用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 2歲半女孩行為問題!
go

[過動] 2歲半女孩行為問題! [複製鏈接]

我女2歲半返左N班2個月左右,就經常被老師投訴,話佢好固執,好硬頸,搶人玩具,又唔肯認錯,老師講唔聽,唔理老師,仲扮聽唔到,又話佢太多主見,太强,要我在家壓制佢,不能就佢,不能被佢話事,
以上行為在家也是這樣,真是估唔到在學校也會這樣(emoji)(emoji)(emoji)令人頭痛!
   1    0    0    0

KUNG3388 發表於 16-11-27 08:52
我女2歲半返左N班2個月左右,就經常被老師投訴,話佢好固執,好硬頸,搶人玩具,又唔肯認錯,老師講唔聽, ...

請問邊個負責照顧佢多?

calvinlinda 發表於 16-11-28 03:50
請問邊個負責照顧佢多?

糸媽媽本人照顧呀!(emoji)(emoji)

KUNG3388 發表於 16-11-28 09:48
糸媽媽本人照顧呀!(emoji)(emoji)

會唔會方法問題?

calvinlinda 發表於 16-11-29 02:05
會唔會方法問題?

多謝你回復,會有什麼好的方法,?

KUNG3388 發表於 16-11-29 10:43
多謝你回復,會有什麼好的方法,?

(emoji)(emoji)(emoji)
唔清楚你個情況,但我觀察到身邊有呢一類的小朋友通常都唔係天生day1係咁(唔聽人講、硬頸、好有主見、想點就點...),有時可能係屋企人/照顧佢嘅人(可能係父母、工人、長老、老師等)同佢建立嘅關係中無型地讓佢不知不覺地產生了呢類的行為.. e.g. 我見有個媽咪會成日好羅疏、日吟夜吟,咁佢咪當耳邊風,長期唔聽人講囉。之後個媽咪就開始講大話想嚇佢,一次兩次後,佢會知道原來亞媽會講大話的,又唔會再理會。亞媽之後出到打、什至挖苦佢,咁大家嘅關係開始唔好了,於是小朋友找不到理解和信任,便開始聽從自己聲音做決定了。學校同屋企情況都好類似,有啲小朋友屋企先會咁,有啲兩邊都會..所以要睇吓邊度出事,盡快修補..

calvinlinda 發表於 16-11-30 04:34
(emoji)(emoji)(emoji)
唔清楚你個情況,但我觀察到身邊有呢一類的小朋友通常都唔係天生day1係咁(唔聽人 ...

多謝你詳細解釋,昨日見健康院醫生,話糸尃注力失調及過度活躍!已轉介去智力評估中心(emoji)(emoji)(emoji)

KUNG3388 發表於 16-12-2 11:16
多謝你詳細解釋,昨日見健康院醫生,話糸尃注力失調及過度活躍!已轉介去智力評估中心(emoji)(emoji)(emoj ...

做媽咪的更加要加油和落足愛心和心機同小朋友一同成長啦!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

我都係人哋教的,首要條件係小朋友要鐘意返學,你同佢講老師有權唔比你返,佢一係學校搞事,第二日就同佢講老師唔比佢返,最好就係同老師夾晒。到佢再返學時,就多次提佢一定要聽老師話。
‹ 上一主題|下一主題