用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大坑真光 vs 跑馬地瑪利曼
樓主: mspaint
go

大坑真光 vs 跑馬地瑪利曼 [複製鏈接]

Char_Mom 發表於 16-11-21 18:53
請問你為何覺得TL 好過MCS好多?

再講得直接一點。

論DSE計,St Mary 同 Maryknoll 係top band 1A , 同St Paul Convent 差不多。好得過呢三間只有DGS, 就算HY咁出名,同呢三間比都仲爭啲。

Marymount未到呢個成績,大家都係Mary, 但未及另外兩間。

但成績不是學生生活的全部。Marymount 英文好自由度也高又免費,是一間非常好的學校,入到也是要開香檳的。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-11-21+19:29+編輯

原帖由 siden 於 16-11-21 發表
中肯

mspaint 發表於 16-11-21 10:45
唔計學費,請問邊間較好?

Marymount 比較好!

回覆:大坑真光 vs 跑馬地瑪利曼

You have a happy problem! If my daughter can get into either one I'd be super happy!

If I were selfish I'd ask you to choose TL because your giving up of MPS will leave one extra space for knock door stage, which I may benefit from (but hopefully wouldn't need to).

But because I am not selfish, I would vote for MPS as it's a happy school, free of charge, and you can benefit your future grand daughter / great grand daughter.

mcl203 發表於 16-11-21 14:34
中文科得唔得...主要係睇學生本身
若係想學校去幫你小朋友主要谷成績...當然Marymount未必岩你
仲有...要 ...
"中文科得唔得...主要係睇學生本身" ----- 呢句說話, 我只能認同一半. 否則就係抺殺咗學校同老師嘅功勞.
"至於中學6年學生流向" ----- 我淨係知津中嚟講, 出國升學嘅比例佢都算高咋! 不過始終MSS大部份人都係考返DSE.
對於我呢D在商業社會打滾多年, 習慣以"最終結果"作為得失嘅凡夫俗子嚟講. 中學公開試嘅成績還是最重要啦

Of course Marymount la.  

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-21+14:34++中文

原帖由 ok3 於 16-11-22 發表
"中文科得唔得...主要係睇學生本身" ----- 呢句說話, 我只能認同一半. 否則就係抺殺咗學校同老師嘅功勞.
" ...
似乎又有D誤解了:
1. 讀書睇學生本身係指,無論學校老師如何努力去教導學生,若學生本身係無意圖去吸納老師所教,結果係事倍功半,有部份學生係家庭影響吓,係會對中文不太重視

2. 學生流向同你理解一樣,只係若流失嚴重,會真係對6年後成績毫無影响? 6年內剩流失3X%, 當中已唔包括插班生%去補充流失咗既學生,MSS 中文科較弱,只係坊間用同級中學去比較,未致到係差系列吧

mcl203 發表於 16-11-22 12:22
似乎又有D誤解了:
1. 讀書睇學生本身係指,無論學校老師如何努力去教導學生,若學生本身係無意圖去吸納老師 ...
明白晒! 我從來冇話過佢科中文達到差嘅系列只係正如你所講, 如果同同級中學去比較, 佢科中文硬係俾人覺得爭啲爭啲咁! 始終中文科對入U好重要嘛(雖然我到宜家都唔知道, 入U後如果唔讀同中文有關嘅學系, 科中文其實有咩用?!)! 如果佢科中文可以再做好啲, 就更好啦!

ok3 發表於 16-11-22 13:48
明白晒! 我從來冇話過佢科中文達到差嘅系列只係正如你所講, 如果同同級中學去比較, 佢科中文硬係俾 ...

始終自小多用英文...中文對佢地係幾難接受/學習既...所以咪係小學已出現D放洋心態囉
不過英小都有D中文較英文強既....中意睇中文書嗎
睇吓D學生面書交流...用英拼中....就會估到邊間小學佢地中文定英文強....
‹ 上一主題|下一主題