用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二男生仍未可以自己主動完成功課同溫習默書 ...
樓主: bestwish
go

小二男生仍未可以自己主動完成功課同溫習默書 [複製鏈接]

小二唔會自主完成功課、溫習,其實好常見。唔好話樓主仔仔係Adhd,即使無,朋友的仔仔小三、小四都係要叫、要話先得。

慢慢教,放下一定要幾時幾時放晒手的要求,心急唔來。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-5 22:20
我唔同意,並非男仔係咁就要認命由得佢,小朋友態度及行為家長係要用啲心機同時間去處理,因材施教,能力不 ...

我指認命唔係唔教,係唔好激心。絕對同意從小教起。

男仔係要鬧架,女唔敢講。鬧末必需要曳,態度不對或太忘形都係欠鬧!

洋蔥頭媽咪  教仔係要講道理,並非鬧/責駡  發表於 17-1-6 07:32

IloveJJ 發表於 17-1-5 23:20
男仔係咁,不是要認命,只係要俾多啲時間和心機去教囉!

要講道理,但亦要鬧, 哈哈!

回覆 IloveJJ 的帖子

冇錯,D仔有時身痕,專登激下你,等你駡下佢,好似先舒服D

retriever 發表於 17-1-6 07:40

我聽過好多專家建議, ADHD小朋友唔可以鬧, 越鬧越反叛, 道理都不可以長編大論。

對住呢D小朋友, 係要好大容忍同耐性, 因為他並非顧意做得不好及作對。 而係他們腦部發展得不好, 令到佢地行為同正常人有異。他們會衝動, 不專心, 發白日夢, 發皮氣...等等行為(每個AHDA小朋友都有不同的病徵)。  所以一搬正常教仔方法唔可以應用係呢班ADHD小朋友身上。 他們需要極大寬容, 讚美及愛。

往往旁人不了解, 悟以為係縱容同寵壞。 但他們不知道這班家長多麼的無助同辛酸。每一天起來就係希望呀困可以有一丁點兒進步。

洋蔥頭媽咪  教小朋友的確好考家長耐性及EQ  發表於 17-1-6 23:48

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-5 22:20
我唔同意,並非男仔係咁就要認命由得佢,小朋友態度及行為家長係要用啲心機同時間去處理,因材施教,能力不 ...

哈~我認同呀!
態度真係要從小就要教,
一日變成習慣,要改就難了.
咩都係,習慣就成自然,大左就變成性格!

反而某些知識,可以等佢開竅才獲得,
但觀念和習性必須堅持執行,唔可以有藉口俾佢過骨.

家長日,我問老師男仔係咪一般都係比較甩漏,粗心大意,
老師話都唔係,有D男人可以字體好靚,好整齊...
(因為我個仔甩漏,粗心大意,字醜)
當然啦,我希望佢遲下真係有改善和開竅啦...
我都努力緊令佢對寫字既態度認真D...

洋蔥頭媽咪  我仔有男同學啲字都幾靚㗎  發表於 17-1-7 00:08
洋蔥頭媽咪  字體醜影響可以好大,考試老師睇唔清明明啱都當你錯,將來考公開試就大獲   發表於 17-1-7 00:06

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 冇錯,D仔有時身痕,

原帖由 rainbowyung1 於 17-01-06 發表
回覆 IloveJJ 的帖子

冇錯,D仔有時身痕,專登激下你,等你駡下佢,好似先舒服D
係㗎...想你留意佢嘛

雲妮彭 發表於 17-1-6 11:18
哈~我認同呀!
態度真係要從小就要教,
一日變成習慣,要改就難了.
"老師話都唔係,有D男人可以字體好靚,好整齊..."

其實佢無答你...

一切係講機率, 有D 姐係咩意思?

retriever 發表於 17-1-6 12:15
"老師話都唔係,有D男人可以字體好靚,好整齊..."

其實佢無答你...

"其實佢無答你"...講中POINT!!
唔怕得罪老師講,我係甘多年既家長日,我覺得講到重點而又提供到可行既方案既老師,
真係唔多,5年裡面可能有一至兩個,佢講既"答案"我係認同而又有覺得WORK的...所以小朋友係成長上或學習上遇到問題時,我唔傾向向老師求助,
我會自己睇書或專欄搵答案....或者上呢到睇其他家長既意見...

可能我老餅啦,我總係覺得依家既老師太嫩,唔夠經驗,而且多數無小朋友,跟本有D係紙上談兵!!

Jane1983 發表於 17-1-5 22:32
小二唔會自主完成功課、溫習,其實好常見。唔好話樓主仔仔係Adhd,即使無,朋友的仔仔小三、小四都係要叫、 ...
其實唔知係咪呢個世代, 要父母跟功課/溫書先係正常。

我細女同我講, 佢班主任有次功課堂時問佢:XX, 你D功課點解錯咁多, 係咪爹哋媽咪唔記得同你檢查功課呀? 阿女就答佢爸爸媽媽無同佢檢查功課, 係佢自己做的。班主任居然同佢講:XX, 雖然你錯得多D, 不過你真係好叻。

响呢個世代, 似乎唔駛父母跟功課, 已經叫做叻。

洋蔥頭媽咪  唔係丫,我一向不會對家課,身邊識好多家長都唔會對功課的  發表於 17-1-6 23:51

回覆 little_yolky 的帖子

唔係而家,父母做亞四check功課,老師覺得學生唔識應該去補習呢枝歌,已經唱咗有好多年啦!
我記得十幾年前,有同事家長日,老師問點解佢仔d功課咁多錯,父母應該幫佢對吓...

Jane1983 發表於 17-1-6 19:30
回覆 little_yolky 的帖子

唔係而家,父母做亞四check功課,老師覺得學生唔識應該去補習呢枝歌,已經唱咗 ...

我地老師唔主張家長改功課,因為希望知道學生到底有咩唔明白既地方。不過有時自己睇唔過眼都會幫佢改下

Jane1983  一間間  發表於 17-1-6 20:11

Nath 發表於 17-1-6 20:01

我地老師唔主張家長改功課,因為希望知道學生到底有咩唔明白既 ...
我一向都唔會幫仔對功課,身邊識好多人都唔會,孩子唔識當然會幫佢,小朋友唔想改正/重做功課,就會用心啲去做,家長適量地放手亦可以培養孩子責任感。

retriever 發表於 17-1-6 07:40
同意,有時體罰也是需要

little_yolky 發表於 17-1-6 18:26
其實唔知係咪呢個世代, 要父母跟功課/溫書先係正常。

我細女同我講, 佢班主任有次功課堂時問佢:XX, 你D功 ...

因為慣左。

小學MISS 係咁,話人地咁咁咁,你仔仔咁咁咁,都係比較邏輯。

回覆 Nath 的帖子

真係唔應該家長對囉,但我有時會抽功課看。  我試過睇佢功課真係無乜錯, 差不多全對, 所以考試費事理佢, 掂知佢就創新低成績。之後佢每次考試我都要提佢要小心做卷, 唔准事事但但快手做左去。

小四前抽功課看只會發現佢亂做, 小四抽看功課係發現佢直頭唔做。

little_yolky    發表於 17-1-9 09:10

回覆樓主:

我仔現在也是小二,做功課溫默書唔會自動波,要提佢做,我會坐佢隔離,唔識可以問,除非我見到,亦冇刻意同佢對功課有冇做錯,只是check佢有冇做漏或做齊。

溫默書,都要提佢仲有幾多天要默書,要預至少3天時間溫,試默前要抄一次範圍,逐少逐少同佢默。

佢自從試過欠交功課或默書食蛋,比同學取笑佢唔開心,佢就會緊張自己啲嘢,尤其默書。
‹ 上一主題|下一主題