用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
樓主: hzch
go

港同vs華仁   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-11-23 11:35
認真去研究吓, 目前香港個幾十間直資中學同小學, 實際係乜原因轉做直資吧!

直資計劃既原意, 從來都唔係為 ...

" 從來都唔係為咗提供傳統學制以外既另類斆育(私立獨立學校先係"

喂, 你呢句我無反對喎. 直資制度主要係市場化, 因為政府出$$, 當然要大家支持DSE.

另類教學係市場下爭取客仔既結果.

但綜合能力既提昇, 無人反對架, 所以傳統直資優化教學同時, 利用資助提昇學生綜合能力培訓.

據我理解, 如果天主教學校有天都全面變直私, 我猜走唔開傳教原因.

retriever 發表於 16-11-23 11:41
"除左起設施之外係用尼營運學校之用"

呢點你又錯,一個項目籌3mil幾算唔少,學校款唔會靠單一活動及來源。
就以華仁為例,傑出舊生既捐獻以佔近70%,就邢李源單一捐獻巳經兩千万,基金會由袁天凡主持營運,收返尼既捐款係會用作投資回報,每月都有穩定既收入(唔會愈使愈少架!),華仁既錢係足夠學校(RUNNING COST) 之外及持續提升教學質素既發展。

D人講到小朋友質素高但家庭背景比較不充裕而冇機會入讀傳統名校好似好公平咁喎?

punlik 發表於 16-11-23 11:56
我是贊成傳統名校轉直資/私立.目前小學既收生方法, 決定因素是校友,宗教.住址,運氣, 又公平咩?直資及私立既 ...

咁讀到書又俾吾起學費果班

punlik 發表於 16-11-23 11:12
當年又點同今日.今日賭王既子孫仲會去讀嗎?
所以話你經常靠估....賭王第4條線係讀過MPS..最後果個走都係幾年前
但唔係走去你吹捧既新派直資 ~~~

punlik  我邊句話講有錢人會讀新派直資?  發表於 16-11-23 12:13

Soundervolt 發表於 16-11-23 11:58
呢點你又錯,一個項目籌3mil幾算唔少,學校籌款唔會靠單一活動及來源。好明顯你唔係呢尐學校既用家...就 ...
正正3M 以籌款能力計唔少, 但以營運開支係小數. 需知係動員中小學, 亦即中小學也可分攤.

唔駛拗, 睇番一間學校校務報告既財務開支, 有幾多營運開支(經常性)係校友會基金支持.

重點係, 跟直資多左學費收入點比較?

我是贊成傳統名校轉直資/私立.目前小學既收生方法, 決定因素是校友,宗教.住址,運氣, 又公平咩?直資及私立既 ...

錯! 錯! 錯!! 呢個有違一D宗教辦學團體的宗旨,名津如LS, ST JOE..起碼佢地會惠及普通家庭學生有機會入讀.
唔好將自己主觀的感覺加喺人家身上.

monodad 發表於 16-11-23 12:02
D人講到小朋友質素高但家庭背景比較不充裕而冇機會入讀傳統名校好似好公平咁喎?
...
邊個?!

retriever 發表於 16-11-23 12:10
邊個?!

唔係你,放心。我知你唔係D咁嘅人嚟嘅⋯⋯

LODAVID 發表於 16-11-23 11:17
津貼學校中名津又有多少%?

正如大部份夠膽抽第一志願嘅人都有直私offer back up, 其實如果間間津貼學校都 ...
唔係唔想sell DSE成績....係大部份新派直資未有貨sell啫....港同已經有網友力sell緊啦
唔好用一個直資去計埋傳統果批喎 ~~~

我都贊成,還認為某些特別大和設施多的津校也應該轉,而其餘津校則全部劃一以居所地址為收生原則,並將它們資源均分,例如劃一校舍設施、外籍老師數目、老師資歷等....務求減少它們之間的分別。這是從政府如何妥善運用資源去想,亦與很多發達國家做法接近。

Felix223 發表於 16-11-23 12:09
錯! 錯! 錯!! 呢個有違一D宗教辦學團體的宗旨,名津如LS, ST JOE..起碼佢地會惠及普通家庭學生有機會入讀.
...

其實呢個好難講. 當年校董會組成方面, 教會怕將來傳教受影響. 陳樞機當甚至講過話:政府再咁攪就唔辦學,俾番政府.

會否私校既校董會規管少D, 係教會辦學既出路?

唔知喇!

retriever 發表於 16-11-23 12:10
邊個?!

有人呢頭話直私收生因為可以盡收到家庭背境好嘅學生所以成績有保證,果頭又話家庭背景唔好嘅可以照攞資助去讀,咁即係點呀?即係直私學校D學生家庭背景好定唔好?

講到尾,你就係主張優質教育掌握在一小撮有能力栽培/提早催谷孩子考小一的家長手裡!

siden  不知所謂  發表於 16-11-23 15:24
Felix223  BINGO!!  發表於 16-11-23 12:19
天助自助者,  別再怨天尤人

retriever 發表於 16-11-23 12:09
正正3M 以籌款能力計唔少, 但以營運開支係小數. 需知係動員中小學, 亦即中小學也可分攤.

咪話左你知"基金會"既作用係將收返尼既捐款係會用作投資回報,每月都有穩定既收入(唔會愈使愈少架!),唔係使左就算。咁你真係要好好睇下華仁既校務及"華仁一家"既財政報告。

直資所收返尼既學費唔一定使左喺學生身上。政府審計處都有批評過唔少直資賬目混亂。

punlik  我邊句話講有錢人會讀新派直資?  發表於 1 分鐘前

咁你回網友果句又存在係乜意思呢..."當年又點同今日.今日賭王既子孫仲會去讀嗎?"

E家 D傳統中學....SPCC...DGS...DBS....簡介會咪一樣唔少現晒身...有幾大分別....唔好又扯去"直資"2個字噃

其實直資中學一樣係可以參加升中派位俾大家去抽, 但近幾年所有轉咗做直資既傳統名校都無咁做, 反而愛國學校, 香島, 東區培僑仍然撥~1/3學位去俾人抽, 唔介意收D可能能力差D既學生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題