用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南 vs 何明華會督銀禧
go

黃笏南 vs 何明華會督銀禧

如果自行階段想報以上兩間其中一間 (自行1揀另一間心儀女校), 請問兩間係咪都會全in? 黃笏南相對上係咪難入d? 因為我見佢對音樂要求好高, 我女又淨係得鋼琴一樣好似爭dd, 另外銀禧校風ok嗎? thank you

蘇樂B 發表於 16-11-25 17:26
如果自行階段想報以上兩間其中一間 (自行1揀另一間心儀女校), 請問兩間係咪都會全in? 黃笏南相對上係咪難入 ...

你的孩子是否Band1生?若然係的話應該不用擔心"黃笏南"和"銀禧"是否全in吧!"黃笏南"重反九龍塘後,加上新校舍設備吸引,應該會給引幾多學生想入讀,今年成績似有所回升,種種有利因素之下,估計競爭上升情況下相對係會難入DD呢!"黃笏南"上年開始收生準則暫時會以(成績)為重要因素,(音樂)未必係幫助最大的因素,至於今年是否一樣,你就要去聽聽其簡介會好了,另外,"銀禧"校風好好,孩子們都好((純)),校長老師們皆十分((關愛))學生,"銀禧"嚟緊有[簡介會]和[55週年開放日],襯此機會了解下"銀禧"吧!

希望你能夠找到一所"合適"的中學給予孩子.

YmOra 發表於 16-11-26 13:16
你的孩子是否Band1生?若然係的話應該不用擔心"黃笏南"和"銀禧"是否全in吧!"黃笏南"重反九龍塘後,加上新校 ...

多謝回覆(emoji)(emoji)

女兒讀一線小學,呈一時老師告訴我是B1b,呈2成績進步了不少,希望可再升至B1a,你認為這樣的成績自行可試嗎?因為唔同校網,只可放在自行同甲一,全in的話感覺上起碼叫做有個機會囉。

另外今日已去黃笏南information day,campus又大又新,好得(emoji)(emoji)

回覆:黃笏南 vs 何明華會督銀禧

黃笏南唔係全in,會喺自行揀大約300個爭48個位

queenkwok 發表於 16-11-26 22:28

唔係全in,仲要around 6個人爭一個位,都幾嚴峻啊(emoji)

queenkwok 發表於 16-11-26 22:28
以往都是全IN, 今年改左?

回覆:tonyip 的帖子

蘇樂B 發表於 16-11-26 22:09

多謝回覆(emoji)(emoji)

是的,"黃笏南"校舍實在無得輸呢!再加上今年入U%有所回升呢!你有去到聽簡介會,那麼,是否有提到全in嗎?入U%幾多呀?thx.thx.以你講嘅成績已經很好,不用擔心呢!應該兩間都有得in,你的策略已經好穏陣,你想自行跨區且選擇一些有實力但競爭不太激烈的Band1英中,加上每級5班自行收48人下,你的勝算可算穏中求勝,若然你有一些獎項或服務性的經驗就更使你的機會增加,總的而言,如果你了解過"黃笏南"和"銀禧"的優點後都覺得很(適合)你的孩子,你的佈署係好穏陣呢!亦不要忘記向小學老師了解貴校以往畢業生以咩成績派入以上兩間英中作為參考,從而估計自己的[成功率],還有一樣可以分享的經驗給你,我會盡量在簡介會中找來一些中一服務生,係同屬貴小學的更佳,問問他們上年度自行時的情況,因為他們記憶猶新嘛!另外,提提你,"黃笏南"和"銀禧"可在<自行>和<甲部>作跨區選擇之外,"黃笏南"亦可在<乙部>填選呢!因為"黃笏南"有提供{他區}位給予{{油尖旺區}},有2個位呢!希望在你的佈署上會有幫助吖!

祝順利!

YmOra 發表於 16-11-27 22:58
是的,"黃笏南"校舍實在無得輸呢!再加上今年入U%有所回升呢!你有去到聽簡介會,那麼,是否有提到全in嗎?入U% ...

我趕唔切簡介會無聽到, 只係去左參觀session, 但我問左自行唔係全IN, 入U率2015-16年度係53% for local U, 9.9% for overseas升學, 唔算好好, 亦無講明8大比例如何分配~

相反銀禧2014-2015表現幾唔錯, 71% for bachelor's degree, 有30.6%係3大 (hku, cu & hkust), 數字亮眼

蘇樂B 發表於 16-11-28 11:07
我趕唔切簡介會無聽到, 只係去左參觀session, 但我問左自行唔係全IN, 入U率2015-16年度係53% for local U, ...

謝謝你的資料呀!

若然,對"銀禧"感興趣,請勿錯過12月10日(六)舉行的資訊日,好好去了解了解下啦!

我星期六都有去介紹會,感覺上學校細小小,但勝在新,對入U率數字表逹方式,太約50%,有d保留, 應該係睇重VA 同音樂,仲有PE, 途中有個環節係本校學生用英文介紹,不敢抨論好或差. 但見到校長及之後一位老位的presentation , 對學校有d失望,平心而論,一分錢一分貨!

PS. 下午再去沙田B1的林漢光後,真有一種天外有天,人外有人的感覺,都係B1 學校,相比之下,但欲WFN 優勝!

phleung  我上年都有聽黄芴南簡介會,有同感,失望。  發表於 16-11-29 14:26
Fayme  一分錢一分貨  發表於 16-11-28 22:56

YmOra 發表於 16-11-28 14:18
謝謝你的資料呀!

若然,對"銀禧"感興趣,請勿錯過12月10日(六)舉行的資訊日,好好去了解了解下啦!: ...

謝謝提醒

我會同女兒參加下午session,希望盡快可以決定選一間女兒喜歡,又適合佢嘅中學啦

YmOra  預祝順利.  發表於 16-11-29 13:50

YinKiuLam 發表於 16-11-28 22:25
我星期六都有去介紹會,感覺上學校細小小,但勝在新,對入U率數字表逹方式,太約50%,有d保留, 應該係睇重V ...

可能剛搬回原址,過去幾年又流失咗一班比較好嘅學生,所以入8大百分比仲未係好靚仔

我都有去WFN簡介會,係同想像有D距離!

phleung  認同  發表於 16-11-29 14:27

YinKiuLam 發表於 16-11-28 22:25
我星期六都有去介紹會,感覺上學校細小小,但勝在新,對入U率數字表逹方式,太約50%,有d保留, 應該係睇重V ...

你指"林漢光"優於"黃笏南"很多嗎?

thx.thx.

maymamayma 發表於 16-11-29 01:59
我都有去WFN簡介會,係同想像有D距離!

好想了解"黃笏南"多D,可否分享多D嗎?

thx.thx.

咁請問黃笏南每年有幾測幾考?高中選科是否隨你配搭?

5成local U, Local U是否指8大?

little_yolky  應該不是,如果係會講明8大。  發表於 16-11-30 12:37

維尼熊pooh 發表於 16-11-29 17:30
咁請問黃笏南每年有幾測幾考?高中選科是否隨你配搭?
每年2測2考.