用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果世襲生超收
樓主: gaoy
go

如果世襲生超收 [複製鏈接]

AnnieSammy 發表於 16-11-24 22:45
对,世襲、必收生是兩回事。 我想請教各位…………
以將軍澳天主教小學為例,本來自行應收64人,最後超收1 ...

自行會用左50%位,必收生預左30%,計分20%。如果必收人數多過30%,就會攞大抽獎位,計分位keep住20%。如果必收人數少過30%,就會將剩下既必收位撥入計分位度。

以你既例子黎講,必收生有30%+13個,計分生有20%。

你响有感而發個討論對計分位既反應都頗大,有少少意外你未清楚個制度。希望上面解釋到。

hppa    發表於 16-11-25 01:37

AnnieSammy 發表於 16-11-24 22:45
对,世襲、必收生是兩回事。 我想請教各位…………
以將軍澳天主教小學為例,本來自行應收64人,最後超收1 ...
自行50%,給計分20%,...30%給必收生,若必收生多過30%就係大抽獎既位攞埋比必收生.,到時大抽獎就會少咗位!必收生係必需要收的!!明唔明??

以將天為例,125-77=48 剩番48個FOR 大抽獎,即今年大抽獎既機會更加細,若你自行唔得,就只有祝你好運!!

我想帶出一個問題。學校原是小班25人,但呢幾年一開學教局已經確認一定要大班30人。但自行計算時,是用小班25人去計。學校開5班。
即係相差(75-63)20%=2.4人。呢三個位係咪應該自行時抽埋?

AnnieSammy 發表於 16-11-25 00:16

以將軍澳為例,必收的太多了(可能兄弟姊妹太多,喜歡原區讀),就算父母是舊生,揸25分也只可在25個額裏(20%)面抽……太冇把握,太遙遠的…………

25分都抽唔到的學校,未有耐會輪到將軍澳囉,所以無謂杞人憂天。

HK-MAN  好一句杞人憂天  發表於 16-11-25 10:17
hppa    發表於 16-11-25 01:39
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

HK-MAN 發表於 16-11-24 15:12
如果食晒大抽獎位..即係720個當中有120人細佬妹讀緊K3每6個當中有1個讀緊K3... ...
呢個post一開始本來就係假設性的討論。

以呢家既生育比率,當然不容易達到6比1 K3,.....。

不過真係8掛,想知如有發生會點處理姐

dereklg 發表於 16-11-26 00:43
呢個post一開始本來就係假設性的討論。

以呢家既生育比率,當然不容易達到6比1 K3,.....。
必收生抽食埋扣門再加籤啦,

AnnieSammy 發表於 16-11-25 00:16
因為我覺得抽獎制度唔公平,一心只注重直、私, didn't care. 但見各位講得咁好又想學下。
以將軍澳 ...

必收生同25分既額係互不抵觸!

必收的收爆都唔影響你25分既額! 姊妹,你未清楚,小心鬧錯!

gaoy 發表於 16-11-23 19:55
超過學校小一收生總數,係唔係會停止大抽獎

有沒學校試過?

世襲over 30% 再爆埋抽獎位50%! 嘩!係!唔洗抽!
‹ 上一主題|下一主題