用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2017 UK Sixth Form 放榜 update
go

2017 UK Sixth Form 放榜 update [複製鏈接]

啊仔由九月中面試,再連續五個星期日考5 间 學校A Level 筆試,現在等學校回覆。大家有冇消息啊?一起交流一下
   1    0    0    1

回覆:2017 UK Sixth Form 放榜 update

在香港定英國考?用本地中學成績定gcse報考?

brother4 發表於 16-11-24 07:21
在香港定英國考?用本地中學成績定gcse報考?

在香港考試 有些學校考Ukiset, 有些考足A levels 三科,再加英文同數學,很有要求,他又要顧校内DSE 課程,這陣子應該知道去讀A Level 唔會輕鬆

回覆:2017 UK Sixth Form 放榜 update

AL比dse容易,A level 多操多做成績容易好,但dse的中文就剛相反多操多做不一定。。。另AL考三科,dse要4十2,總結AL時間及溫習好好多。

回覆:kykyma2000 的帖子

我都好明日你個仔這兩個月來十分辛苦,香港讀僅中五DSE課程,當然唔會輕鬆,學校仲時時補課, 再加上考英國中學嘅入學考試,他們的課程又同香港有些不同。一日連續考幾科,考幾間真係好吃力。

reginayu 發表於 16-11-24 10:52
我都好明日你個仔這兩個月來十分辛苦,香港讀僅中五DSE課程,當然唔會輕鬆,學校仲時時補課, 再加上考英國中 ...

我對他說都是一個考驗,那些題目他也覚得interesting, 好像Econ 會問脫歐,有個校長衹問他課外活動,又有老師同佢講美國大選,香港DSE 課程緊迫,老師有心都無時間同佢講

我以為每間學校確定收生都有不同時間,因為我已聽到一些英國中學sixth form已confirm offer.
你 agent說要等放榜的嗎?

reginayu 發表於 16-11-24 12:12
我以為每間學校確定收生都有不同時間,因為我已聽到一些英國中學sixth form已confirm offer.
你 agent說要 ...

可能是through agent 要等齊才通知我們,話12月初, 請問那些學校已經confirm offer?

今天問了agent, 仍然說香港學生都未有offer, 還說不會咁快,要12月中...

saamama 發表於 16-11-24 17:07
今天問了agent, 仍然說香港學生都未有offer, 還說不會咁快,要12月中...

Tks for the information (emoji)(emoji)

回覆 kykyma2000 的帖子

但我女現時讀的學校,講了12月初要confirm留位,所以心急死我...

有同學考 Dulwich 已 confirm offer.
但有其它同學仍會在這兩天繼續考入學試。

saamama 發表於 16-11-24 17:36
回覆 kykyma2000 的帖子

但我女現時讀的學校,講了12月初要confirm留位,所以心急死我... ...

明白妳的心情,不知道可不可以延長deadline, 我想像首選學校waiting list, 次選confirm 就難決定,請各位過來人分享一下經驗(emoji)(emoji)

要問番學校便可,另如有好原因遲就更好

reginayu 發表於 16-11-24 18:44
有同學考 Dulwich 已 confirm offer.
但有其它同學仍會在這兩天繼續考入學試。

...

我仔都有考,但仲未有消息。心急中⋯⋯

Kmee@@ 發表於 16-11-24 22:47
我仔都有考,但仲未有消息。心急中⋯⋯

見啊仔已經考了5間,而我們九月去visit 了學校,都覚得各有特色和唔錯,所以無再報Dulwich, 雖然知道是好學校,要考A Level subjects test 嗎?

kykyma2000 發表於 16-11-25 08:49
見啊仔已經考了5間,而我們九月去visit 了學校,都覚得各有特色和唔錯,所以無再報Dulwich, 雖然知道是好 ...

要考數,英和A-level選修3科,再加面試,要花一天時間。

Kmee@@ 發表於 16-11-25 10:30
要考數,英和A-level選修3科,再加面試,要花一天時間。

孩子也很勞累,希望快點有結果

阿女也是明年九月去讀six form. Agent 話十二月才有消息

回覆:SaSaMummy 的帖子

希望到時大家都收到好消息啦!

‹ 上一主題|下一主題