用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問英二同埋直資港同有offer,家長會點揀? ...
go

請問英二同埋直資港同有offer,家長會點揀? [複製鏈接]

非常麻腦中,小朋友喜歡港同,因為校舍大... 但英二好似學術好D..... 請多多指教
   2    0    0    0

jcbbsweet 發表於 16-11-22 21:33
非常麻腦中,小朋友喜歡港同,因為校舍大... 但英二好似學術好D..... 請多多指教
...

雖然港同直資比英二貴,但都可接受,反而路程英二只需步行而港同就要楂車送返學,休息時間自然小D... 好難決擇.... 多多指教

jcbbsweet 發表於 16-11-22 21:59
雖然港同直資比英二貴,但都可接受,反而路程英二只需步行而港同就要楂車送返學,休息時間自然小D... 好難 ...

我唸你放棄港同好多人會好開心!

jcbbsweet 發表於 16-11-22 21:33
...
港同自由度大, 家長要執小朋友既Discipline. 可直升中學係亮點. 英二就傳統D, 學術好升中派位都好. 睇小朋友受邊套教學法.

醒目開學勳章 王國長老

SingMom 發表於 16-11-22 23:31
港同自由度大, 家長要執小朋友既Discipline. 可直升中學係亮點. 英二就傳統D, 學術好升中派位都好. 睇小朋 ...

港同係「化」學生,自細用愛去教佢地咩係好咩係唔好,相信家長去左好幾次都應該感受到。港同可以憑社區服務拎行政長官卓越教學獎,就知佢地係認真做。
而港同亦唔係「倒模式」教細路,佢地有空間去搵自己條路。
同傳統家長式管治係有分別。
如果鐘意用呢種溝通方式黎教小朋友,就唔會覺得有咩需要執。因為小朋友自然會知道自己咩應做咩唔應做。
如果家長傾向鐘意循規蹈矩式教孩子,咁就要唸唸港同式教育係咪你杯茶了。
想知港同學生係點,係咪曳,建議搵日小息/放學觀察下,就一清二楚

醒目開學勳章 王國長老

charbabies 發表於 16-11-23 09:52
如果家庭教育理念同港同嗰套配合,港同是一所平靚正的學校。但有朋友個仔讀了一年就插班去了另一間傳統名 ...

有時係家長過慮讀得輕鬆又怕唔夠競爭力。我識個港同家長,個仔年年攞晒獎,但佢就係擔心,無計架wor

已决定按小朋友意願揀港同。
謝謝咁多位。
願大家都可以如願以償。
‹ 上一主題|下一主題