用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭 ...
樓主: amazingXXX
go

(屯門區家長)投訴教育局 雙重派位 嚴重影響高分家庭   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-11-24 09:34
其實呢D情況係會出現, 唔一定係EDB問題.

學生註冊咗直資學校但如果直資學校未將名單交上去EDB, 或太遲交,  ...

但係好多時取消的位
只係放返落大抽獎,原本自行得果D 唔得
就慘D

amazingXXX  我正是慘d個幾個...  發表於 16-11-24 14:40

我好明白樓主感受, 明明手握20分, 好有機會在第一階段自行分配攞到學位, 咁就唔駛再提心吊膽多大半年....但我真心覺得投訴教育局(先撇開邊度出左問題)都係無乜用。因為呢個世界永遠都會有好多灰色地帶, 好難做到絶對公平。
講真呢17個人好難影響大局, 只能夠嘆句:"真係唔好彩..."

Chirley    發表於 16-11-25 12:11

dogudiva 發表於 16-11-24 11:20
我好明白樓主感受, 明明手握20分, 好有機會在第一階段自行分配攞到學位, 咁就唔駛再提心吊膽多大半年....但 ...

客觀地講,教育局係有人做漏野,這點是無容置疑的。學校交了名單上去,自然就應有人更新資料。

當然,有人做漏野,對最終大局應是無影響的,因為在註冊直資那一刻起,他們在小一入學統籌辦法的資格已被DQ。如果已獲派學位,就由waiting 補上,所以一定唔會有雙重學位。

gaoy 發表於 16-11-24 11:14
但係好多時取消的位
只係放返落大抽獎,原本自行得果D 唔得
就慘D
咁除非所有直資都喺自行前要註哂冊同放棄學位啫,否則就算年尾或者係出年先出result嘅直資都會引申到同一個"不公平"問題。仲有可以比抽獎嘅私校呢?!呢個世界邊有咁完美,所以真係要學識點玩呢個遊戲係好緊要。

咁對還未放榜既直資,我今天應否去注冊自行位?問題一直都在,係爭位今年激烈d。

回覆 gaoy 的帖子

呢個其實就是我要投訴和想發表的問題...我認自己明明是夠分的,但比其他原本唔會出現的人抽到....但..人地就算收返個個學位唔要...但之後呢?那個學位可能比後補...可能放返去大抽...那我個20分就無拉拉變成公海的廢物了!

回覆 tkinwong 的帖子

其實我想講..我知他們不會有雙重學位....我只是想講...對高分的人好唔公平,雖然呢個遊戲原本都唔公平,但我都屬有分人士=.='' 而家人地出錯而影響到我..所以我才話需要去投訴...仲有當中到底是不是只要17個學位.其實都無人知..邊幾間學校有咁既情況又無公佈..乜都無人知

回覆 hkpapa852 的帖子

你根本唔明白...你梗係覺得無問題!假設我有25分...又假設學校是收60個自行...可惜太多人有25分,就抽..抽左幾個是圓玄的同是25分學生,好...他們被delete學位...跟住津校把那幾個多左的學位如何處置?無人知...放去大抽?..你說這是無問題??那我的25分呢??那個好大可能是屬於我的學位呢?没有了...你說這是没問題?!

amazingXXX 發表於 16-11-24 14:01
回覆 tkinwong 的帖子

其實我想講..我知他們不會有雙重學位....我只是想講...對高分的人好唔公平,雖然呢個 ...

我唔係話投訴唔正確,我做過公共機構,這的確是行政失當。

dogudiva 發表於 16-11-24 11:20
我好明白樓主感受, 明明手握20分, 好有機會在第一階段自行分配攞到學位, 咁就唔駛再提心吊膽多大半年....但 ...
唉...呢個唔好彩真係令我好無奈!我知我可能投訴都未能改變d乜...但我真係好唔開心~唔知可以做乜

hppa  if the space belongs to you, it will be yours  發表於 16-11-24 15:39

meowloo 發表於 16-11-24 10:08
這裏很多前輩都經歷過報小一的階段。你以為過往沒有呢個情況發生?
過往有定無..我唔知..但而家有就係事實和影響到我

hppa  you never know if you could get it even these '17' spaces are available at the very beginning  發表於 16-11-24 15:40

amazingXXX 發表於 16-11-24 14:16

你根本唔明白...你梗係覺得無問題!我25分...假設學校是收60個自行...可惜太多人有2 ...
明白妳既失落, 但坦白講, 就算少咗過17個人, 機會都唔一定係你.

而且, 如果話失誤, 我認為圓玄先係罪魁: 點解佢地容許過咗期限既家長去註冊呢? 佢地無理由唔知咁做可能會引起呢類問題喎?

如果佢守規舉, 係EDB指定期限前交晒人名再唔接受註冊, 又點會有咁既問題呢?

雖然吳得掂都好乞我憎, 但我認為今次事條, 問題在於圓玄, 而唔係教育局.

Chirley  樓主明顯唔係咁諗  發表於 16-11-25 12:14
Binlojai  算啦, 樓主認為少左17個人同佢爭, 個位就一定係佢嘅... 佢要咁諗, 你點講佢都唔會接受架嘞...   發表於 16-11-25 10:45
hppa  very fair comments  發表於 16-11-24 15:42
amazingXXX  你又知唔一定係我=.='' .....總之錯不在我,是錯在別人...但影響到我一家
其實你不是屯門區人又不受影響可   發表於 16-11-24 14:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

amazingXXX 發表於 16-11-24 14:16

你根本唔明白...你梗係覺得無問題!我25分...假設學校是收60個自行...可惜太多人有2 ...

你屯門邊間學校25分收唔哂?

dogudiva  無宗教, 但可能會有屬會或主辦社團的5分。  發表於 16-11-24 16:34
amazingXXX  25分是假設,我是20分..但已頂point的了..因學校無宗教分的..  發表於 16-11-24 15:17
自強不息 厚德載物

amazingXXX 發表於 16-11-24 14:25
過往有定無..我唔知..但而家有就係事實和影響到我
現在作出投訴後有無提出應由自行再抽過的可能性?

hkpapa852 發表於 16-11-24 10:05
其實EDB今次無錯, 係圓玄係EDB要求既期限前未能遞交全部註冊學生既名單導致既問題.

而上月期限時該校因有 ...

今次係EDB批准比圓玄10月31日前交喎,apple報導有講,所以完全係EDB問題啦

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20161124&s=6996647&a=55957094

局方早前應保良局道教聯合會圓玄小學要求,讓該校於10月31日前上報資料,最終該校亦在28日遞交名單

bobo_2014 發表於 16-11-24 14:53
今次係EDB批准比圓玄10月31日前交喎,apple報導有講,所以完全係EDB問題啦

http://s.nextmedia.com/realt ...

噢, 咁就係EDB既問題了.

其實EDB應該規管直資學校註冊期限
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

如果教育局比返 waiting 上,就問題不大

但教育局聽日已經要津小交數
之後有問題而取消的學位,只係交比學校第日大抽獎或叩門,咁就唔公平啦

hppa    發表於 16-11-24 15:44

回覆樓主:

之後有問題而取消的學位,只係交比學校第日大抽獎或叩門,咁就唔公平啦

amazingXXX  唉......  發表於 16-11-24 15:18

amazingXXX 發表於 16-11-24 14:20
唉...呢個唔好彩真係令我好無奈!我知我可能投訴都未能改變d乜...但我真係好唔開心~唔知可以做乜
...

我都係屯門人,同樣自行抽唔中
而家教局都認左錯,講左個17個雙重學位由後備補上, 連後備都冇抽中,只能認運氣差了
今次嘅事相信圓玄同EDB都唔想,無奈相關人員行政失當,批准圓玄遲交名單但又忘記入系統 (講真大半個月時間冇理由入唔切吧!)
希望你可以快d平復心情,準備1月大抽獎,加油!

hppa  positive  發表於 16-11-24 15:44

gaoy 發表於 16-11-24 15:03

其實未deadline, 明天只係正取生註冊deadline, 明天過後學校會call waiting, 小學要到12月初先要交名單俾EDB
‹ 上一主題|下一主題