用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行有感而發(不喜勿插)
樓主: pizzafat
go

自行有感而發(不喜勿插)   [複製鏈接]

freestylesurf2k 發表於 16-11-23 11:52

係架, 信教多5分, 真係好有道理,咁我睇醫生應該 ...
常規道理都講得7788了。唔明白唔接受,係唔緊要既。

但請勿膠化自己,拉低晒整體個討論水平。

Felix223    發表於 16-11-23 11:57

hkpapa852 發表於 16-11-23 10:39
睇番歷史故事先啦!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110710/00176_028.html
你同班antichrist 講前人耕種後人享福si 氣la

Winnie3q 發表於 16-11-23 10:17
自己唔信,為5分去假裝信。你覺得呢d人直得respect 嗎?。
英語有云:if u can beat them, join them
respect 是雙向,又點可以一支竹打一船人呢

hkpapa852 發表於 16-11-23 10:39
睇番歷史故事先啦!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110710/00176_028.html
好,我逐一回應你:
1) "只要平機會受理兼得值, 佢可能幫埋你去申請司法覆核添...... 當年就係咁" - [size=32.5712px]平等機會委員會(平機會)是一個獨立的法定機構,於[size=32.5712px]1996年成立,負責執行《性別歧視條例》、《殘疾歧視[size=32.5712px]條例》、《家庭崗位歧視條例》及《種族歧視條例》。[size=32.5712px]平機會致力消除基於性別、婚姻狀況、懷孕、殘疾、家[size=32.5712px]庭崗位及種族而產生的歧視。<-政府網站,此4條條例以外的歧視平機會無權理,請問宗教屬於邊條例?

[size=32.5712px]2) 男女分隊派位亦不見得係有法例規管既歧視喎? - 你自己post段新聞都唔睇清楚,新聞第一段話"[size=27.6037px]平機會被迫提出司法覆核,法院最終裁定升中派位制度違反《性別歧視條例》,迫使政府於○二年起採用男女生混合制派位。"

"搭晒台話埋你知點樣唔駛錢去爭取你追求既"公平", 唔係依家先嚟"淆底"呀?"  - 如果你以為法律可解決社會上所有不平等問題,那是天真想法。明知無勝算去打,唔係勇敢係出丑。

qpalzm 發表於 16-11-23 12:38
好,我逐一回應你:
1) "只要平機會受理兼得值, 佢可能幫埋你去申請司法覆核添...... 當年就係咁" - 平等機 ...
去平機會開個投訴case都驚出"醜"?

果然講係天下無敵....... 我開始同情梁游, 兩人雖然係攞嚟衰, 但叫敢做, 唔係齋talk
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:自行有感而發(不喜勿插)

如果真的全港大抽獎,不計分的話,我相信很多津校會轉直資,到時有機會靠抽奬入去讀的人,機會更渺茫,「貧」者愈「貧」,富者越富,差距更大。

引用:一定要癈除父母畢業分數

原帖由 dlee_ca 於 16-11-23 發表
一定要癈除父母畢業分數
你可以申請自己母校,咪可以公平的,也拿10分lor...

Char_Mom 發表於 16-11-23 13:02
如果真的全港大抽獎,不計分的話,我相信很多津校會轉直資,到時有機會靠抽奬入去讀的人,機會更渺茫,「貧 ...
同意, 想拎教會著數多五分, 又不想信神, 十一奉獻, 真係哂氣

freestylesurf2k 發表於 16-11-23 13:12
咪重好, -係全部抽,-係全部考,好過依家係度扮公平
咁窮人咪更加冇機會讀好學校?  你真係太自私

引用:Quote:Char_Mom+發表於+16-11-23+13:02+ 如

原帖由 freestylesurf2k 於 16-11-23 發表
但係到時,沒有資源谷小朋友的家庭,又會話不公平,沒有機會讓子女入名校接受教育!

回覆:arftim 的帖子

引用:Quote:arftim+發表於+16-11-23+13:14+ 咁窮

原帖由 freestylesurf2k 於 16-11-23 發表
你覺得現制又对窮人好好咩?要好就唔該全部抽
到時好的津貼學校變晒直私,窮人更加冇機會入讀⋯⋯

hkpapa852 發表於 16-11-23 12:40
去平機會開個投訴case都驚出"醜"?

果然講係天下無敵....... 我開始同情梁游, 兩人雖然係攞嚟衰, 但叫敢做, ...
原來係青政支持者,唔怪得知平等大義可以凌駕法律啦。

freestylesurf2k 發表於 16-11-23 13:16

我女15 分抽陪跑,   但我仲有統一和扣門的機會入我鐘意的小學, 我覺得公平,  有些同學為左5分真係去信教, 教會也不抗拒這批人, 因為係教會角度其實係多左個機會去傳教,呢個都係教會辨學的目的,  而我選擇不信, 但我仍有2次機會, 點解唔公平, 如果真係連20%位都小氣唔俾些優惠人, 人地仲邊會咁有心攪學校, 轉哂直資我地呢D咪更加冇機會, 想野不可只從自己覺度去諗, 信不信和去唔去拎呢5分你是有選擇权, 只係你賴, 唔想俾十分一人工人你先係度鬧  

Felix223    發表於 16-11-23 13:30

freestylesurf2k 發表於 16-11-23 13:12
全部考,<------已一早被否定了,原因係孩子太細,叻極都係5歲幾而已,大部分才剛剛學識寫自己個名而已。夾硬去憑單一公開試去評核,更會引來大量過度催谷的惡劣現象。

btw,你覺得呢家係扮公平,.....ok,你能提供更佳更公平的方法嗎 ?

freestylesurf2k 發表於 16-11-23 13:16

現在這制度很好又公平,考慮到各持份者,沒貢獻的還有大抽獎。對於貪心嘅人什麼制度都不公平,最好即刻入到自己心儀學校的制度

‹ 上一主題|下一主題