用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀英中是否很重要?
go

讀英中是否很重要?  

如小朋友是Band2成績,我一直覺得情願讀直資Band2英中,
好過官津Band2中中(就算有英文班)。這方向的念法對嗎?

elbar  Case by case   發表於 16-11-23 16:35

Nevergiveup888 發表於 16-11-23 14:11
如小朋友是Band2成績,我一直覺得情願讀直資Band2英中,
好過官津Band2中中(就算有英文班)。這方向的念法對 ...
如果B2係因為英文唔得, 讀英中絕對無好處.

而且B2英中, 基本上都係直資, 但無乜幾多間做得出較理想既成績.

王家爸爸    發表於 16-11-23 15:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-23 14:25

而且B2英中, 基本上都係直資, 但無乜幾多間做得出較理想既成績. ...
你咁講犯左邏輯性錯誤, 如果成績好的便不會是B2而是B1啦

little_yolky  小朋友中數常音樂視藝都係A,但D咗科英文,都可以係B2。  發表於 16-11-30 08:51

NeoMom 發表於 16-11-23 14:38

阿女有同學數唔得,唔及格,但英文好,就算band2尾李國寶都收。

而且B2英中, 基本上都係直資, 但無乜幾多間做得出較理想既成績. ...
因高中選科問題,如讀中中.....DSE考中文,
會唔會問題重大呢?
所以有兩難的感覺!
反而在高小至初中的時候盡量幫仔女學好英文。(父母的理想,當然有難度!)

引用:如小朋友是Band2成績,我一直覺得情願讀直

原帖由 Nevergiveup888 於 16-11-23 發表
好過官津Band2中中(就算有英文班)。這方向的念法對 ...
我會傾向讀直資,留番大DD機會俾小朋友讀番上去,始終資源多DD,當然要計學費,和B2/3學校都可以出成績好既學生 ~~~

NeoMom 發表於 16-11-23 14:38
我只係講出其中一個成為B2生既可能性.

需知道中英數3科係呈分佔比較高, 其中一科失手就基本上與B1無緣. 事實上亦真係有不少人只係衰單一語文科而做唔到B1學生, 好似如果中文C/D, 其餘科全A, 都好大機會唔會係B1生

所以, 到底係咪因為語文科而成為B2生, 亦係一點不能忽略

如果衰英文/英文弱去讀英中, 必定事倍功半. 如果英文可以, 還可以考慮英中, 但直資既B2英中, 成績不見得出色過官津B2中中(有英文班個D)

Nevergiveup888  這正是我矛盾所在,仔細念,好似要係中中與英中之間找到最適切的學習語言環境......好不容易!   發表於 16-11-23 15:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實英文唔好,中文都未必掂。
我見中學D中文好深!

little_yolky  咁即係科科都唔掂啦,咁考慮校風好既,都唔好諗DSE了。  發表於 16-11-30 08:53

回覆:Nevergiveup888 的帖子

其實不少直資都收左一定%既B2生,所以我認為直資肯收你,照讀無妨~~~

王家爸爸    發表於 16-11-23 15:54

講得啱,每個人既情況唔同,如果B2係因為英文唔得,走去讀英中簡直係找死。如果變咗B2係因為中文唔得,讀B2直資英中,可能係一個合理選擇。

Felix223    發表於 16-11-23 17:39
Nevergiveup888    發表於 16-11-23 15:57

Nevergiveup888 發表於 16-11-23 14:46
我見中學D中文好深!
如果中英文都唔掂,就可能已經係B3(或者B2中、下游),選校策略會好唔同。

我鄰居小朋友由細到大都好叻, 讀B1A, 都覺得用英文考DSE通識難取高分, 但學校唔俾轉用中文考, 結果通識考得唔太好. 我自己覺得唔係好top嘅學生何必一定要讀英中呢?! 除非佢英文底好好. 讀中中一樣入到大學, 過咗海就係神仙, 反而如果因英文程度不足而考得唔好, 就唔抵. 就算我仔入到英中, 我反而希望學校俾轉用中文考通識.

不過如果你志在想佢喺接觸多啲英文, 幫佢將來出社會工作或去外國升學, 就另計.

回想自己讀中學時, 小學中文, 中學英文, 科科都要查字典, 考試因為唔明條題目問咩, 背晒書都唔識答. 勤力上進嘅學生就冇問題, 但好多同學成績比小學時退步, 冇心機讀書.

ioi 發表於 16-11-23 17:00
我鄰居小朋友由細到大都好叻, 讀B1A, 都覺得用英文考DSE通識難取高分, 但學校唔俾轉用中文考, 結果通識考得 ...
其實B1A都仲可以分別好大...中/英小已經有分別
通識都有D B1中學用中文...尤其是生源多來自中小
你鄰居果間中學生源可能來自英小...又或係banding高果批中學...你叫佢地轉中文可能仲問題大 ~~~

我鄰居小朋友由細到大都好叻, 讀B1A, 都覺得用英文考DSE通識難取高分, 但學校唔俾轉用中文考, 結果通識考得 ...
認同, 可惜好少 Band 1英中, 肯轉用中文教通識科!

以自己所知,大部分津貼英中都是用中文考通識. 以沙田區為例,十三四間英中,只有一間定兩間用英文考通識. 不過唔太肯定現在有沒有變化.

醒目開學勳章

Nevergiveup888 發表於 16-11-23 14:11

我也正在煩惱緊

醒目開學勳章

Nevergiveup888 發表於 16-11-23 14:46
我見中學D中文好深!

又唔係喎,我仔中文A,英文B數學C咗

bbkingdombb 發表於 16-11-23 17:52
以自己所知,大部分津貼英中都是用中文考通識. 以沙田區為例,十三四間英中,只有一間定兩間用英文考通識.  ...

可能區區唔同,港島區既大部份Band 1英中,都係用英文教通識科的。

其實綜合樓上的留言,E個問題係分兩個層面:一個係為讀書考試嘅得著,一個係學習語言方面嘅得著。響香港讀書,當英文係一個科目,並不是語文!從學科角度,只要讀好考試範圍就能過關。如果從語文甚至語言角度,香港嘅制度係幾不知所謂!因為英文不好,所以唔比差少少學生接觸更多英文機會。咁點解D小朋友成績唔得,要比佢地額外補習?唔得米唔好掂咁多law !即好似教局覺得佢地英文唔得就唔好比佢地讀英中一樣!其實係學語言大忌!所以香港英文教科書程度越來越深,但英文水平越來越低!不無原因。
未分語言教學嘅年代,其實係少左分化,普遍都能接觸到多D英文!我以前在鄉村學校讀小學(英文程度不高),升中間間都英文中學,當時冇補習,追英文都好辛苦,但其實不知不覺都適應到。
今日睇返其實我都覺得唔應該banding分教學語言!
本末倒置。
有教育界朋友話,升中能入英中,比起中中升大學容易適應得多,我諗都係嘅,中學查左咁多字典,累積落黎,入腦D,點都好過上大學先查。其實最係有能力入到至得架!
所以現今香港制度,只能咩能力入咩學校,就晤好諗咩教學語言啦!

呢個就係點解我叫啲英文程度比較低(唔一定分數低,因為小學可以靠死讀),又唔能夠花大量時間認真讀好英文既人唔好揀QC、SJC、LSC,應該揀KC、高主教之類既學校。