用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島男校比較 SPC VS 華仁 VS St Joseph
樓主: Pbear
go

港島男校比較 SPC VS 華仁 VS St Joseph [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Pbear+於+16-11-28+發表我最

原帖由 B__B 於 16-11-28 發表
點amazing 法?
佢地有故事寫作, 小説創作
同埋好多唔同嘅學生創作
又一層係俾左中文科嘅展品

我同仔仔坐低睇左幾本學生寫嘅故事
真心覺得好睇同好欣賞學生嘅創意
阿仔仲問我可唔可以買本故事書

Pbear 發表於 16-11-28 00:21
我最擔心唔係英文, 係中文
因為認識好多男仔都係俾中文科累死
果日行SPC Open Day見倒學生d中文科作品覺得 ...
SPB 和 WY 都係中文小學 ~~~

Pbear 發表於 16-11-28 00:21
我最擔心唔係英文, 係中文
因為認識好多男仔都係俾中文科累死
果日行SPC Open Day見倒學生d中文科作品覺得 ...
SPB和WY是中文小學,SJ是英文小學。由於比較多家長偏重英文,反而忽略中文,有不少小朋友中文成績欠理想。這點家長真的要留意。而你所說SPB的小說創作,我大仔亦在努力創作中,他有很多想法,任由他天馬行空創作。

引用:Quote:Pbear+發表於+16-11-28+00:21+我最擔

原帖由 甘恩 於 16-11-28 發表
SPB和WY是中文小學,SJ是英文小學。由於比較多家長偏重英文,反而忽略中文,有不少小朋友中文成績欠理想。 ...
嘩, 你仔仔係SPBPS 架?

AEteam 發表於 16-11-27 00:18
其實三間男校的仔都好有獨特個性,大家覺唔覺?

課程最深應該是SPB, 會教快的。 ...
其實我唔明, D學校教深教快有乜用? 可能小學教深教快咗有利升中爭Banding, 但有龍中/直屬中學既小學, 唔需要爭呢D, 咁教深教快有咩誘因呢?

如果小學已教深教快, 理論上升中前學生能力已較一般學生高少許, 但如果到中學6年後DSE, 結果中學部既成績同其餘小學部無教深教快既中學差唔多, 咁係咪有問題呢?

AEteam  因為有些學習能力高的小朋友會想學快D  發表於 16-11-28 14:15
AEteam  直資要面試,又要收學費,當然要demonstrate 學校有咩出眾之處,課程深都可以係一個賣點,因為有些學習能力   發表於 16-11-28 14:14
AEteam  我都覺得無需要教深, 但現在個個出去學,可能以往設定的課程深淺已不合時宜。   發表於 16-11-28 14:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-28 13:41
其實我唔明, D學校教深教快有乜用? 可能小學教深教快咗有利升中爭Banding, 但有龍中/直屬中學既小學, 唔需 ...
我都中意問D教深追求者...P6係咪用F2書....F6係咪用U2書...架

hkpapa852 發表於 16-11-28 13:41
其實我唔明, D學校教深教快有乜用? 可能小學教深教快咗有利升中爭Banding, 但有龍中/直屬中學既小學, 唔需 ...

中學部收各小學精英,如果自家小學吾教深,好大部分人包艇瓜。

回覆 AEteam 的帖子

AEteam 因為有些學習能力高的小朋友會想學快D

想學快D去搵補習, 小一學定DSE既嘢, 咁應該小六前可以夠料考DSE入大學, 仲讀乜鬼嘢中學吖!

最好係名津讀到小學畢業就啱啱考埋DSE入U, 咁就可以出名(神童呀! 11/12歲入U), 又可以惠澤後人 (係名津小畢業, 後人有世襲分加)

AEteam  我認同教深不一定好,不是個個小朋友適合,我只是指出市場上真的有人想入這類學校。   發表於 16-11-29 11:03
retriever  認同  發表於 16-11-28 15:11
Felix223    發表於 16-11-28 14:52
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:AEteam+發表於+16-11-27+00:18+其實

原帖由 hkpapa852 於 16-11-28 發表
我都覺得教深無必要, 予其教快一年, 倒不如扎穩個根基。咁小朋友學習先事半功倍

回覆:hkpapa852 的帖子

其實不是學校教深,而是很多家長補了底。所以你經常聽到有些學校老師不用教書及卷出得比人深。普遍選得這些校的家長不介意,而學生則「呀媽要我讀」,追到死死下。至於為什麼看不見DSE成績好?很好的一批1. 出國了,2. 未有升回原校,所以看DSE成積選小學,根本浪費時間。

chansiub 發表於 16-11-29 07:52
其實不是學校教深,而是很多家長補了底。所以你經常聽到有些學校老師不用教書及卷出得比人深。普遍選得這些 ...

認同。在某名津任教的朋友都是咁講,而家d風氣家長喜歡不停為子女外補補補,越補越深,學校沒有教深。

AEteam  名津真的沒有教深,但直資同私校有。  發表於 16-11-29 11:01

呢3間,真係屬於各有各好味,各有所長,選邊間只視乎家長/小孩的喜惡而已。

要亮麗成績, sjc
要輕鬆d,WY
想交學費,Spb

AEteam  要亮麗成績都要小朋友配合  發表於 16-11-29 11:04

chansiub 發表於 16-11-29 07:52
其實不是學校教深,而是很多家長補了底。所以你經常聽到有些學校老師不用教書及卷出得比人深。普遍選得這些 ...

我會認為成日以為DSE成績好就代表會出國升學, 其實邏輯同成日覺得狀元一定要讀神科一樣咁有趣.

出國升學, 到底係成績優異有更好選擇, 定係因為敗走本地試呢? 只有學生自己知.

其實大多數名校, 每年出國升學既比例都係差唔多 (~10%-15%), 不過近年SPC沒有國際課程而有較大比例學生去海外升學(20%+), 的確係少見, 比例甚至比有開辦IBDP既SPCC還要高

回覆:hkpapa852 的帖子

我指的是很多根本DSE都無考已經走了。而中學部由小學部直升可能只佔很少。所以不能說小學的努力在DSE反應不出來。

hkpapa852 發表於 16-11-29 10:31
我會認為成日以為DSE成績好就代表會出國升學, 其實邏輯同成日覺得狀元一定要讀神科一樣咁有趣.

出國升學, ...

無國際課程出國多唔奇。國際試自修都得架。

男校近年出國多,成績差左圈子較有米既,出國有更多選擇。特別留意各校都幾明顯, 14-16 間出國明顯多左,或者畢業人數少左(早跑),  估計同早幾年佔中後心態有關。

AEteam  對DSE無信心,有條件的寧願出國  發表於 16-11-29 11:07

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-11-29+10:31+

原帖由 retriever 於 16-11-29 發表
無國際課程出國多唔奇。國際試自修都得架。

男校近年出國多,成績差左圈子較有米既,出國有更多選擇。特 ...
佔中有幾大影響?? 出國讀書一年幾拾萬起跳,話放洋就放洋咁輕鬆,況且你都識講近年....

我仔仔都係K2, 喺學校攪嘅家長會, 有讀St Jo 媽媽講上到P3下學期就教P4 上學期數, 只有數學係快1/4 個學期。 對我自己而言就唔係我想要的學校。

另一個讀華小嘅家長分享就話個仔好開心, 功課唔算深、唔算多, 好好多運動活動, 好適合活潑嘅男孩。 我就好有興趣!

SPB 都係令我好有興趣, 聽聞著重德育, 有大自由度比學生, 不過我都想了解多d, 希望有幸可入到

hkpapa852 發表於 16-11-29 10:31
雖然SPC沒有IB國際課程,但相信係喳住IGCSE成績而避開中文既學生多左選擇出國留學。

mcl203 發表於 16-11-29 11:30
佔中有幾大影響?? 出國讀書一年幾拾萬起跳,話放洋就放洋咁輕鬆,況且你都識講近年....

...

佔中當年有近一年"韻釀" 期,有可能本來考完走變左提早走。可查下傳統直資,14 及15 畢業人數有明顯跌副,或出國多左。 呢個drop既影響,唔係佔中後complex,  暫時估唔到其他。
‹ 上一主題|下一主題