用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B2B3女
樓主: water13
go

九龍城B2B3女 [複製鏈接]

YmOra 發表於 16-12-3 21:40
alungma,若然幫到手,我絕對願意呢!這些都是EK老前輩們的教導,若果可以的話,在未來你儲有足夠嘅經驗,亦可以 ...
昨晚,阿囡同我分析參觀完兩校的觀感:1。何官,佢覺得間學校比較注重科研發展和體育,雖然佢都有興趣,但非佢自己強項。但高興知道,高中有視藝科讀。
2。文理,佢覺得間學校比較注重藝術發展,開正佢的強項,有把握。

兩間學校,返學都好方便。整體感覺老師都好nice. 何官雖然校舍舊,但好淨潔,好舒服。但唔多喜歡文理現有校舍,比現讀小學還要細,但就非常期待新校舍,有劇場。

佢自己話有選擇困難症,點選好?

alungma 發表於 16-12-6 11:00
昨晚,阿囡同我分析參觀完兩校的觀感:1。何官,佢覺得間學校比較注重科研發展和體育,雖然佢都有興趣,但 ...

我知何官有兩班英文班,請問文理有冇呀

alungma & YmOra,

見到你兩的POST好TOUCHING !!!

alungma看來我和你的女女好相似, 又是好like藝術和看書, 我都有同女女看文理, 她也很喜歡, 現校舍確好細, 何官我就夾唔到時間, 朋友個讀緊, 不是精英班, 女孩表示唔太辛苦, 九真和培道都好好, 只可惜我女因昔日的傷害, 唔去女校

介唔介意, 我可否跟你一起互勉之, 一起交流 ?

alungma  當然可以啦!好難得找到個同聲同氣的媽咪。既然你有朋友讀何官,可以確認一下,我的理解正確嗎?   發表於 16-12-7 11:58
YmOra  你都要努力加油呀!互勉之!  發表於 16-12-6 17:42

昨晚,阿囡同我分析參觀完兩校的觀感:1。何官,佢覺得間學校比較注重科研發展和體育,雖然佢都有興趣,但 ...

未駛咁快下決定住,等去晒其他中學聽晒所有簡介會先,因為怕你和你囡囡會先入為主唔夠客觀不接受其他中學,"九真"和"培道"的高中亦有(視藝科)修讀,尤其"培道"中學的視藝科,你一定要襯本星期六去聽她們的簡介會和與視藝科老師學生傾談一番,"培道"視藝室裡發現一件作品,令我最難忘的有那件用氣水蓋編織而成的旗袍,修腰的線條十分優美,還有,視藝室的後方有由老師和學生們自建的一個小小舍意優閒區,閒時老師學生可以在此交流藝術心得,盡顯藝術氣氛,這是我推薦你務必到此一遊了解了解呢!另外,上年開始"培道"致力舉辦一個結合[藝術]和[培道傳統]嘅[[旗袍設計比賽]],十分有意思呢!相信這活動會是"培道"的一大特色,會一路辦下去呢!希望她們能夠把這門{{{旗袍藝術}}}一路{{{承傳}}}下去.

參考資料:
2016旗袍頒獎典禮
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/School_life/Qipao/QipaoCompetitionCeremony.html
2016旗袍得獎作品
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/School_life/Qipao/QipaoCompetitionprize.html

alungma  我地上年已參觀過,無可否認,培道係藝術培養非常進取及好大元化。這個旗袍project, 阿囡自己上網睇咗,流   發表於 16-12-7 11:55
wongkaka  YmOra,
好吸引喔!! 可惜我六今星期六WHOLE DAY出去舞蹈比賽

alungma,
咁真要同女女去參觀啦   發表於 16-12-7 00:31

這是早陣子閱讀過關於"文理"的文章,給你參考下吧!

參考資料:
文理書院  搞搞震校長主張「活動」教學
http://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=2369700964

alungma  文理,我地係跨區,相對機會較微。  發表於 16-12-8 09:37
alungma  呢篇校長訪問寫得文理學生生活多姿多采。我地有去文理,副校長講解時,句句向著在坐學生講,感受到佢地對學   發表於 16-12-8 09:34

wongkaka  好吸引喔!! 可惜我六今星期六WHOLE DAY出去舞蹈比賽
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

無辦法啦!上"培道"網址都好多嘢睇,或者試下到其中學交流區直接pm培道家長詢問想知嘅問題.

我同阿女星期六都會去培道

alungma  記得分享吓。  發表於 16-12-8 09:35

文理我地無留意!不過去完何官,阿女好鐘意⋯⋯B2何官放乙一係咪都有機?我知自行機會可能比較微。

water13 發表於 16-12-7 12:20
文理我地無留意!不過去完何官,阿女好鐘意⋯⋯B2何官放乙一係咪都有機?我知自行機會可能比較微。
...
努力, 自行都唔可以話微既, 要有信心!

little_yolky 發表於 16-12-7 12:37
努力, 自行都唔可以話微既, 要有信心!

因為阿女應該係b2b,所以自行何官或者培道嘅機會應該不大,只希望統一有機會抽到咋!

water13 發表於 16-12-7 14:58
因為阿女應該係b2b,所以自行何官或者培道嘅機會應該不大,只希望統一有機會抽到咋!
...
但我聽有JM講, 舊年有B2生自行入到培道, 可能係跨區, 所以肯定。要有自信, 努力。

little_yolky 發表於 16-12-7 15:08
但我聽有JM講, 舊年有B2生自行入到培道, 可能係跨區, 所以肯定。要有自信, 努力。 ...

希望得啦!多謝你

回覆 little_yolky 的帖子

聽聞培道愈來愈谷,每星期都有兩,三次默書,每月都有小測。阿囡聽完有D驚,話咁樣享受唔到多姿多采的中學校園生活。

alungma 發表於 16-12-8 09:42

聽聞培道愈來愈谷,每星期都有兩,三次默書,每月都有小測。阿囡聽完有D驚,話 ...

係,係就係辛苦咗D,但"培道女兒"有能力多添少少壓力,學校向著B1c走,舊生或許會不習慣改變,新入學的中一生壓力感覺不大,我校上年有女同學仔入讀"培道"後回來母校分享時,覺得"培道"好多嘢玩,功課唔算多,讀得很開心,應付得來,反而就讀高中的鄰居女兒就叫苦了.

alungma 發表於 16-12-8 09:42

聽聞培道愈來愈谷,每星期都有兩,三次默書,每月都有小測。阿囡聽完有D驚,話 ...
放心, 無論如何都一定輕鬆過高小呈分時的。如果小朋友係B2尾大抽奬抽入, 開初可能會有少少吃力, 但係這就是補底啊, 慢慢幫小朋友打返好個基礎。如果小朋友本身係B2頭或以上, 應該唔會有太大壓力的, 放心。

上星期六,阿囡自己要求再去多次Information Day。雖然知深咗,難讀咗,但就話愈睇愈想入。我有個疑問關於報自行兩間,是否應該報兩間最心儀的,唔需要設一間保險?但你地就一路提,只可以培道/九真,二選一。即自行兩間,亦一樣?

YmOra 發表於 16-12-8 10:14
係,係就係辛苦咗D,但"培道女兒"有能力多添少少壓力,學校向著B1c走,舊生或許會不習慣改變,新入學的中一生壓 ...
我同阿囡解釋,開頭係要辛苦小小,因為多咗科目,難免要記好多生字,但習慣後便不當一回事。但學校有好多嘢玩補數,值得。

alungma 發表於 16-12-12 09:44

上星期六,阿囡自己要求再去多次Information Day。雖然知深咗,難讀咗,但就話愈睇愈想入。我有個疑問關於報自行兩間,是否應該報兩間最心儀的,唔需要設一間保險?但你地就一路提,只可以培道/九真,二選一。即自行兩間,亦一樣? ...
如果對自己的女兒有信心的話,
自行兩個機會應該報 培道 和 九真。

因為自行和統一派位不同,
自行階段,
中學可以在面試中看到女兒的表現,
女兒可以展示實力讓學校取錄,
不用靠運氣,
所以可以兩間中學都選擇。

alungma 發表於 16-12-12 09:44

上星期六,阿囡自己要求再去多次Information Day。雖然知深咗,難讀咗,但就話 ...
就如樓上憫父所言, 其實如果你好like, 係可以報自行培道同九真的。當然, 如果女女係B2, 九真既機會相對係低D, 不過, 唔報唔知時運高, 女女面試掂都唔定, 你要考慮自行一同自行二既安排而已。如果自行放一間較低lev既保險線, 咁收咗咪無得大抽獎囉, B2大抽獎有機入九真/培道喎, 不過只可揀一間而已。

憫母  點會, 我朋友個女B2C入九真  發表於 16-12-15 02:41

alungma 發表於 16-12-12 09:47
我同阿囡解釋,開頭係要辛苦小小,因為多咗科目,難免要記好多生字,但習慣後便不當一回事。但學校有好多嘢 ...

係呀!最緊要囡囡有她喜歡的內容,就能夠把孩子的"讀書推動力"刺激起嚟!囡囡愛投入""活動"",只要你好好引領她的(讀書路),多采多姿嘅活動就成為她源源不絕嘅[能量泉源]呢!"協恩"都係把[活動的成功動力]成為學習的[原動力]呢!由於"九真"和"培道"皆是區內Band2至好兩間,自1和自2都選好正常,就如Band1嘅"迦密和華英"皆是Band1生會放自1和自2一樣,乙1就只能選"迦密或華英",所以,若然"九真與培道"係好"適合"女兒,就不要錯過這個機會了,而乙部的"兩選一"是無可避免嘅選擇呢!至於<保險線>的設定位置人人不同,有的早在<<直資>>已經設定,有的<<自行>>,有的<<甲部>>,有的<<乙部>>,而談論得最多嘅還是小學老師,常常以保險線來<x恐嚇x>家長的選校設定.

祝順利.

‹ 上一主題|下一主題