用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行有感而發(不喜勿插)
樓主: pizzafat
go

自行有感而發(不喜勿插)   [複製鏈接]

bananaGi 發表於 16-11-23 09:10
呢個有得諗。父母當年可能考第尾呢? 父母畢業不能完全保證怎何野。

咪係,其他的還說得通,因為宗教可以出生後去改變或信奉,但父母畢業可以幫子女在公共資源的學位拿入學分,這已經是雙重福利。

freestylesurf2k 發表於 16-11-23 04:10

9萬幾個理由, 我剩係知有人-出世有30/25分,有人1 ...
我一早說制度不公平,卻很公道。
你只"局部"地,只用"個別立場"去睇,更故意不肯全面地看清整個事情,看出來當然會覺得"有人一出生25分,有人一出生得10-15分",很荒謬。

一般的所謂公平/公道,並不會是你所指的"局部"/"個別立場"去睇,而是盡量全方位去考慮各持份者的利益,盡量獲取最大公因數。各持份者是包括政府/校方/學生等等。

如有人只單純以自己利益出發,更無聊地認為世界上要有"絕對公平",就是對真實世界認知不足了。

dlee_ca  nonsense.  發表於 16-11-23 09:42

dlee_ca 發表於 16-11-23 09:28
咪係,其他的還說得通,因為宗教可以出生後去改變或信奉,但父母畢業可以幫子女在公共資源的學位拿入學分 ...
父母分當然是最合理的事情啦,你地唔好咁矛盾先得架 ?!

名校之所以被稱為名校,一般來說是學生普遍成績上佳,升中/升大學有保證云云.......咁我之後問 : d成績係邊個拿架 ? 咪就係 d 舊生囉.............

個爸爸 (或媽媽),為學校聲譽付出貢獻,你地不準別人子女優先 ? 卻在貪戀他那間學校點好點好??

又係果句,別人種樹,已經比你地部份人埋來乘涼,你地卻連佢個仔優先埋來乘涼都話唔岩!

你地係咩野人來架 ?

提提有志做白武士既熱血家長:

唔想駛錢去司法覆核可以點? 走去平機會投訴囉! 話說當年都係因為某女學生個阿媽去評機會投訴升中點解要男女分隊去派位, 最後俾佢投訴成功咗攪到依家升中係男女同隊去派位...... 結果, 生仔既父母要努力D啦, 唔係B1位唔到你個仔, 俾咗隔離屋同班個3姑個女!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dereklg 發表於 16-11-23 09:38

名校之所以被稱為名校,一般來說是學生普遍成績上 ...

特首話要解決跨代貧窮問題

dereklg 發表於 16-11-23 09:38

名校之所以被稱為名校,一般來說是學生普遍成績上 ...

慳返啖氣!D人係無知!講咗咁多版都唔明前因後果?
大把教會學校15分都入到?!人地貪戀名校呀⋯⋯入唔到,咪話唔公平!

hkpapa852 發表於 16-11-23 09:39
提提有志做白武士既熱血家長:

唔想駛錢去司法覆核可以點? 走去平機會投訴囉! 話說當年都係因為某女學生個 ...
Post多次先:
"錯,法庭只可根據現有法律判決。例如性別同種族歧視,就有機會勝訴。(之前男女分開派位就屬於呢類)
政府點樣分配資源,如法例無規定,就不可以司法覆核推反。(即使點唔公平)"

[size=32.5712px]另宗教及校友歧視未有係現行法例規管,所以平機會同法庭都唔會受理。

ppmmbb 發表於 16-11-23 09:46
但梁特首話要解決跨代貧窮問題喎!

名校轉直資窮人真係無得讀啦。

而且入名校就讀到書,改善貧窮

adriantai 發表於 16-11-23 09:53

名校轉直資窮人真係無得讀啦。

講公平,講機會。

MrBeast 發表於 16-11-23 08:43
理論上可能會,實際上有幾大影響?換轉角度,純sake of arguement,你也可以小朋友出世後join 慕導班攞5分 ...

自己唔信,為5分去假裝信。你覺得呢d人直得respect 嗎?。

adriantai 發表於 16-11-23 08:45
認同學校文化(宗教)有分加其實有乜問題?

利申:無宗教人士

同様道理,我認同官校文化,我應該都可以有5分。而教徒唔認同冇宗教的學校,選官校就冇分加,咁先公平。

Winnie3q 發表於 16-11-23 10:17
自己唔信,為5分去假裝信。你覺得呢d人直得respect 嗎?。

誅心論是無聊的,你又不是他肚裡條虫,你點知佢真心定假意 ?

以天主教為例,只要佢有依定手續,上慕道班上足18個月,由零到冇,教會又肯簽比佢,佢就係教友。

當然,如有人以貪污舞弊手法去獲取領洗紙,好市民好應該去告發佢。

Winnie3q 發表於 16-11-23 10:17

你唔 respect ,人地根本唔care. 反正目標達成,抽中左。你唔 respect 你自己既事啦。who cares?

penn_2010 發表於 16-11-23 10:32
同様道理,我認同官校文化,我應該都可以有5分。而教徒唔認同冇宗教的學校,選官校就冇分加,咁先公平。
...
咁野蠻既 ?! 可以夾生奪除一個教友作為基本市民既權利既咩 ?

AnnieSammy 發表於 16-11-23 10:15
父母間學校摺作点? 父母由離島搬出市區点?
此乃土共思想,建立不公平制度,叫人認命,仲要甘心命底嗰種 ...

我又唔認同,如果呢個係D中共土產思想行的制度,分分鐘獎都冇得抽,配給啦,分階層啦,分戶藉(分區)!大6興呢d,咩都共咗你?!
到時候香港連緊剩下來的自由制度都冇埋

qpalzm 發表於 16-11-23 09:49
Post多次先:
"錯,法庭只可根據現有法律判決。例如性別同種族歧視,就有機會勝訴。(之前男女分開派位就屬於 ...
睇番歷史故事先啦!

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110710/00176_028.html

只要平機會受理兼得值, 佢可能幫埋你去申請司法覆核添...... 當年就係咁.

男女分隊派位亦不見得係有法例規管既歧視喎?

搭晒台話埋你知點樣唔駛錢去爭取你追求既"公平", 唔係依家先嚟"淆底"呀?

Felix223    發表於 16-11-23 11:02
Nath    發表於 16-11-23 10:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

dereklg 發表於 16-11-23 10:36
咁野蠻既 ?! 可以夾生奪除一個教友作為基本市民既權利既咩 ?

咁你咪揀教會學校囉,冇人迫你選官校。
‹ 上一主題|下一主題