用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: WINGWINGWAN
go

2017/18的考生 [複製鏈接]

回覆:StoneK 的帖子

請問你小朋友係大b?

WINGWINGWAN 發表於 16-11-24 15:23
有没有巳經收到荊冕堂的通知(因为有D學校已出通知信)

你岩,佢係世襲幼稚園,兄弟姐妹讀緊即收(一條答唔到都收),教友有洗禮紙又收,相反有小朋友全部問題答中,所有要求做到仲要大B都無收

引用:Quote:WINGWINGWAN+發表於+16-11-24+15:23+

原帖由 dmwjw 於 16-12-03 發表
你岩,佢係世襲幼稚園,兄弟姐妹讀緊即收(一條答唔到都收),教友有洗禮紙又收,相反有小朋友全部問題答 ...
甘好不公平、洗礼紙……

yaubb2014 發表於 16-12-3 19:39
甘好不公平、洗礼紙……

係咁架,好多宗教幼稚園講明有洗禮紙優先考慮,所以見到好多走去拜神的家長都走去洗禮同為教會做野,我有同事都係咁,但我本人做唔出,自己拜神,但為左入間幼稚園走去洗禮,咁間學校都唔係因全心因小朋友質素及資質而取錄

引用:Quote:yaubb2014+發表於+16-12-3+19:39+ 甘

原帖由 dmwjw 於 16-12-03 發表
係咁架,好多宗教幼稚園講明有洗禮紙優先考慮,所以見到好多走去拜神的家長都走去洗禮同為教會做野,我有 ...
但我其他2間幼稚園都係基督教又有offer....

almat    發表於 16-12-5 17:06

回覆 yaubb2014 的帖子

有領洗紙係優先, 有兄弟姐妹又係必收, 咁有多餘學位就會收有潛質的學生
介唔介意分享邊兩間基督教?

回覆:2017/18的考生

兄弟姐妹 讀緊,教友,同識人必收
咁內部收生都冇左一半學位以上•。
所以佢 冇收我都正常的.只是未有緣份•。
自我安慰中!!媽媽們加油

almat    發表於 16-12-5 17:06

引用:兄弟姐妹+讀緊,教友,同識人必收 咁內部收

原帖由 aprilaprillee 於 16-12-03 發表
所以佢 冇收我都正常的.只是未有緣份 ...
所以好多名幼咁難入就係呢個原因,只剩25%比街外人爭,就算小朋友幾叻,冇背景就只能入普通學校,呢d就係香港教育....

回覆樓主:

我覺得lee間野異常唔公平,我個囡大b ,所有野做到晒,我地又係基督教,我諗唔到點解唔收喎(我個囡仲要讀緊算係名幼K1)……我同個囡出去考崇真(我相信唔會俾佢少人考,人地亦有舊生啦!)到有offer, 所以lee間野根本就收晒自已人,剩返少少學位㗎咪俾你lee班所有可以做到晒個d喎!我勸想考㗎學生慳返40蚊,出九龍塘報幼稚園好過!

阮太 發表於 16-12-4 00:15
我覺得lee間野異常唔公平,我個囡大b ,所有野做到晒,我地又係基督教,我諗唔到點解唔收喎(我個囡仲要讀緊 ...

首先,我都收到offer ,我不是舊校友或舊生,個仔又不是全部答晒問題,
但其實我覺得收返舊校生係好正常,因為始終係出生係果間學校,出便九龍學校間間都係咁,所以不足為奇!

Prada_mama 發表於 16-12-4 02:39
首先,我都收到offer ,我不是舊校友或舊生,個仔又不是全部答晒問題,
但其實我覺得收返舊校生係好正常, ...

咁你係咪佢教友先……?

阮太 發表於 16-12-4 02:44
咁你係咪佢教友先……?

不是,但人地收百幾人,講真我估舊校友,識人,基督徒佔左六七成
所以位一定淨返好少,一間好學校先多人爭

aprilaprillee 發表於 16-12-3 22:54
所以佢 冇收我都正常的.只是未有緣份 ...

你岩,我尋日收到信都好意外,四周打聽才知係咁,所以大B, 答中所有問題,有禮貌和好笑容,仲要父母係專業人士,都無收我小朋友,我都唯有自我安慰等其他派彩

看估佢收有兄弟姐妹及洗禮紙的,應該有60-70%

Prada_mama 發表於 16-12-4 02:39
但其實我覺得收返舊校生係好正常, ...

恭喜您,你好幸運,我鄰居個女又係11月B, 一條問題都答唔到,但亞哥係度讀,所以都收

所以佢擺明收硬我地班人每人$40,但實際上根本早了定了佢地所謂的收生標準(兄弟姐妹在讀或讀過優先,有洗禮紙優先)

回覆:Siuefsae 的帖子

13年大女考了3間K1既荃灣學卷 學校,因為佢又係大b 諗住實收(自己有信心)。識人 都冇叫人幫手•,最後 士德都真係冇收到(都有小小失落)!14年出世呀仔考 今年考依然唔收。 。好彩姐姐有其他幼稚園收左。你呢有冇其他 選擇?香港學位太緊張。搞到家長壓力好大•

原來呢間學校係咁重視背景,我仔報左幾間學校都比左offer,我仔係大仔,自問佢個日表現真係好,但都係要等waiting

引用:原來呢間學校係咁重視背景,我仔報左幾間學

原帖由 timmybb 於 16-12-04 發表
原來呢間學校係咁重視背景,我仔報左幾間學校都比左offer,我仔係大仔,自問佢個日表現真係好,但都係要等w ...
呢間一早知只有25%招出面d人,75%自己人

almat    發表於 16-12-5 17:08

timmybb 發表於 16-12-4 09:55
原來呢間學校係咁重視背景,我仔報左幾間學校都比左offer,我仔係大仔,自問佢個日表現真係好,但都係要等w ...

我小朋友都係,大B, 仲要所有問題答中晒,都waiting list, 反而收細B, 收無問全中問題的,間學校收生準則好有問題

回覆 dmwjw 的帖子

無計,遊戲規則係咁

唉!我連wating list, 都没有!
甘你们有其他offer未?我暫時有聖母上午班
‹ 上一主題|下一主題