用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太子明慧 vs 對衡方方國際班 pn
go

太子明慧 vs 對衡方方國際班 pn

假如都有am offer, 請各位從以下方面給些意見。
- pn 語境/教學語言(只知明慧是英粵,方方國際班是英普嗎?)
- pn 課程(除自理外,兩間學校pn 會教什麼?聽聞方方國際班沒教中文,確實情況是怎樣?那麼普通話教什麼?)
- K1 轉其他名幼優勢
- 升小成績

我都想知

回覆:太子明慧 vs 對衡方方國際班 pn

明慧語境,教師質素,衛生環境都好好多,  我之前in 方方國際班, 個外籍老師啲英文發音都唔準,無言。

lovelovebabe 發表於 16-11-27 13:29
明慧語境,教師質素,衛生環境都好好多,  我之前in 方方國際班, 個外籍老師啲英文發音都唔準,無言。

...

我地喺 方方 in 國際班時,係個印裔老師 in, 唔肯定佢 first language 係唔係英文,雖然 accent 唔似,但我覺得完全可以接受。明慧 pn 以英粵上課,實質英同粵時間分別幾長?請用家分享。但普通話方面,明慧要到 K1 先有嗎?定係pn 已經有,只係每日或每星期一兩節咁?
另外方方國際班普通話時間又有幾長?
另外,想知兩間學校 pn 課程內容係乜同會教乜?

回覆樓主:

ming wai

hoysiu 發表於 16-11-27 13:43
我地喺 方方 in 國際班時,係個印裔老師 in, 唔肯定佢 first language 係唔係英文,雖然 accent 唔似,但 ...

明慧PN英粵班,3小時係2個班主任,一個粵語,另一個NET, 3小時一齊上課,即係3小時英粵一齊。K1英普時一樣,明慧最強一項應該就係語境,其次係地方大、乾淨衞生、大部份老師都好有愛心。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 16-11-27 22:24
明慧PN英粵班,3小時係2個班主任,一個粵語,另一個NET, 3小時一齊上課,即係3小時英粵一齊。K1英普時一樣 ...
Thanks for your comment. MW pn課程除自理外,還會教什麼呢?

hoysiu 發表於 16-11-28 16:32
Thanks for your comment. MW pn課程除自理外,還會教什麼呢?

PN的小朋友好細,唔會教寫字,亦冇功課,小朋友亦唔識講比父母知,所以讀完都唔知真正教過乜,但當年阿女返學之後,說話表達會好快有明顯進步,會講禮貌,會講做乜就唔好,自信心會一步步建立。
當個好爸爸