用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行註冊後, 如兄姐下學期轉校, 弟妹個位學校有無權收番 ...
go

自行註冊後, 如兄姐下學期轉校, 弟妹個位學校有無權收番? [複製鏈接]

有朋友係自行甲類人仕, 已註冊。 請問有無咩情況係學校可以收番個位? 定註咗冊, 就只有個學生可以放棄個學位 (叩到門/最後有直/私收), 學校只俾完全被動?

朋友個細嘅因世襲入咗家姐嗰間, 但又想家姐更想一層樓轉校, 怕家姐下學期考到插班, 細嘅會無咗個位。 當然家姐唔一定插班成功, 但都想問定先~

而我自己就係要等大抽獎嘅不幸人仕
都想知有無咩情況d位會多番d (even 係1、2個都好吖), 自行後係咪只有學生放棄個位, 就無學校可以收番個位?

hppa  Safe after registration  發表於 16-11-28 01:36
   0    0    0    0

好似只要細的自行注咗冊,大果個下學期閃人都冇問題。

當然最好confirm with EDB。

回覆:siden 的帖子

唔該曬 ^^ 我都叫朋友如果真係擔心, 直頭打去教育局問

Goodway 發表於 16-11-27 10:09
有朋友係自行甲類人仕, 已註冊。 請問有無咩情況係學校可以收番個位? 定註咗冊, 就只有個學生可以放棄個學 ...

我都想知x2

醒目開學勳章 貢獻勳章

理論上,的確無問題
倒轉講,如果個大嘅小六,細嗰個下年先小一,都係必收生,到佢入到小一,大嗰個已經唔係一齊返學
恐龍家

回覆 Goodway 的帖子

註冊咗就應該安全啦,學校無權收返個學位,因為基本上已經通知咗教育局,所以大嗰個如果來年出去考插班,基本上對細嗰個冇乜影響,而且係大半年後嘅事。

siden 發表於 16-11-27 10:20
好似只要細的自行注咗冊,大果個下學期閃人都冇問題。

當然最好confirm with EDB。
樓主過慮了...

呢方面仲未內地化, 除非有人不滿, 要求司法覆核...

Thanks all ^^
‹ 上一主題|下一主題