用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40區自行
樓主: simpsonba
go

40區自行   [複製鏈接]

回覆 ying8 的帖子

放鬆D。養兒 100 長憂 99.讀書只是人生ㄧ部份

starrymama 發表於 16-11-28 17:15
回覆 吉吉吉吉 的帖子

我小朋友还是初小, 未留意。其实我冇諗是否ㄧ定要入旅中。

對呀,最緊要選對,合適自己仔女。我要求好低,仔女讀得開心,近屋企,升中唔錯。

ying8 發表於 16-11-28 17:15
入了瑪中(入大學比率咁低),又要憂慮個小朋友考唔考到大學,咪一樣有壓力。 ...

仲要唔系話想入瑪小就入,咁多人爭上年有五個鄰居分別報協和,基福,開平全部都派唔中,結果佢地全部讀福榮街,深官,真系失敗率好高,系有一個叩到開平。

睇今年形勢,40網除非揀寶校,否則間間都難入,即使將二線排第一志願亦唔會十拿九穩,唔中就要去叩門,形勢都好惡劣。

anniesiu2001 發表於 16-11-28 14:56
聽旅小校長講過,因旅小、旅中位處不同區,為免要家長全部選旅中,剝奪選校權利,寧願留8-10個位比自己學生 ...

Yes!

吉吉吉吉 發表於 16-11-28 17:15
我諗因為開中而去選旅小嘅人真系不多囉,其實都唔同區而且位又唔系真系咁多
...

吾多,其實target 旅中既人都吾多,吾記得上年定前年係九龍城區統一派位時有band 1放旅中第四都入到, 真人真事,首輪2間選1A神校,甲部1-3都無放,統一派入,所以如target 旅中插班或首輪去九龍城區好過。
做人至緊要開開心心 :-D

ying8 發表於 16-11-28 19:25
睇今年形勢,40網除非揀寶校,否則間間都難入,即使將二線排第一志願亦唔會十拿九穩,唔中就要去叩門,形勢 ...

一來雙非年、多左好多小孩、二來蘇屋村入伙添。情況同31,34,35網一樣、乙一吾中就bye bye, 但35重慘,乙一吾中分分鐘比人派出區,去油尖旺寶校。有無留意過深信、大坑東宣小?另外深官係淺,但我識朋友有仔女讀過又話吾差,佢2個小孩重考到崇中添,小孩又乖又自動自覺佢已好滿足,反而同年我親戚仔讀茘天,成績band 1尾band 2頭但操行麻麻卻考吾到,所以吾洗咁灰,好好栽培小孩就得。
做人至緊要開開心心 :-D

回覆 Bobo1210 的帖子

見咩?1) 我同意旅小升旅中有優勢
2) 旅中非硬性有 8-10 个位是事實
3) 我認為中小學也好, 最重要是適合小朋友
比D禮話, 無需寫咁大隻字點名叫人睇。話畢

事實上,40網小學無咩神津,不過差極亦有個譜,二線同一線入英中比率相差不太大,就算寶校也有人入到B1A中學。
所以一些之前所謂二線,教得其法,一再由師姊師妺考回來的成績,隨時可以爭取40至50%升英中率,不足為奇。同埋要了解,今年的升中出生率,和今年小一小二時到升中時的出生率相差多少。
如果到四、五年後仍有50%入B1 率就非常好了。

官津唔同直資,無得揀學生,攞唔攞到50%B1,好多時候都係睇天時(Intake多唔多叻仔叻女,仲要唔會叩門走)、地利(靚校舍及口啤吸引多些B1學生插班)、人和(教師素質和合作)。唔信二線學校會咁易攀上50%B1。40網內,學校之間30%跟60%英中比率已相差一倍,都算大了。

我好想知聖紀文好唔好? 唔該晒

回覆樓主:

其實旅小本身睇派位好好,我都好鍾意。
但唔明點解呢度有人不斷勁讚呢間學校,真係讚到佢神校一樣,又話資源點多,學校點好,老師點好。。明白自己仔女讀緊點都有D bias,但佢每次都講得太誇。。
仲見某人好排斥SEN(特殊教育既學生),話呢間唔覺有呢類班又話冇騷擾佢哋上堂(有關睇開講旅小既人就知我講邊個,總之所有都讚到N飛天),呢D偏見另我對呢間學校改觀(我明睇學校應該客觀,但如果個個“用家”係咁諗,實在令人有反感既感覺。。
個人小小意見,不吐不快。。

starrymama 發表於 16-11-28 16:11
回覆 msplui 的帖子

認同。只要有其他旅小用家講出校內負面情形, 個位家長便會即刻弹出來大力護航反駁。未 ...

唔知係咪我睇中嗰個就係你講那個。。
我本來睇資料都很喜歡旅小,就係見“嗰位”讚到呢間曉飛又排斥SEN既人令我開始對旅小有點反感。。

annakit    發表於 16-12-3 19:11

ronaldlcm 發表於 16-12-3 13:21
唔知係咪我睇中嗰個就係你講那個。。
我本來睇資料都很喜歡旅小,就係見“嗰位”讚到呢間曉飛又排斥SEN既 ...

同感, 被她排擠出來的瑪神家長冇出來講反什麼, 平反什麼的, 我覺得這正是瑪神的氣度,  高下立見.利申, 本人正是她口中三大之一的家長

作為有兒女即將升小一的家長,我地唔介意40網各校校友比多D資料讚賞自己母校,因我地都想知道各校有甚麼優點值得我地報名。就算那些校友神化了學校,我地都可以作出客觀的分析,不怕被誤導。

但問題是對方提出了數據,指出瑪中近年只有兩成幾畢業生升讀本港學位課程,是以跌落B2;又瑪小家長亦自認全級前30學生寕願報讀他校,亦不願升讀瑪中;再加上瑪小沒有公佈詳細升中資料,卻又聲稱每年有85%入英中。這些爭拗點,瑪神的校友不是應該找證據出來平反嗎?這不是氣度問題,我反而覺得對方更有說服力。

其實我不知道怎樣才算是好學校,想當年派了旅小,每個朋友都叫我叩其三大小學,當年的旅小就是今天你們口中的寶校。

每間學校都會有其長處和不足,我的小朋友不是精靈的,起初都覺得十分吃力,每星期都有中,英文默書,而且範圍都算多,功課反倒是不算多,認真做個多小時必可完成。

到小五、六時,校長會幫全級頭50名的同學補課,一星期兩次,幫他們打好英文底子,涵接英中課程。成績不理想的亦有補底班。

旅小全級30的學生是可以經校長申請報讀開中,但上年好像只有7人入讀,說真的,全級30真的可以有好多選擇,我知道有人全級3X,派了玫瑰,去叩銘賢都收了,所以未必有人會長途跋涉去讀開中。
瑪中是否band1我不得而知,但聽聞說它好像是有中文班的

回覆 EuniceMaMa 的帖子

全級3X,派了玫瑰,去叩銘賢都收了!!

ying8 發表於 16-12-3 22:01
作為有兒女即將升小一的家長,我地唔介意40網各校校友比多D資料讚賞自己母校,因我地都想知道各校有 ...

睇完咁多旅小用家分享,我諗。。真的個人意願。。。我始終會選瑪小。。。唔理你地各人說什麼三大乜大,總覺得呢個post 大家所說的幾大間大熱或所謂後起之秀,論穩陣(可能睇完d大熱及後進分享,其實差不多好壞),我暫時只覺係得瑪小好些,好现實,進可攻。。。他日强勁,正常都想更上一層樓,若多人說瑪中係b1c至b2a,我细路勁,一定想試b1aaa,但若去唔到咁神嘅學校,瑪中也已好好,就是退可守。。。起碼六年後,萬一去唔到b1aaa,唔洗同今天大大声的人一起去爭b1c至b2a,仲要驚餐同埋死谷個细路谷餐死,最後連有瑪中質素的都入唔到就惨。
好多谢呢個post的用家熱烈討論,特別旅小用家,使我頭腦更清。老實,你地分享,我也明旅小有佢進步之處,替你們高興。努力。都係果可~各取所需。
‹ 上一主題|下一主題