用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浸信會奧基英文幼稚園
go

浸信會奧基英文幼稚園 [複製鏈接]

有冇用家分享?
   3    0    0    0

我也想知道

回覆:浸信會奧基英文幼稚園

你想知乜嘢? 我小朋友而家讀緊N班

想知道老師好不好?N班是否學下唱歌?學習程度會深嗎?

同埋你覺得依間學校值唔值得讀?

回覆 sweetsun 的帖子

你好呀﹗

我女是大B,我已交了留名費,亦願意由下年2月開始插班
– pm session,直至新學年轉回am session (學校說1-4月大B只有一班am)。我還有其他學校offer,仍在考慮中,我希望小朋友能夠打好英語的根基,所以以外來人的角度來看,覺得奧基也是合適的校選,但它網頁的資訊太少了,我怕揀錯。你是用家就最好了,
你的意見可以給我作實際的參考。

當初你為何選奧基呢?

學校是否真的差不多全英語環境呢?

有幾多位英文老師?中文老師?

老師的英語發音,你覺得如何?Native還是local口音?

每天小朋友也會被安排在indooroutdoorplaygroup玩耍嗎?

你小朋友的英文程度是否確實進步了不少呢?

N班的師生比例是多少?

N班有沒有功課?主要教什麼?

你小朋友在品德和自理方面又如何?

你還欣賞奧基什麼呢?

不好意思,我的問題比較多,謝謝你耐性的回覆﹗

我都想知, 我聽人說程度不深, 真是這樣嗎? 是Happy School?  有用家分享嗎?

Hi 我都報咗N, 星期四interview.....想問有冇mama知大概會in咩?  (因我仔好少聽英文... 怕佢完全唔識反應~)
同埋佢係細B, 好多學校in咗都唔收...

回覆 sweetsun 的帖子

你好啊.... 我見佢學費唔貴, 請問入學後會有好多其他雜費嗎?

AnEm 發表於 16-12-13 16:28
Hi 我都報咗N, 星期四interview.....想問有冇mama知大概會in咩?  (因我仔好少聽英文... 怕佢完全唔識反應~) ...

我女Interview 好容易!基本上冇in 小朋友。一開始有個briefing 講解下學校既野,不過好多小朋友坐唔定。之後續個叫名見老師,但只係問家長問題,問點解揀佢學校果d common question, 不過係由外籍老師見!

AnEm 發表於 16-12-13 16:28
Hi 我都報咗N, 星期四interview.....想問有冇mama知大概會in咩?  (因我仔好少聽英文... 怕佢完全唔識反應~) ...

同埋叫小朋友玩叠高玩具
主要in父母

adrio  Not many preants know this school. Must be schoolbus,no waiting area  發表於 16-12-14 09:52

hai3328 發表於 16-12-13 22:38
我女Interview 好容易!基本上冇in 小朋友。一開始有個briefing 講解下學校既野,不過好多小朋友坐唔定。 ...
你好啊... 我想知會唔會問家長有冇宗教信仰?  我怕唔係基督教會扣分~

AnEm 發表於 16-12-14 15:04
你好啊... 我想知會唔會問家長有冇宗教信仰?  我怕唔係基督教會扣分~
...

冇問宗教野
只係問點解揀佢學校
想小朋友讀點既幼兒園
點樣得知奧基
個外籍miss 好nice 只係比玩具我女,叫佢拎仲有同我女said hi and bye. 唔使五分鐘傾完

hai3328 發表於 16-12-14 15:11
冇問宗教野
只係問點解揀佢學校
想小朋友讀點既幼兒園
Thanks for the info~~
係單對單in的?  
( 即係一個老師/校長  對  一個家長+小朋友 ? )

會唔會有小朋友 group play 的時間.... 同埋會唔會要小朋友做指令?
(唔好意思, 因為仔仔而家無offer, 好迫切想in得成, 所以想知多少少~~)

AnEm 發表於 16-12-14 15:16
Thanks for the info~~
係單對單in的?  
( 即係一個老師/校長  對  一個家長+小朋友 ? )

係單對單in的?
Yes

會唔會有小朋友 group play 的時間.... 同埋會唔會要小朋友做指令?
冇叫小朋友做野,佢坐係我前面校長淨係問家長問題

去年in過

1. 未夠鐘,小朋友先同家長晌遊戲室隨意玩
2. 去大房聽briefing
3. 家長同小朋友一起去獨立房,面見外籍老師:
i) 面試枱上有玩具、積木,比小朋友玩
ii) 英語對答問家長: 小朋友誰照顧? 如何認識本校?對小朋友返學有何期望?如果開學前需要上playgroup,會否上?
iii) 臨走叫小朋友遞比玩具老師

所有教職員全程十分友善有禮貌,好笑容,學校環境幾好,夠新淨。

12月細b申請pm班,有offer,但考慮到離家距離,沒有接受。

‹ 上一主題|下一主題