用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙未來小一生疑問
go

喇沙未來小一生疑問 [複製鏈接]

喇沙未來小一生疑問

聽人講喇沙的學生很頑皮,學校亦不大管束學生,是真的嗎?另外功課多不多?  

Re: 喇沙未來小一生疑問

喇小學生多是活潑好動。功課數量普通,一年級學生約四至五項(視乎改正多不多),但會隨著年級增多。

longbaba 寫道:
聽人講喇沙的學生很頑皮,學校亦不大管束學生,是真的嗎?另外功課多不多?  

要嚴格的紀律訓練就絕不適合讀喇沙,喇沙仔就是在這種開放的空間成長。不管束不等於不教導,學校要訓練的便正是要學生為自己行為負責的精神。

恭喜你,你和仔仔可以成為喇沙的一份子。

麻省理工學生係全世界最頑皮的大學生,也是世界最優良的理工學生!

QueerBird 寫道:
麻省理工學生係全世界最頑皮的大學生,也是世界最優良的理工學生!

Once a police car (actually a fake) was put on top of the campus dome without being noticed by anyone at night.  It was believe that some students did the act.

http://hacks.mit.edu/Hacks/by_year/1994/cp_car/

一絕!
愚蠢(正常)

我的仔仔很好彩可以入到喇沙, 現有d 問題想請教各位:
1.  喇沙有書包賣, 是否多數學生也會用學校的書包?
2.  小一是否已經可以參加多種課外活動? 特別是游泳?
     因為我的小兒學緊游泳, 見喇沙也有提供暑期游泳班,
     但詳細資料不清楚, 不知是否報讀喇沙的泳班較好?
3.  是否要學一種學器? 彈琴算嗎?
4.  小一的功課多嗎? 是否每星期都要默書?

希望有媽咪能提供多d 資料, 謝謝!

我仔仔都係9月返喇沙p1, 早前巳經在幼稚園訂了spi書包, 所以我唔會訂學校書包.

小兒亦開始上泳班, 所以不會參加學校暑期泳班, 若小朋友學得好好地就無需要轉啦, 遲d學校會將游泳納入體育課, 所以實有機會在校內游.

相信彈琴當然算係樂器啦, 不過朋友話琴就得一個, 要表現自己就要再學其它樂器.

有朋友仔仔現讀p1, 佢daddy就覺得比佢想象中輕鬆, 不過小朋友係根德園上去.

你有冇上學校網址睇下? 佢地有d報告及計劃可了解多d學校.

Rayca:

1. 喇沙有書包賣, 是否多數學生也會用學校的書包?
Yes, only 1 or 2 will use other school bag.
2. 小一是否已經可以參加多種課外活動? 特別是游泳?
Yes, during summer there will be many activities to join. If your son already learn swimming, you can let him stay with the existing 泳班.
但詳細資料不清楚, 不知是否報讀喇沙的泳班較好? No special comment but he definitely will reserve the chance to join swimming class after summer.
3. 是否要學一種學器? 彈琴算嗎?
Yes, piano is also counted.
4. 小一的功課多嗎? 是否每星期都要默書?
Not to much, 3 to 4 per day. Same as most school will have dictation (Chinese and English) every week start from October.

Hope this could help you!

咁咪個個都要掛啲公仔做記認囉?仲有,我見書單有本英文的GS,是否去年開始有英文常識?

longbaba,

仔仔今年三年班,所以我只知二年前果本叫science,今年轉左用general studies.

zz,
thanks!

longbaba:
乜你o甘快拿左書單啦! 我見果o的通告list好多個日子, 買書包一個date, 買書買校服一個date, 報暑期班又一個date, 家長會又另一個, 我而家都未搞清楚幾時去至可以一次搞掂.   還有各位家長是否會參加暑期班呢?

仔仔會參加table tennis, 一來佢有興趣, 二來想佢熟悉間學校多d.

恭喜及歡迎各位準小一生.  亦都希望大家利用暑假好好準備[中文].

zz,
「中文」是否很深,很困難??????

介唔介意話我知, 你們的小朋友揸住幾多分入喇沙呢? 同埋佢地係讀邊間幼稚園?

你同我有個friend(another LS 媽)講既一樣, 佢重話記得提小朋友放小息時落樓梯要行埋一邊, 否則會被高年級既撞到, 佢話見過撞得好傷, 要繨針.
zz 寫道:
恭喜及歡迎各位準小一生.  亦都希望大家利用暑假好好準備[中文].

Bambi:
     我是看學校網頁見到去年的書單知嘅!
zz:
      中文是否很深,我最擔心都係仔仔的中文,因為佢幼稚園的英文程度不錯,但中文差啲,請問有什麼特別?

我的仔仔真的是運氣好,抽獎抽入,佢係一個唔頑皮的小孩子,所以真的有點擔心佢會被人欺負,各位喇沙媽咪,有無心得教教?
:wink:
‹ 上一主題|下一主題