用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家覺得首輪派位有冇違公平原則?
go

大家覺得首輪派位有冇違公平原則?  

之前都殺了不小學校,
加上家長讀過就加分,
宗教又加分,
職員又加分,
咁同689 個女入去做見習生有咩分別?
其實去平等機會委員會投訴甚至司法覆核又得唔得?

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

hppa    發表於 16-11-28 01:43

引用:之前都殺了不小學校,+加上家長讀過就加分,

原帖由 mimwing 於 16-11-25 發表
之前都殺了不小學校,
加上家長讀過就加分,
宗教又加分,
請問如果閣下是有分人士,或小朋友抽中心儀津貼小學, 會否還有此想法??

係好晤公平,冇氣鬧,所以我2個都選考直私

Char_Mom 發表於 16-11-25 14:06
請問如果閣下是有分人士,或小朋友抽中心儀津貼小學, 會否還有此想法??

...

佢係問你是否可以投訴及司法覆核呀

mimwing 發表於 16-11-25 13:53
之前都殺了不小學校,
加上家長讀過就加分,
宗教又加分,

已經有hot post 討論,你可以追左先

引用:Quote:Char_Mom+發表於+16-11-25+14:06+ 請

原帖由 IICHENG 於 16-11-25 發表
可請教法律意見

IICHENG 發表於 16-11-25 14:12
我係另一個帖都建議過啦, 想做白武士可以先去平機會投訴, 勝訴既話平機會自然幫你做嘢.

如果平機會都過唔到, 其實唔駛諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

昨天大家討論咗好耐啦,唔公平但公道啦!

回覆:大家覺得首輪派位有冇違公平原則

-向覺得不公平,有哥哥姐姐讀緊必收還可接受,父母係舊生都有分則太過份了.

我反而覺得自行是你自己㨂,如果抽中咗,自己放棄不註冊,理應不能玩大抽獎!

尤如抽完二獎不足夠,要求再博過一樣

醒目開學勳章 王國長老

大抽獎只可玩一次,自行可翻兜,夠騎呢啦

之前都殺了不小學校,
加上家長讀過就加分,
宗教又加分,
雖然睇戲是應睇全套,你若feel so strongly,我精神上支持你

之前都殺了不小學校,
加上家長讀過就加分,
宗教又加分,

唔覺得有問題,好似餐廳攞飛等入,點解有啲人遲尼先上岸?
點解份工明明係我申請先,點解請佢唔請我?
點解大陸新移民落尼香港咁快有公屋?有津貼?
唔公平?係因為我哋唔夠運?定係識人好過識字?

Felix223  well said!!  發表於 16-11-25 16:14

之前都殺了不小學校,
加上家長讀過就加分,
宗教又加分,

一早已向平機會反映過,但本港無宗教歧視條例,所以處理唔到,以下為平機會之回覆。但政策本身係涉及歧視,所以案件本身係有得打,但要係有關事件計三個月內申請,本人現正研究相關資料。如你係應屆幼稚園高班家長,而又受小一入學統籌辦法影響,屬受影響人士,就有資格申請。可pm本人詳談。

以下為申請司法覆核程序

http://www.hkclic.org/tc/topics/civilCase/judicial_review/q1.shtml

http://www.hklii.hk/chi/hk/other/pd/PDSL3.html

陳先生:

種族歧視查詢

本函有關你的種族歧視查詢。平等機會委員會(「委員會」)已於2015108日透過電話向你進一步解釋相關法例。

你表示小學自行分配學位的計分方法中,如申請者的宗教信仰與辦學團體的宗教背景相同將獲得加分。你認為教育局於小學學位計分方法上以宗教作為條件之一,可能構成對某些種族群體的間接歧視。

根據《種族歧視條例》(「條例」)第8條,種族就某人而言,指該人的種族、膚色、世系、民族或人種。宗教信仰並不屬於條例所定義的種族之一;條例的保障範圍並不包括政府執行其職能或行使其權力時的行為。你所查詢的事件似乎並未涉及條例下的種族歧視,因此委員會未能作進一步處理。

如有疑問,請致電21062116與本人聯絡。

平等機會委員會主席

(史達宏代行)

hppa    發表於 16-11-28 01:44

咪咁天真啦,呢個世界有絕對公平嘅咩?

計分好公道抽獎好公平。

世界向來無絕對公平。而且唔會有絕對公平的方法。

咁你快啲去做嘢,好多人會多謝你!

hkpapa852 發表於 16-11-25 14:16
我係另一個帖都建議過啦, 想做白武士可以先去平機會投訴, 勝訴既話平機會自然幫你做嘢.

如果平機會都過唔 ...
都可以試下衆籌....C法覆核既
話唔定輸左仲有錢剩....可以搬去名校網再搏過....