用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 不同的教育心理學家做韋氏結果有唔同嗎? ...
go

不同的教育心理學家做韋氏結果有唔同嗎? [複製鏈接]

不同的教育心理學家做韋氏結果有唔同嗎?

會否有這種情況:
A心理學家比分手緊D, B就手鬆D. 或是有一個標準, 只要心理學家有足夠經驗, 得出的分數都一樣?   

Re: 不同的教育心理學家做韋氏結果有唔同嗎?

受過專業訓練的心理學家是會用同一準則去評分,所以理論上結果是一樣.

但有經驗的會知道不同分數的分佈背後的含意,從而分析及提供意見.

beesbees 寫道:
A心理學家比分手緊D, B就手鬆D. 或是有一個標準, 只要心理學家有足夠經驗, 得出的分數都一樣?   

Dr.T,

謝謝你的回覆.

現在香港小朋友的平均IQ是否普遍>110? 有沒有統計過?

因為認識好幾個小朋友都好像有資優特質, 但又覺得冇理由咁arm個個都係卦.

1. 根據常態分佈理論應該是90-109.

2. 有所謂資優特質不足為奇,但要在正式的智力測驗上得到高的評分並非易事,因為統計上只有2-3%人口可達此列.

beesbees 寫道:
1.在香港小朋友的平均IQ是否普遍>110? 有沒有統計過?
2.因為認識好幾個小朋友都好像有資優特質, 但又覺得冇理由咁arm個個都係卦.
‹ 上一主題|下一主題