用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05入小一的家長入9598啦~~
樓主: 叮噹99
go

05入小一的家長入9598啦~~ [複製鏈接]

Re: 05入小一的家長入9598啦~~

Bambi,

根德荔園歌舞團 !!

我個仔間幼兒園,最近又係每朝早會時齊唱畢業歌,見到成班唱得好起勁。但唔聽到佢講話有表演。畢業典禮總共要綵排4次。
近幾天佢開始click到下學期無得再同這班同學仔一同上學,就話要去較多同學的小一讀書。又唔一早講!

哈.... 似一隻可愛的小龜..笑死我, 但我亦唔想我個仔變 "空中少爺", 成日拉住個 "喼"行來行去.

Hi Teresa,

My son has the same features as yours ar!!
我反而最擔心的,是他的學習態度。他雖然會自己做功課,但就求求其其,而且還常常甩甩漏漏,遺失書、筆、通告。對於老師的説話(例如叫他們請家長準備什麽。。。),他毫不在意!真擔心!

大家好,我個女都係今年入P1呀.我而家最擔心既有以下幾點:

1) Adaptablity - 希望佢會覺得番小學同幼稚園一樣開心.
2) 而家開始教佢去小便前,如何清潔toilet板又儘量唔整污糟隻手
3) 去完大大後如何清潔 (但佢一再Delay, 唔肯學 :-|   ) 大家有無高見??
4) 抄手冊 (因為幼稚園一向都唔駛 :-| )
5) 好彩佢番半日,唔駛担心午饍問題住.但其實都擔心佢小息時唔記得食茶點又聽過有小朋友小息時會攞人茶點食.呢樣野我都好擔心因為我個女身體有少少問題,如果中段唔食野可能會出事.   :-|

唉! 真係越諗越驚....

做呀媽真係矛盾! 上年開學就擔心佢升邊間, 到佢考到間心儀學校又擔心佢既level唔夠, 加上越近9月又見佢仲好"幼稚園"真係唔知佢上小一點算.

我個衰仔咪咁law!!!  日頭叫佢做功課就一路做一路玩, 攪3個鐘都仲未做完2頁功課, 但係打哂大風, 有時中間頁仲甩埋出黎.... 鬧啦... 鼓勵啦... 獎勵啦... 連打都試過, 一樣唔知死, 日日為左佢都罰埋我--冇得睇電視, 真係好嬲!

究竟d男仔係咪天性咁carefree???!!!

加上越近9月又見佢仲好"幼稚園"真係唔知佢上小一點算

Teresa, 你唔駛咁擔心. 最近我聽過一個小學校長分享如何令我們的孩子適應小一, 佢提到一點係好多家長會犯既通病就係好多時當我地既小朋友派到小學後, 我地就不知不覺中覺得佢地應該係大個仔大個女, 係一個小學生, 亦無形中又提高左一d要求佢地暫時達唔到,於是攪到親子關係差晒. 該校長話我地應該記住佢地係呢個暑假重係幼稚園生,甚至小學上半學期都唔好期望佢地突飛猛進,要比多d時間佢地. 佢話佢都成日提醒佢地自己學校d小一老師,起初時都要當佢地係幼稚園生咁,比佢地慢慢轉形為小學生,如果唔係一上學令到佢地怕左番學,以後就比較困難令佢地改變佢地既諗法喎.

重有,佢提到有幾句說話應該避免, 現列舉如下:

1)  小學生, 大個仔 / 女啦, 咁都唔識...
2)  你咁樣, 點番小學. d 小學老師好惡架, 你實比佢罰....
3)  有mug 好驚, 你呀哥 / 家姐 / 某某 果時讀一年班都係咁, 都得啦..mug 你咁差

etc....

Hope the information helps.....大家互勉....

hi chong,

其實你所担心的問題, 我以前都有相同想法. 所以我係暑假期間不斷提醒個女去toilet衛生的問題.如果係要'大大'.佢唔懂clean pat pat.我就自己'以身作示範'(當然有著住條褲做呢個動作給個女睇)起初佢都話自己clean好dirty.後來都無問題.至於寫手冊, 都無問題架! 開始老師簽手冊時會睇下小朋友有無寫漏的. 起初當然會有寫漏或跳行寫,後來會有改善.不用太担心.
而家已下學期, 個女已好快適應校園生活.重好開心tim!

希望今年升小一的小朋友個個開開心心!

Teresa,

我個仔同你個一樣,做功課就要粒幾鐘、食飯重衰,總有一、兩件玩具在側,我早在半年前教、威迫、利誘等佢快些,但結果沒有大分別。他現在番下午班,叫佢睡覺總要叫半句鐘,唉,過多兩個月就話要番全日,睇佢點攪。

****未經本人許可, 不得轉載****

我個女升了上K3 , 每天放學回家, 會先自已吃午飯, 便開始做功課, 大約半小時便完成, 跟住就午睡.

講真, 佢學校為了小一預備都安排得很好, 也要寫手冊, 及經常是沒有寫手冊叫小朋友去提家長帶什麼, 做什麼.
每個星期都有小測及黙書
每個月一次大測

而這2年為了怕佢派不到一間好學校, 要叩門, 做了很多準備功夫, 個女都幾辛苦, 不過覺得佢個人能力提升了很多, 因此入傳統小學都應該可以應付.

通常去廁所我都有教佢要用廁紙舖住才可以坐上去, 再用廁紙清潔身體, 沖廁所及洗手. 如果'大''大'會叫先清潔再同佢CHECK 一次, 比佢自已看看, 之後佢便有改善.

我最怕佢
在學校成日跳跳紮,
上堂發夢, 因佢是可以一心2用的人, 如果悶果D TOPIC 佢只是用耳聽,但對眼就睇風景,
上堂咬手指

teresa

我覺得time management都好重要, 我會放個clock在桌面,
話佢知幾點幾分要做完.  如果唔係, 佢實遊魂發夢, 或東玩玩, 西玩玩.

Teresa 寫道:
唉! 真係越諗越驚....

做呀媽真係矛盾! 上年開學就擔心佢升邊間, 到佢考到間心儀學校又擔心佢既level唔夠, 加上越近9月又見佢仲好"幼稚園"真係唔知佢上小一點算.

我個衰仔咪咁law!!!  日頭叫佢做功課就一路做一路玩, 攪3個鐘都仲未做完2頁功課, 但係打哂大風, 有時中間頁仲甩埋出黎.... 鬧啦... 鼓勵啦... 獎勵啦... 連打都試過, 一樣唔知死, 日日為左佢都罰埋我--冇得睇電視, 真係好嬲!

究竟d男仔係咪天性咁carefree???!!!

我囝又係成日唱畢業歌, 唱時冇mug離愁, 但有同我講過
全組 (一班分4-5組) 只有佢一個係唔捨得老師, 仲話唔
想畢業咁.

通常去廁所我都有教佢要用廁紙舖住才可以坐上去, 再用廁紙清潔身體, 沖廁所及洗手. 如果'大''大'會叫先清潔再同佢CHECK 一次, 比佢自已看看, 之後佢便有改善.

其實我都想,但香港d公厕好多時真係好污糟..都唔係好敢叫佢自己黎清潔同鋪紙 ..試過鋪完叫佢坐上去..結果坐上去時實連埋D厕紙推埋落厕所入面    ..
大大果part我諗真係要快快train train 佢..諗起頭都大埋.    

Last year one of my friend's daughter started her P1..and she came back to tell my friend in about 2 weeks that one of her classmates was so smelly because she "poopoo" on her school uniform ah...估計佢去大大時無拉起晒條校kwan...真係好怕個女到時係學校有D mug 騎呢野發生.

sorry, what does "9598" mean?

其實你唔教佢, 佢咪不知如何處理

我會叫個女做比我睇, 要佢'文'大大張廁紙, clean 左果廁所板, 再舖多大大張廁紙在上面才坐底, 你叫佢自已做比你睇, 你同佢講你唔敢樣做, 你個pat pat 會生大瘡到時你要去見醫生, 要開刀, 你就好慘.

你個friend 個笑話都是個家長平時太照顧小朋友, 如果佢在家去完自已不去clean pat pat, 你如忍住唔去理佢, 到時佢一定最後會自已學下.

我仔基本上都可以自己清潔pet-pet,不過不夠乾淨,看來我也要讓他多點練習勒!

那天我告訴他,上了小學後就沒有嬸嬸替他便便後清潔,他很“愕然”!(他的心態還很“幼稚園”!)   

話說,明天是我個仔生日, 已安排了放學後一天的節目

我個女星期二早上同老師說, 老師我星期四好忙, 好開心呀,因為....., 相信冇時間做功課,

你可否今天先把所有星期四的功課先比做, 老師說, 你真是鍚你弟弟,不如我分2天比你, 否則你太辛苦了.

我d 同事說我個女真是大個女, 好似小學生. 因一般小朋友只會想去玩, 沒有想功課的事.

mums,

my son is studying in whole day nursery and throughout these years he never poopoo in nursery - no need to worry so much. Just unless the child has diaxxxrea, then there may be problem. And to wet the toilet paper a little bit can clean better the patpat.

My son like daydreaming, and I am prepared that he would lose his stationery, notice and homework and books. So will inform his teacher beforehand. Anyway he is seriously long-sighted he would probably sit in the front. Hope this is better.

之前我都無想過清潔pat pat 問題添! 我同老公和仔仔講,大家都頭痛起來。  還有3個月,要加緊training先。

吃lunch我就決定係學校叫飯,學校選環保供應商,不用飯盒,$14一餐,住得遠,唔會餸飯,拎飯壺我就怕焗得耐和重,妳們呢?

還有d乜我漏咗呢?  現今的家長辛苦過我媽年代好鬼多!

叮噹,

我個女又是9月入讀小一,我亦同你一樣想法唔想佢長大。還記起剛出世時的模樣,猶如昨日發生。時間過得真快!
但願我們的小 b b 快快樂樂地成長 !

小寶 寫道:
基本上我個仔自己清潔pat pat 是冇問題,不過佢去大大時要除晒條褲,而不是只除一半.但佢返左四年學,都只係試過一次係學校大大.

same as my son!佢話咁樣先舒服喎! :

另外琴日去SPI買左個書包,但未有貨因為新款喎,而家做緊特價,所以買左先,我怕到7月旺季加價就唔抵啦!
‹ 上一主題|下一主題