用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐讀津校,細佬讀名津
go

家姐讀津校,細佬讀名津   [複製鏈接]

家姐如無意外應該會讀屋企附近既津校,而細佬因為爸爸係某男名津既舊生,有20分.你地會博一博俾細佬去讀名津嗎?定係會跟家姐讀同一間小學?

hppa  depends on which school sister in  發表於 16-12-7 14:09
   2    0    0    0

20分值搏率低,我會跟家姐

Felix223  x 2 !!  發表於 16-11-22 14:34

irisw 發表於 16-11-22 14:25
家姐如無意外應該會讀屋企附近既津校,而細佬因為爸爸係某男名津既舊生,有20分.你地會博一博俾細佬去讀名津 ...
純個人認為:男名津只得3間,九龍那一間好像25分也要抽。港島兩間20分也是只有抽,不一定中。

我自己都知唔一定中,只知二十分都有人中,但當然唔多,有時諗唔博好似浪費咗個機會。
但穩穩陣陣跟家姐入就煩少好多嘢。

irisw 發表於 16-11-22 14:35
我自己都知唔一定中,只知二十分都有人中,但當然唔多,有時諗唔博好似浪費咗個機會。
但穩穩陣陣跟家姐入 ...

或者咁諗,搏完--唔中--抽獎--抽唔到家姐間學校,你接唔接受到?接受到咪搏囉

男名津九成九有宗教

20分機會一定不高

回覆樓主:

其實個個都話想入名津 其實入到名津一定好事? 入到名津就直達牛津?? 重點選校要睇返小朋友嘅能力 如果唔係到時大家都辛苦

Nicolesze  無錯  發表於 16-12-6 16:39

家姐如無意外應該會讀屋企附近既津校,而細佬因為爸爸係某男名津既舊生,有20分.你地會博一博俾細佬去讀名津 ...
咁要睇吓家姐讀邊間, 同細佬搏邊間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-22 15:06

搏唔到承受得到嗎

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 16-11-22 15:06
同意,要知道家姐最終讀邊間先有個講

恐龍家

我靠估,尋日先放榜,看樓主言詞,其實心情上佳,我估計家姐多數都自行得幾理想。

而你所說的津校 vs 名津,該津校依你文意也是 comparable的,肯定不是差的學校吧。

如果真係比我估中,

我會覺得,跟番家姐直入津校就最好,考直私/自行/大抽獎/扣門,一點都不好玩,用盡不少家長學童門的心力和時間,差不多一年的時間並不好受。

心力/時間/金錢都很寶貴,更寶貴是快樂的童年,如果跟家姐,即有著落,d 時間/心力/比你同佢玩多 d ,或找出他的專長興趣略作培養,也勝過玩那自行/大抽獎/扣門遊戲一萬倍。

大不了,到了最後,再去爸爸間名津校扣個門吧,了左件事

nlc775s  同意 x 2
諗返起上年的經歷, 又泛起絲絲激動~  發表於 16-11-23 13:43
mayyylai  同意  發表於 16-11-22 16:39

如果大女係派到35網果幾間教會津校, 唯一值得搏係25分去抽LS, St Joe或者華仁.

否則, 如果只得20分去搏呢3間而唔讀番家姐個間, 我會認為係一個"戇居"既行為.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Vlone778 發表於 16-11-22 15:05
其實個個都話想入名津 其實入到名津一定好事? 入到名津就直達牛津?? 重點選校要睇返小朋友嘅能力 如果唔係 ...

Right !!!! 仲要個個都話睇埋升b1中學比率! 個個都以為自己果件係神童!

禽日呀!禽日又2件大學生跳樓啦!

hkpapa852 發表於 16-11-22 15:31
如果大女係派到35網果幾間教會津校, 唯一值得搏係25分去抽LS, St Joe或者華仁.

否則, 如果只得20分去搏呢3 ...

噢,比人起咗底添
家姐35網自行未有著落,等大抽獎。
爸爸係st.joe 舊生

Felix223  一係你睇清楚今年20分有無機入先...  發表於 16-11-22 15:46
MC1128  吓, 問得太早吧?  發表於 16-11-22 15:37

大家冷靜啲,我唔係盲目追棒名校,討論下啫

回覆 irisw 的帖子

個CASE 如20分自行男名津等如自殺, 黃埔區津校真係唔擔心.  一心跟家姐免煩.

細佬是那年出世? 龍年開始已小了出生, 20分有機會喎!

chrischo2002 發表於 16-11-22 15:48
細佬是那年出世? 龍年開始已小了出生, 20分有機會喎!

細佬係馬年

今年有人20分入到,當然機會唔係高。
只不過有咁嘅機會,我忽發奇想啫。
我都知博唔博都仲有好多考慮因素。

irisw 發表於 16-11-22 15:57
今年有人20分入到,當然機會唔係高。
只不過有咁嘅機會,我忽發奇想啫。
我都知博唔博都仲有好多考慮因素。 ...

馬年有得諗!少咗好多雙非!早d講嘛
‹ 上一主題|下一主題