用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行有感而發(不喜勿插)
樓主: pizzafat
go

自行有感而發(不喜勿插)   [複製鏈接]

adriantai 發表於 16-11-21 18:14
不如志願都不要排,全部由政府派

配給?

tkinwong 發表於 16-11-21 16:13
同意。

有兄弟姊妹在校就讀的必修生政策一定不會改,要改就只會取消宗教或校友等關係分。然而,這些學位 ...

我寫信去平機會個朋友,佢連弟妹必修呢個point 都話唔公平,話會影響首名子女分配學額

引用:Quote:oho1+發表於+16-11-21+15:50+所以thi

原帖由 hkpapa852 於 16-11-21 發表
反對很容易, 但10個有9個話反對既人, 都不能提供一個更好既建議時, 咁如果接納咗反對, 結果又點呢?

不如大 ...
原來係呢個....

freestylesurf2k 發表於 16-11-21 20:01
真心唔明全世界大抽獎有咪問題

填大抽獎form會填到手軟喎!

freestylesurf2k 發表於 16-11-21 20:01
真心唔明全世界大抽獎有咪問題

在校兄弟姊妹有分,可以的,因為也方便家長照顧。我建議除消已離校兄弟姊妹父母分數,咁就公平好多。㻛在是既得利益者小圈子活動。

snoopyman20    發表於 16-11-21 22:03

JoGoMa 發表於 16-11-21 20:10
在校兄弟姊妹有分,可以的,因為也方便家長照顧。我建議除消已離校兄弟姊妹父母分數,咁就公平好多。㻛在 ...

取消埋宗教分更好。

引用:唉..hkpapa..剛剛5分鐘前王錦輝打來叫我6點

原帖由 晞晞爸b 於 16-11-21 發表
唉..hkpapa..剛剛5分鐘前王錦輝打來叫我6點後CHECK校網..點知我太太1分鐘前自己上去CHECK左(她可能不斷按校 ...

freestylesurf2k 發表於 16-11-21 20:25
家長於全港统-大抽獎時自己決定填乜志願學校已經可以解決照顧siblings問題,如果家長真係有照顧siblings ...

但接踵而來既係靚網樓更貴。到時又會俾人話。

每個方法都有兩面。說到底,家長唔係追捧熱校,或者學校質素可以無咁參次,至會無靚網唔靚網,熱校寶校之分,etc。不過又點會發生吖

回覆樓主:

我對自行分配都無咩意見,只係覺得15分=0分,計嚟冇意思。。。不過我好希望可以改變吓直資私校嘅收生模式,有個統一系統,每位小朋友用出世紙編號只可以註冊1間學校,防止家長集郵,有家長考私校只為back up大抽獎,註冊直資雖然要放棄大抽獎,不過一樣可以hold幾間,大把小朋友hold住2個位以上,實在唔想到6月周圍叩門等人放位,有好多小朋友被大抽獎派到跨區比較below TSA嘅學校,家長小朋友都好徬徨,相信家長1年儲來嘅壓力足以引發情緒失控,但係我地呢d準小一家長可以話咩都做唔到~
利申:我15分等抽獎

Monosaru 發表於 16-11-21 22:07
我對自行分配都無咩意見,只係覺得15分=0分,計嚟冇意思。。。不過我好希望可以改變吓直資私校嘅收生模式, ...

非常認同

當年男女係分開派,就係有人投訴就變成而家一齊派,其實兄姐讀,小朋友必收可以理解,方便家長照顧,但係父母,宗教就唔公平,(emoji)其係宗教,簡直係信仰歧視

dereklg 發表於 16-11-21 15:29
講左了,我就是說不公平,卻是很公道的。

你覺得突然入教取5分是咁容易既,你都可以試下架喎 !

係, 分就係咁計, 公開的. 入唔入教是家長的決擇, 唔入就唔好話制度不公平. 再講, 入教又唔係要你殺人放火, 信左對你都不是壞事, 可能有好處添.

幾十年前, 返教會有米派咪一樣.

Charlotte_mom 發表於 16-11-21 14:53
其實,你問我,如果反左今日個派位制度,下一個會點?
我夠膽講句:只會令到派位更靠彩數!到時更公平,但 ...
"1.取消校網:校網係唔公平,但取消又唔知點攪,任抽唔係可行方案。"

其實依家自行計分同甲部大抽獎, 都有點"取消校網"的味道.

醒目開學勳章 王國長老

小小山 發表於 16-11-21 22:56
"1.取消校網:校網係唔公平,但取消又唔知點攪,任抽唔係可行方案。"

其實依家自行計分同甲部大抽獎, 都有 ...

係嘅,咁唔係100%無限網,咁網外家長係有機會。
現行制度,自行/甲部統一,都係家長自願去誇區。
但如果如果100%取消晒校網,到時又產生其他問題。例如,九龍塘交通方便,到時成個九龍新界個個抽,九龍塘嘅學校有18區學生
問題1: 人地揀九龍塘自己選擇啫,咁到時九龍塘學生位俾區外人分晒、學生抽到沙頭角香港仔,咁點先?
問題2: 一間學校有齊18區學生,仲邊組到校車?要知道香港第一大姓係「賴」,到時又有家長出黎嘈話政府/學校配套唔好喇

Chirley  咪係囉都唔理性...柴灣返元郎  發表於 16-11-22 07:29

年年都見有人對自行的宗教及校友分好有意見,發覺通常呢D人對自己學校沒貢獻,甚至長久沒留意自己學校消息。其實好多學校嘅設施(包括安裝冷氣機)都是由校友出錢出力的 (唔係咁天真以為政府出錢),學校辦得好都依頼校友參與度。宗教團體辦學,每年都要投放不少人力及金錢,這些都是出自教友的。而這些只見人地係名校的酸葡萄,問一下自己對人地學校有多少貢獻。

HK-MAN 發表於 16-11-21 10:11
抽獎係講運氣,讀村幼或名幼只係個別喜好幫子女打好底子..唔好將兩者扯上關係. ...

完全同意

poodlema 發表於 16-11-21 10:20
其實我都有啲無奈同眼紅,見住朋友個仔乜都無谷,無考直資,只要信了教,坐係度就有爸爸間名津嘅學位
...

咁無得好講喎,就算唔信教,人地爸爸係舊生,已經多你5分啦
‹ 上一主題|下一主題