用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文唔合格, 是否全港直資都唔會收?
樓主: Doublefour
go

英文唔合格, 是否全港直資都唔會收?   [複製鏈接]

gskw 發表於 17-6-12 00:17
真係比較難
如果中文唔合格,英文勁,將來升大學可以去英國、美國、澳洲、加拿大、紐西蘭,或者甚至新加坡讀。
如果英文唔合格,中文勁,除咗大陸同台灣,真係邊度都唔駛去。

2jkidsfather    發表於 17-6-14 16:37

王家爸爸 發表於 17-6-12 07:39
如果中文唔合格,英文勁,將來升大學可以去英國、美國、澳洲、加拿大、紐西蘭,或者甚至新加坡讀。
如果英 ...
同意

如果英 ...
所以現在的小朋友,要英文和普通話都好。

如果英 ...
無知一問, 如果考DSE, 中文唔合格, 但其他都唔差, 即使去外國係咪都讀唔到比較好的大學?

chanwendy 發表於 17-6-12 10:34
無知一問, 如果考DSE, 中文唔合格, 但其他都唔差, 即使去外國係咪都讀唔到比較好的大學?  ...
以澳洲為例,如果四科core加兩科選修中最好既任何四科,平均有5,其實已經係相等於ATAR既96,唔算差。當然,英文、數學兩科一定需要符合最低要求。

chanwendy 發表於 17-6-12 10:34
無知一問, 如果考DSE, 中文唔合格, 但其他都唔差, 即使去外國係咪都讀唔到比較好的大學?  ...
英國情況都係差唔多,以都算熱門既Manchester電腦系,舊年收生係GCE A-levels A*AA-AAA包括數學。即係如果DSE中包括數學既最好嗰三科都有5至5**,已經有唔細既機會。當然英文需要符合最低要求,即係IELTS 6.5(等於DSE既4以上)。

無4支AAAA都不用想自行入B1

lovecupid 發表於 16-11-23 13:17
.... 中聖....羅定邦都有機會.....

羅中,我小朋友英文A都唔收

Fion710 發表於 17-6-14 16:28
羅中,我小朋友英文A都唔收

現實係,有啲 "A" 比其他 "A" 更 "A"。
同時,有啲 "A" 比其他 "A" 無咁 "A"。

twhkleung    發表於 17-6-14 17:03

要自行入B1, 不只成績要勁(只佔50%), 仲要有勁的課外活動成績和面試好. 我囝小六時, 成績表只有體育A唔到咋, 但完全無課外活動獎, 面試普普通通, 自行兩間英中都唔收啦(沙崇和大埔莫記) . 最考叩門入. 之前收38自行位, 都無收到我囝, 但我囝入左去讀, 考廿幾, 佢成績根本不輸蝕, 都係無課外活動分累事囉.
如果英文唔合格, 咪勉強入英中, 大部分科目都轉左用英文, 單是串字都搞唔掂啦, 有啲英中連通識都用英文, 英文唔好, 死硬.

枇問英文7字頭, 去考沙田培基有無機會, 數,常有9字, 中有8字

回覆 ParcoBabyBaby 的帖子

這個又不ㄧ定。。。以前我女小學3A1B or 有些2A2B已在級頭十,考到spcc, hy, spc, dgs, bps, st mary, mss etc了。。因此我相信係睇呈分名次多遏grades

pocoyo123 發表於 17-6-20 01:21
枇問英文7字頭, 去考沙田培基有無機會, 數,常有9字, 中有8字
培基話要中英數B以上都會見呀, 我女五上中文C咗, 我都會照報賻吓.

王家爸爸 發表於 17-6-14 17:01
現實係,有啲 "A" 比其他 "A" 更 "A"。
同時,有啲 "A" 比其他 "A" 無咁 "A"。
...
係呀,唔係 A 就得架;要睇埋你係來自邊間小學.

最直接係睇 EDB 既 Rank Order, 同埋你小朋友成個 "package"

cmchang0927 發表於 17-6-20 01:52
回覆 ParcoBabyBaby 的帖子

這個又不ㄧ定。。。以前我女小學3A1B or 有些2A2B已在級頭十,考到spcc, hy, s ...
無級頭三內,SPCC/DGS 難矣.

2B 都上到級頭十咁好既 ?  

os_ecu 發表於 17-6-20 10:22
係呀,唔係 A 就得架;要睇埋你係來自邊間小學.

最直接係睇 EDB 既 Rank Order, 同埋你小朋友成個 "packa ...
用得ABC而唔係實際分數既學校,都有一定happy school理念,唔想學生之間比較、競爭。 講真,如果家長咁介意學生排名、讀唔讀到B1學校,當初根本唔應該揀呢啲學校。

回覆 os_ecu 的帖子

那次考試卷深
中文全級都得ㄧ兩個9x,仲要90 91左右

有時數學也可以全級只有2個9x。。。

好難4科都A的。

cmchang0927 發表於 17-6-20 11:00

那次考試卷深

要砌低份成績表乎 ???

王家爸爸 發表於 17-6-20 10:59
用得ABC而唔係實際分數既學校,都有一定happy school理念,唔想學生之間比較、競爭。 講真,如果家長咁介意 ...
我小朋友嗰間係突然喺五年級成績表由實際分數變成得個grade A/B/C, 但佢一定唔係嗰啲 Happy School , 係競爭類型既 Fighting School  .....

我覺得上嚟呢版問嘢都係介意學校Banding嗰類人嚟, 話唔介意係口是心非.

香港哋使乜咁擔心, 小朋友實有書讀的.  

cmchang0927 發表於 17-6-20 11:00

那次考試卷深
合理.

個人覺得份卷深啲對所有人會公平啲, 叻仔分得出高下, 普通人啲 grade 又唔會太 distorted.
‹ 上一主題|下一主題