用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 05入小一的家長入9598啦~~
go

05入小一的家長入9598啦~~ [複製鏈接]

05入小一的家長入9598啦~~

Hi 各位,
您們好! 我個囡囡都系9月入小學. 睇住她咁咁細細粒粒都知點算! 快要返學我連書包都還沒有買,我睇過好多款卡通書包總系拿不定主意!一方面好開心她長大了要上小學,但另外一方又好唔四捨得她咁快大個.

Re: 05入小一的家長入9598啦~~

其實我都有同樣感覺,以前佢成日叫我抱我都唔抱,反而衣家咁大個就想抱佢多d。好擔心佢反小學後唔開心唔習慣!!

我見到Dr Kong有幾款書包都幾好,可以睇吓。

Hi,
我個女都係今年入小學,不過佢係大女,而且好大隻,所以無擔心佢會背唔到書包。
至於書包,我老公兩年前已經買左,等左兩年,終於用得著啦。
我都好擔心佢入小學時o既適應問題,唔單止佢,仲有我,佢傻更更咁,未必知發生咩事,好驚到時係我唔適應咋。

我仔好你們小朋友少少,他有55lb,腰圍接近24寸,算是大碼,所以不用擔心背書包問題。

我反而最擔心的,是他的學習態度。他雖然會自己做功課,但就求求其其,而且還常常甩甩漏漏,遺失書、筆、通告。對於老師的説話(例如叫他們請家長準備什麽。。。),他毫不在意,次次都只從他同學父母口中才知道要做什麽!真擔心!

我囡囡今年都係入小學. 早排 SPI 書包大減價我巳經買左一個比佢. 不過佢比較細粒, 真係擔心佢番學時書包仲重過佢. 我都有擔心佢上小一唔知會點

Hi!各位好, 我個女都係今年讀 p1, 乜嘢都未準備呀!現在最担心佢自己係學校食飯同無得午睡嘅問題, 因為佢食得好慢, 平曰午睡最小2小時。依家己經瘦......到時咪重瘦......

Teresa,

Mu son is the same in "甩甩漏漏,遺失書、筆、通告', plus head-fing-fing. (sorry cannot type Chin today but you know what I mean)

This is one of the areas in which girls perform much better than boys during primary school.

我仔今年9月都係小一,我仔都大個子,唔擔心書包問題,係超市買8kg米,佢都攞得起,但要擔心的問題,好似好多咁! :cry:

之前就擔心讀邊問,現在就擔心學校適唔適合佢,深又驚佢跟唔想,淺又驚佢將來差過人;返全日又驚佢下午倦,想睡覺,會發癲;幼稚園老師好like佢,小學老師唔知會唔都喜歡佢。

聽到有學校98.2的平均分都話考不到前三甲,第一名那位,唔知係咪100分平均分,perfect! 太可怕啦! 壓力咁大,偶一失手,都唔知點面對。

我小學時好happy架嘛! 唔多讀書都名列前茅,上堂留心,做足功課就得,日日都有好多時間玩,呀仔就好似一入小學深似海咁,返咗成日學,放學要做功課,跟著溫書,都夜啦! 一幻想起,就覺得佢童年只有讀書一樣 :-|

突然閙情緒添 sorry!

我個 King 今年都升小一啦!  真是一入小一深似海.  記得半年前他知道有兩間小學已收了他, (一間第一輪自行收生 OK咗, 一間私校) 他不知幾恨立即做小一生. 幾咁 Happy. 可惜他不大喜歡抄寫, 前幾日他同我講唔想讀小學, 因為有好多功課做呀!          我真係好想同佢講 : 呀仔! 点只好多功課呀!  仲有好多默書, 測驗, 考試呀!!!!        

你話呀! 九月点算呢......           
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

我個仔九月又係小一了,亦都係幾擔心佢既學習態度同又係比較活躍多野講,都怕佢會成日比老師投訴,而且又驚佢 ---

- 小息唔去小便
- 唔敢舉手去大小便
- 唔飲水
- 亂買野食同飲,又找錯錢 (暫時或叫佢帶食物盒就算吧)

hihi

我今年2個一齊升小一,雙重擔心,大仔重好少少,個女到而家仲朦朦地咁,而且好嗲幼稚園o的老師,小小事都喊,唔睇住佢食飯又唔多願食,真係唔知佢上小一可唔可以適應到......
人在世上,只要開心和快樂,就已足夠 :mrgreen:

My daughter also goes to P.1 next year, the most worrying things are time for toilet and lunch hours.

我個女都係今年升小一,見好多BK媽咪都推介SPI書包,因為上次miss左佢地個sale,唔知幾時再有?

講起小一暨生活都有D擔心,最近一年心散,又唔專心。  弟時仲有多多默書、測驗、考試,好似打仗咁。

佢而家都好瘦,食野又慢,弟時叫飯盒都唔知佢有冇食,帶飯焗咁耐又唔好食。

諗落好多野要適應!

唉,而家仲煩緊d時間.點安排返放學時間.坐校車定姐姐湊.星期六d興趣班可能要改晒d時間,但又吾知幾時先知道星期六使吾使返去活動.小童軍又要返去幼兒院上...驚佢小息吾識去操場...上堂多野講,周圍走吾舉手...上上下堂要午睡....

hi, 各位

我仔仔都係9月升小一.  最最最擔心係在校食飯問題, 食到天一半, 地一半,衫又有飯, 地又有飯...唔知點算.  我未買書包, 多數用spi, 好似耐用d.  又未決定搭唔搭校車.

你地講得好鬼搞野 "甩甩漏漏", 唔知我地細個呀媽有無o甘話我地呢? 而家我地咪又好地地! 計我話唔擔心得o甘多, 乜都唔好諗!
我仔今日考試, 佢話無咩格, 好似平日做果o的revision paper甘之麻! 好oY! 我就唔催你溫習, 睇你考到乜傢伙返黎! 所以話, 唔諗得o甘多, 正所謂, 人生必經階段也!

Bambi,
你個仔d 排有無成日唱畢業首歌... 嘩, 我覺得好傷感咁, 佢頭幾次唱, 我成鬼日眼紅紅... 大個拿佢地... 你個仔畢業會表演咩?  我個女話跳舞o咼佢.  最衰我地無得去睇啦.  
--- 2J 作品

我個仔不知幾"恨"做小一仔, 成日話唔用卡通書包, "要 DR. KONG 藍色嗰隻先靚仔喎”, 又一早選定筆盒,鞋..我巳經默默地進行”思想洗腦”: 話佢知”家下大個仔, 小一時要同時間鬥比賽,就可以玩多d..” 佢下下都好似好明白咁,仲叫我放心喎, 真係好似佢9歲表哥咁成熟.不過見佢玩跳彈床成個癲哂,失晒控,我就好珍惜佢呢個可愛樣,佢每晚都氹我同佢爸爸, 話 ”要努力...做個好乖乖”. 我而家都保持每星期映相,同佢晚晚玩 back-ride, 想留住佢個樣/笑容,第時好好回憶 :)

hi ! 你們好,我女兒2005年也升小一了,話時話你地覺吾覺他們試用小一的書包時由後面看,真係好似一隻可愛的小龜,只能看到手腳頭.

有呀, 有呀! o的歌詞係幾鬼sad既又! 但阿仔最近又成日唱另一首好似係sound of the music既歌, 有埋動作頭fing fing甘喎! 佢話佢負責打搖鈴喎. 又成日話佢地係根德歌舞團喎! 等我諗起荔園...
‹ 上一主題|下一主題