用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行vs禮賢
樓主: pyun
go

自行vs禮賢 [複製鏈接]

99dogdog 發表於 16-11-23 04:17
咁你事實係hold緊兩間喎!你估人地理解力咁差?如果自行果間唔啱就唔好去註冊,等人地後備生多個機會;如 ...

如我無理解錯,樓主意思係24號deadline註冊,你留言之時係未到24號,樓主無去自行果間註冊,只hold左禮賢

如有個細跟尾,你有信心個細入到間好嘅小學嗎?我會揀自行,放禮賢,已經25號,希望樓主順利揀左

tkinwong 發表於 16-11-23 06:30
禮賢其實都係谷架,唔谷點會好成績呢?她可能功課唔多,但高手一定多,家長一定都很緊張功課。正正是功課 ...

我係禮小家長。
我無谷小朋友,亦唔覺得小朋友被谷。
無需要外補+操練習,小朋友平時嘅學習已為佢打好基礎,應付到功課、測考。
我仲有兩個小朋友跟尾,但我都揀禮小(大仔非禮幼、名幼生)。
我係working mom ...自問每日返到屋企只能夠望一望佢功課做得O唔OK。佢已經返咗一日學,佢自己完成咗功課、温習,就係佢放鬆嘅時間。

gracelam 發表於 16-11-23 08:36
禮賢一定唔係happy school. 測驗好密,個幾月就測一次。 全年好似4測2考,不過每次範圍唔多,但就係要keep ...

每次測驗範圍好少,如果小朋友平時應付到功課,測考準備唔辛苦。
是否happy, 我係睇小朋友每日返學開唔開心,有無成長。
如果家長本身係催谷型,個小朋友讀咩學校都唔happy。

回覆:自行vs禮賢

馬主for sure.

馬主啦, 成績上馬主都好好,細佬又有得直入,沙田中學網好

我最後註左馬主啦, 冇去到禮賢, 都係要為細佬諗, 驚到時派左去寶校, 咁就一個天堂, 一個地獄, 多謝大家的意見!

引用:我最後註左馬主啦,+冇去到禮賢,+都係要為細

原帖由 pyun 於 16-11-25 發表
我最後註左馬主啦, 冇去到禮賢, 都係要為細佬諗, 驚到時派左去寶校, 咁就一個天堂, 一個地獄, 多謝大家的意 ...
恭喜入到心儀學校

恭喜入到心儀學校, and thanks for releasing 禮小
I am waiting 禮小 too, btw
如果 禮小唔谷小朋友, 佢地又太happy , 會否排名好後? 佢地升中 band 1 是否keep 住有7 成?
‹ 上一主題|下一主題