用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問羅氏中學/東九龍滙基中學面試形式? ...
樓主: aa06
go

請問羅氏中學/東九龍滙基中學面試形式? [複製鏈接]

27人係指外來生,但校長話今年預計約50一70人

有直屬, 是陸慶濤, 陸冇呈分, 100%可直升.
我聽talk 都是校長說有上年400報名, 幾多入2nd唔知唔定, 位如果預埋陸小高人走, 可有約40-50.  校長說佢地是12年教育, 真正一條龍.

本來我冇想報, 以前陸小都冇考.  但校長的演講我覺得佢好實際,是開校校長, 曾任陸羅的2校校長, 依家專守羅氏.   同埋番來說的HKU男同學都好smart,  我以為Law氏一向是理科好些, 但個位同學取星的都是文科,  真不容易.  

在Laws 看到說今年DSE成績好左, 又有新大樓即落成, 吸引左.   現在看此才知原來面試都幾難.     

回覆樓主:

上年阿女兩間都有考,滙基同羅氏既形式同樓上有家長分享既差不多,上年考羅氏令我及阿女印象非常深刻,真可以用過五關斬六將嚟形容,第一輪已經用ipad考咗中英數,但第二輪再考中英數(當時心想咁第一次考嚟做咩),跟老師面見果10分鐘(真係計時),老師全無準備,我諗佢冇睇過我張申請表,佢問既野都係我係表入面寫咗既野,亦都睇唔到佢想深入了解申請人,到阿女in才藝,可以比一個走音既樂器,但問點解唔可以係不用調音器既情況下調啱音,但實際上才藝環節只有5分鐘(還是3分鐘?不記得了),究竟果幾分鐘夠調音還是表演? 還質疑阿女證書既真偽,但證書係考評局出的;到考VA阿女話同老師傾得好投契;整個面試過程超過三個鐘,由天光IN到天黑先走,果個星期仲要係阿女既考試週,IN完後阿女比佢地打殘咗,最終係有收到取錄信,但經過這輪面試,發覺真不是我女杯茶。
以上只係分享我本人及女兒面見完既第一身感覺, 並沒有貶低學校之意,阿女見完之後話好鍾意個VA老師。

芷欣mama 發表於 17-11-11 09:50
上年阿女兩間都有考,滙基同羅氏既形式同樓上有家長分享既差不多,上年考羅氏令我及阿女印象非常深刻,真可 ...

搞野wow. Ipad 我仔間小学in 小一都有,1in 中一可能會難好多?又考樂器又考va ?吾打算特異功能入都要?那我準備唱首歌算,琴都吾会帶.

不過都吾知到時in 吾in 到,好似会撞其它校....

HaYi 發表於 17-11-11 10:23
搞野wow. Ipad 我仔間小学in 小一都有,1in 中一可能會難好多?又考樂器又考va ?吾打算特異功能入都要? ...

我聽阿女講,中文d問題都難,VA係帶作品去同老師分享,佢問小朋友問題

芷欣mama 發表於 17-11-11 10:31
我聽阿女講,中文d問題都難,VA係帶作品去同老師分享,佢問小朋友問題

明白,thx for share

回覆樓主

唔識樂器個d,咁才藝呢part 點搞,可以skip 左去?定巳經冇行?

oscar1117 發表於 17-11-11 15:00
唔識樂器個d,咁才藝呢part 點搞,可以skip 左去?定巳經冇行?
我女都只係俾畫作,佢冇任何表演樂器同才藝,冇準備下平常心去面試,最後都正選生取錄

^曾小姐^ 發表於 17-11-11 15:59
我女都只係俾畫作,佢冇任何表演樂器同才藝,冇準備下平常心去面試,最後都正選生取錄 ...

我仔連畫作都冇,應該收得工

芷欣mama 發表於 17-11-11 09:50
上年阿女兩間都有考,滙基同羅氏既形式同樓上有家長分享既差不多,上年考羅氏令我及阿女印象非常深刻,真可 ...
Thanks for sharing. 請問in 完先知not your coup of tea, why?

LITTLESPICY 發表於 17-11-12 11:06
Thanks for sharing. 請問in 完先知not your coup of tea, why?

感覺學校非常非常著重成績,明白成績非常重要,但想阿女能多元發展,另最主要係阿女唔鍾意。

回覆樓主

我小朋友是今年中一生,當時唸住冇運行,因為才藝表演skip左。但最終都有取錄,所以凡事無絕對。中英數老師除左考學術都有傾計,我小朋友話大家都傾得開心。第一輪其實羅氏收左5x個外來生。希望幫到大家。

芷欣mama 發表於 17-11-12 12:43
感覺學校非常非常著重成績,明白成績非常重要,但想阿女能多元發展,另最主要係阿女唔鍾意。
...
Thanks, 非常同意要多元發展。我都唔想呀囝讀死書,所以search緊學校资料料。咁滙基你有什麼意見?
如果多元發展學校,你覺得有邊幾間?

芷欣mama 發表於 17-11-12 12:43
...
我諗你俾學校面試嚇親,咁多人in,老師都係睇form去認識小朋友,我女自從入咗之後,多活動到我問佢可唔可以唔參加咁多,學校d學生俾我感覺係又讀得又玩得,老師同學生又係好玩得,我女性格好動又多口.成日俾小學老師投訴,但中學就非常欣賞佢咁主動,大部份老師都讚不絕口,阿女讀得好開心

^曾小姐^ 發表於 17-11-14 12:11
我諗你俾學校面試嚇親,咁多人in,老師都係睇form去認識小朋友,我女自從入咗之後,多活動到我問佢可唔可以唔參 ...

我諗我真係比佢地嚇親咗

LITTLESPICY 發表於 17-11-13 23:12
Thanks, 非常同意要多元發展。我都唔想呀囝讀死書,所以search緊學校资料料。咁滙基你有什麼意見?
如果多 ...

滙基係一間基督教氣氛好濃厚既學校,如果你唔係教徒,唔介意係呢d氛圍裡學習,亦唔介意升中後學多樣新樂器,我覺得幾好架,當然最主要係睇小朋友自己喜唔喜歡~

LITTLESPICY 發表於 17-11-13 23:12
如果多 ...

最尾條問題唔記得答你。其實我都唔係認識好多學校,我都係睇阿女性格同成績,再同佢一齊去睇下簡介會,開放日,等佢感受一下氣氛,最終都係佢自己決定~

芷欣mama 發表於 17-11-14 12:41
最尾條問題唔記得答你。其實我都唔係認識好多學校,我都係睇阿女性格同成績,再同佢一齊去睇下簡介會,開 ...
Thanks 😊

羅氏取錄的學生,真係過五關斬六將嘅

小時了了 發表於 18-4-1 12:26
羅氏取錄的學生,真係過五關斬六將嘅

睇番哩個貼,諗番laws 剛過去的second in, 都好casual. 我仔prepare art and music, 結果只需一样,阿仔art 獎多,冇带琴,佢即時选表演唱歌,可能一早未開声,in個老師俾支水鼓勵下,令個仔好感動,笑

小時了了    發表於 18-4-1 20:58
‹ 上一主題|下一主題