用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs華仁
樓主: hzch
go

港同vs華仁   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-11-23 11:02
台兄. 今天唔係為拗而拗架!

但係賭王兩個女都係讀聖心津校喎,唔通佢地嘅背景係次一等?

monodad 發表於 16-11-23 10:45
大把津校根本大把錢,除咗教會資助,校友捐獻,PTA fund raising,分分鐘有錢過「次一等」直私,資源真係直 ...

你講呢樣, 我覺得係好多人既誤解.

無錯好多傳統學校背後既教會, 校友會係好"DAP" 水, 校友捐獻幫到FIXED ASSET, 幫手籌錢起設施. 但唔係幫RUNNING COST.

直資係兩面收錢, 主要係多左學費收入.

你睇下校務財務報告就知, 無得呃, 好清楚.

monodad 發表於 16-11-23 11:05
但係賭王兩個女都係讀聖心津校喎,唔通佢地嘅背景係次一等?

你誤會喎, 我從來無話讀津校背景次一等呀?

事實係直資多左收入, 可以發展其他能力既培訓, 甚至傳統直資都係咁做!

punlik 發表於 16-11-23 11:09
依D學校有直屬小學嗎?佢既學生收返來既全部是Band1學生.甚至是Band1A學生. 直資能夠收到同樣程度既中一學生 ...

就係費時搵有直屬小學果D津校如SJC,LS,MCS,SMC,WY,SSG嚟比,費事俾人話用D神津嚟同你比呀⋯⋯SPCC,DG,DG,HY呢D直私,根本喺津校年代已經係成績出色,根本就無需理會係咪轉咗直資。

punlik 發表於 16-11-23 11:12
當年又點同今日.今日賭王既子孫仲會去讀嗎?

賭王個女讀嘅時候已經有直資嘅存在㗎啦⋯⋯好心啦!

punlik  你是要用依點來講, 好心啦你自己去問賭王啦.  發表於 16-11-23 11:20

津貼學校中名津又有多少%?

正如大部份夠膽抽第一志願嘅人都有直私offer back up, 其實如果間間津貼學校都好, 亦唔需要直私back up

有好多直私亦唔係SELL DSE成績.....所以選學校真係要了解下學校理念

punlik 發表於 16-11-23 10:54
英華小學 (DSE跑出)港大同學會小學  (DSE跑出)保良局蔡繼有學校 ( IB 跑出)優才(楊殷有娣)書院          ...

英華小學 (DSE跑出)

- 呢間首先唔係"新派直資", 中學係百年老校, 而且中學部都係傳統教學, 中學畢業生既成績, 實制成效同小學又幾大相關呢?

保良局蔡繼有學校 ( IB 跑出)

- 呢間首先唔係"直資", 係私立獨立學校, EDB對呢類學校有收生條要求, 係至少收75%香港學生. 呢類學校既設計, 係真正希望為香港學生提供接近"國際學校"模式既學習機會, 所以課程上完全不受限制 (所以可以中學唔駛學生讀NSS考DSE), 用佢嚟必需按EDB規定既課程既官津學校, 根本就係Apple同Orange既比較. 而且, 佢既IBDP成績, 只算Above HK average(第屆畢業生既IBDP成績係全港倒數第三), 不過係出過吓幾個IB狀元

優才(楊殷有娣)書院                          (DSE跑出)

- 呢間其實唔算係"新派直資", 小學部成立已有20成, 當年小學部係以傳統學制運作. 即使今時今日運作所週整, 學校整體仍然係偏向傳統學制, 我完全唔認為佢可以算係"新派"

香港華人基督教聯會真道書院             (  IB 跑出)

- 對, 係IBDP成績的確唔錯, 但IBDP學生只佔1/3, 其餘2/3要修讀NSS考DSE既學生呢? 當學校既教學模式未能令大部份學生得益, 咁真係算好? 定係要好似前校長N年前咁建議, 不如所有學生雙修NSS同IBDP?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 16-11-23 10:42
冇直私backup你夠膽放SJPS,LS大抽獎排第一志願?唔怕中寶?咪天真到咁先得㗎?大部份夠膽抽第一志願嘅人都 ...
公平D 講, 就算你果間咁勁, 都有唔少人無咩準備BY LUCK 入架, 制度使然.
呢D 仔後來點? 對其他學生有咩影響? 睇下其他家長點REACT 咪知囉...

你果間已經少D, 譬如: 近地鐵站果間男女校, 因為語文問題, 更多無準備既人BY LUCK 去抽入

以樓主形容仔仔性格, 我會選華仁

retriever 發表於 16-11-23 11:09
你講呢樣, 我覺得係好多人既誤解.

無錯好多傳統學校背後既教會, 校友會係好"DAP" 水, 校友捐獻幫到FIXED  ...

學校基金會籌返尼既錢,除左起設施之外係用尼營運學校之用,政府因全港學生津貼劃一,係唔會為某學校額外設施營運及維修(Running costs)作出補貼,例如泳池、室內運動場、高檔IT設施額外課程....等等
基金會既錢係可以發展其他能力既培訓。
睇下"華仁一家"網頁寫乜先至講啦!

LODAVID 發表於 16-11-23 11:17
津貼學校中名津又有多少%?

正如大部份夠膽抽第一志願嘅人都有直私offer back up, 其實如果間間津貼學校都 ...

Agree! 所以前文已經講咗,好嘅學校係唔完全因為佢係直私定官津去決定嘅⋯⋯

monodad 發表於 16-11-23 11:15
就係費時搵有直屬小學果D津校如SJC,LS,MCS,SMC,WY,SSG嚟比,費事俾人話用D神津嚟同你比呀⋯⋯SPCC,DG,DG ...

其實我覺得你地幾個拗得有d 走味..

我認同直資制度有優越性, 但簡單用D 產品去驗證過於簡單化.

直資制度明顯多$$$$, 收生自由度, 如果唔係好野, 你上面講果D 大名都唔會變直資啦, 係有D 富者愈富既FEEL, 順帶一提, 呢D 傳統直資亦走在前面, 用多左既$$$$ 發展其他能力...

正因為家長跟紅頂白, 慣性收視, 所以傳統學校轉直資, 係有D 大石壓 FEEL...新派直資係幾難維持!

retriever 發表於 16-11-23 11:31

我認同直資制度有優越性, 但簡單用D 產品去驗證過於簡單化.

認真去研究吓, 目前香港個幾十間直資中學同小學, 實際係乜原因轉做直資吧!

直資計劃既原意, 從來都唔係為咗提供傳統學制以外既另類斆育(私立獨立學校先係), 否則點會規定一定要有大部份直資中學既學生一定要讀NSS考DSE呀!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

所以我一向係反對傳統名校轉直資. 有Guts既, 咪轉做私校, 或者私立獨立學校囉! 仲可以發債券, 又唔一定要提供學費減免, 繼續走向貴族

Soundervolt 發表於 16-11-23 11:24
學校基金會籌返尼既錢,除左起設施之外係用尼營運學校之用,政府因全港學生津貼劃一,係唔會為某學校額外 ...

"除左起設施之外係用尼營運學校之用"

所以籌番來既錢, 唔可能幫到幾多營運學校(RUNNING COST) 囉.

SPBB 校友網夠強啦? 每年動員中小學各級 WALKATHON, 舊年只籌到 3 MILL 幾.

一間普通直資小學, 當30K 一年, 150人一級, 6 級, 學費收入一年係多少?

所以津校只靠校友每年損錢去幫營運上開支, 以至增加若干能力培訓活動, 難!

其實我已經無意再為對直私有嘅定立場同偏好嘅人再作無謂之辯解,只希望包括樓主在內的一大眾準小一家長表達對直私及官津的分別同睇法,再一次,好嘅辦學者無論係直私定官津一樣都可以辦得好,選校最重要睇學校嘅教育方針同一般培養到出嚟嘅學生有咩特質,而自己係咪想自己嘅小朋友擁有該種特質而去選擇邊一間學校,炸爆咗樓主個post唔好意思,多多包涵。

Soundervolt 發表於 16-11-23 11:24
學校基金會籌返尼既錢,除左起設施之外係用尼營運學校之用,政府因全港學生津貼劃一,係唔會為某學校額外 ...

聽聞華小新校舍有泳池喎
‹ 上一主題|下一主題