用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA討論
樓主: gigilee1209
go

SFA討論   [複製鏈接]

可能我小朋友無任何補習, 純應付學校功課,加上幼稚園已慣了做功課, 叫做相對地"輕鬆"點.

CURSIVE小一時,小朋友唔多鍾意寫, 結果,上小二開學都OK哂.

小學階段訓練小段背書係非常好的鍛鍊, 尤其背下古詩,其實小朋友明白意思, 好快就已經背到.

minikin 發表於 16-11-25 11:59
其實係因為遠先至要考慮,而且SFA都是好學校
介唔介意分享多少少,如果小朋友happy school上sfa既難度?佢小朋 ...

我知道有人全級3X跳到去DPS.
油天程度淺好多,不過免費.

hppa  Oh... Should have stayed in SFA instead of chosen DPS  發表於 16-12-1 03:57

mimi222shi 發表於 16-11-25 15:44
可能我小朋友無任何補習, 純應付學校功課,加上幼稚園已慣了做功課, 叫做相對地"輕鬆"點.

CURSIVE小一時,小 ...
請教一下, 小學而家要讀古詩??

mimi222shi 發表於 16-11-25 15:29
小一/小二好悠閒...
小三開始會多少少(因跳左級),正如其他津校小四-高小開始較忙
小朋友考之前無壓力唔奇....通常都係出現派完卷先出現....

小一已有, 但好簡單, 作初步認識.
我自己唔會教呢啲,所以, 跟住學校課程也有好處,一定唔會同出面(狂補習的)脫節

mcl203 發表於 16-11-25 16:49
小朋友考之前無壓力唔奇....通常都係出現派完卷先出現....

我同小朋友講盡自己能力就可以,不過,佢性格係無咩鬥心, 我反而希望佢有.

如果SFA中途跳船, 女仔港島區, 通常跳去邊間?

引用:Quote:mimi222shi+發表於+16-11-25+15:44+

原帖由 Felix223 於 16-11-25 發表
請教一下, 小學而家要讀古詩??
要啊!好多小學都要,
點解咁詫異?

高小要教、考文言文!

bearcat2003 發表於 16-11-25 19:51
要啊!好多小學都要,
點解咁詫異?

原來時代不同,小朋友咁早要學呢d⋯⋯我對嗰d唐詩之類完全唔曉,我唔係文科人,有d擔心啫

mimi222shi 發表於 16-11-25 14:45
SFA資優組學生本年度全校有2XX位
有15個資優課程提供予小一至小六學生
課程由$200起(最平$200/8堂)只有Mac ...

查返舊貼,見到關於SFA老師愛心的評論,你地點睇?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2382971

fixedstar99 發表於 16-11-26 00:06
查返舊貼,見到關於SFA老師愛心的評論,你地點睇?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread& ...

睇完好擔心!

請問SFA, 優才, CKY, 應如何選擇?

hppa  Cky  發表於 16-11-29 04:18

我小朋友具有典型資優生問題,但讀左幾年暫時任教的老師都非有愛心/盡責,有老師甚至會在小息幫同學溫習,無聽過會取學生的老師.(有年青/資歷較深的老師)

呢間學校出名考測"忙", 係度做既老師都預左,大部份都好盡責,無HEA教,加上教會學校,老師都有愛心.
放學/致電問老師野,佢地都好歡迎,有詳細解答.

但另一方面,學生也要盡自己本份,如:上課守規距/專心/不要欠交功課...要配合學校要求.

小朋友性格活潑好動, 操行暫時有A/B+.

試過有小朋友在第一學期做唔哂份卷,老師有善意提醒小朋友要做快少少,叫佢地要加油!(我睇係正面鼓勵)

我沒有替小朋友預習課文,因擔心早教定佢上堂會唔專心,上堂有不明白地方會舉手提問(也有其他人會),老師態度係歡迎.
但當然唔係打斷老師說話,而是在下課前,老師會問有無問題時才發問.

好多家長擔心"三測三考",我見小朋友已慣左,佢無咩壓力,不過,前面講左壓力係家長.(所以睇家長要求)

我見好多同學有大量課外活動,有些有超過5項興趣班(非補習),每天也是放學後有興趣班.

幾年後睇返上面條 link, 由小朋友入讀前半信半疑, 到而家有點難以置信。

學校會對個別學生的操行問題相當嚴格尤其在初小, 呢點我係時有聽聞。但好似上面 link 個老師咁變態(己經唔係愛唔愛心)公開寸個P1學生英文差, 真係從來未聽過。

睇返個別老師的 facebook 留言、分享, (佢哋師生互friend)、有時活動遇到呀仔d同學仔, 問起佢哋校園生活, 知道有時師生會互以花名相稱; 個人覺得呢間學校師生關係唔錯,幾難相信有d好似條 link 咁嘅老師囉!

chieco 發表於 16-11-25 09:26
請問放學多機會留校活動嗎?我覺得太早放學。

放學後有很多活動供學生參加。有校內有校外,但完後要自接。

引用:我小朋友暫時只參加了資優課外活動,沒有參

原帖由 mimi222shi 於 16-11-25 發表
我小朋友暫時只參加了資優課外活動,沒有參加學校其他課後活動
(因為已學2項樂器,其他活動暫時未有興趣)
資優課程是可自由參加嗎?

benjuli 發表於 16-11-28 21:42

要學校出信確認才能入 group啊

benjuli 發表於 16-11-28 21:42

通告上有5個途徑可入資優組:

1. High intellectual ability (>/= 130)
2. Academic excellence
3. Teacher's nomination
4. Creativity
5. Special talents in (Sports/Music/Debate/Maths)

符合資格的學生可按年級參加各項資優組活動(自由報名)
每年開學初設有資優組家長講座
交流團會有一團專為資優組學生而設.

yuenkw 發表於 16-11-26 09:15
幾年後睇返上面條 link, 由小朋友入讀前半信半疑, 到而家有點難以置信。

學校會對個別學生的操行問題相當 ...

多謝分享! 可能該老師一早已經辭退,宜家D老師好d
‹ 上一主題|下一主題