讀得書,好學校唔好放過,幫佢報名,給小朋友一個機會。

引用:Quote:CherryCake+發表於+16-11-27+16:56+

原帖由 maymay321 於 16-12-03 發表
以你既收入絕對可以放心報直私校,大把人少過你收入都讀緊。問題係你考到咩學校,如果唔係心中比較心儀既, ...

mcl203 發表於 16-12-3 14:45
你本來話一体一藝要5K....跟住再回又加左一堆配菜....再講又加D
好似人話5K唔係好抵....你就不停送贈品既 ...

你睇埋前面。我係幫口解釋話點解有人計到13k.

唔係話我覺得13k ok
‹ 上一主題|下一主題