用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣聖多默 vs 宏福 vs 田家炳,邊間好? ...
樓主: Siuefsae
go

青衣聖多默 vs 宏福 vs 田家炳,邊間好? [複製鏈接]

喺學校大全到見到呢個排名(葵青區幼稚園TOP 10), 唔知準唔準呢~
1.        學之園
2.        聖公會荊冕堂士德幼稚園
3.        卓思
4.        田家炳
5.        宏福(本地)
6.        聖多默
7.        宏福(非本地)
8.        聖公會荊冕堂葵涌幼稚園
9.        太陽島(葵興)
10.        太陽島(葵景)

收到宏福OFFER了, 我小朋友現讀 N 班 AM, 但 OFFER K1 PM班  

雖然出年唔讀宏福 K1, 但收到通知好唔開心....

引用:收到宏福OFFER了,+我小朋友現讀+N+班+AM,+

原帖由 laichiying 於 16-12-14 發表
收到宏福OFFER了, 我小朋友現讀 N 班 AM, 但 OFFER K1 PM班  

雖然出年唔讀宏福 K1, 但收到通知好 ...
佢好似大部份N班學生都比哂宏福中英文或幼兒園pm K1,咁你讀邊間?

laichiying 發表於 16-12-14 11:02

雖然出年唔讀宏福 K1, 但收到通知好 ...
甘我一定比你更唔開心, 我小朋友讀 宏福幼兒園 N 班 PM, 我只幫佢報  宏福中英文幼稚園 K1 班 AM, 冇選宏福幼兒園 K1 班 AM (因為感覺宏福幼兒園個邊行政偏差) , 結果係WAITING, 可能只選一校同 AM, 唔夠人爭了, 好彩已有其他AM offer  ~
我同你一樣, 本來打算出年唔會讀宏福, 不過WAITING 真係有D失望 ~

** quoted fm other post **
宏福一直同家長講好大機會,基本上我一直一廂情願以為無大問題就收硬,但原來am只係2個揀1個,我對學校好失望,感覺有點被騙! 另外,面試原來唔係參考班主任意見,係另一班老師行政人員入來課室觀察課堂表現!

引用:Quote:laichiying+發表於+16-12-14+11:02+

原帖由 kysuen 於 16-12-14 發表
甘我一定比你更唔開心, 我小朋友讀 宏福幼兒園 N 班 PM, 我只幫佢報  宏福中英文幼稚園 K1 班 AM, 冇選宏福 ...
咁你K1選邊間讀?

回覆 Siuefsae 的帖子

我小朋友出年會讀民生書院

小朋友讀緊宏福N班 未收到通知喎
係郵寄定email?

Dokin1207 發表於 16-12-14 14:28
小朋友讀緊宏福N班 未收到通知喎
係郵寄定email?

我仔仔都是n班,入通吿在communication folder,尋日收到

哦 我小朋友病左3日 所以未收到>_<

引用:Quote:Dokin1207+發表於+16-12-14+14:28+

原帖由 KathyRoyLam 於 16-12-14 發表
我仔仔都是n班,入通吿在communication folder,尋日收到
咁好似大部份N班學生都唔會讀宏福K1, 將會放出大量pm學位....

yeungyeung_ma 發表於 16-12-13 15:11
如果講學術既話, 好似宏褔程度高啲, 聖多默課程淺啲, 田家炳比較少人講, 所以唔係好知 ...

田家炳學術好,老師有經驗有愛心,升小銜接好。當年兒子有學之園offer冇讀,交了六千元都留在田繼續讀。兒子已升小二,因基礎好,成績卓越。
(小兒是早產個多月的12月出生超細B,老師都教得好好,完全不差過超大B。)

Siuefsae 發表於 16-11-19 18:13
請問大家聖多默,宏福,田家炳邊間好?
學術好?活動多?升小好?

當然田家炳強好多。

conniewktang 發表於 16-12-14 15:36
田家炳學術好,老師有經驗有愛心,升小銜接好。當年兒子有學之園offer冇讀,交了六千元都留在田繼續讀。兒 ...
超細B都有學之園offer咁叻, N 定 K?

引用:Quote:Siuefsae+發表於+16-11-19+18:13+ 請

原帖由 conniewktang 於 16-12-14 發表
當然田家炳強好多。
我有卓思,聖多默,宏福,田家炳offer, 真係要想清楚選一間...

Siuefsae 發表於 16-12-14 16:42
我有卓思,聖多默,宏福,田家炳offer, 真係要想清楚選一間...

田家炳閱讀風氣好!此外,田家炳K3有中丶英默,其他幾間沒有。上小一,完全不用緊張,第一次大測,冇乜理都科科90幾。

yeungyeung_ma 發表於 16-12-14 15:46
超細B都有學之園offer咁叻, N 定 K?

當時超細仔手肌弱,想做超大,轉學之園(不收細B),但田kg train得到我仔好,手肌問題在K1尾已消失,同大B都冇分別,所以冇重讀K1,而且在田kg又讀得超開心又學到嘢。好彩冇重讀,田kg幫佢打好基礎,宜家小二在九龍一線津小讀(升中派位靚),都可名列前茅,田家炳老師功不可抺。

回覆 conniewktang 的帖子

你仔仔好叻

conniewktang 發表於 16-12-14 17:12
當時超細仔手肌弱,想做超大,轉學之園(不收細B),但田kg train得到我仔好,手肌問題在K1尾已消失,同大 ...
ICIC, 我有荃灣士德同田家炳offer, 都考慮緊, 因為荃灣士德口碑都幾好

yeungyeung_ma 發表於 16-12-14 17:25
ICIC, 我有荃灣士德同田家炳offer, 都考慮緊, 因為荃灣士德口碑都幾好

課程似乎PLK較好,個人意見。

引用:Quote:yeungyeung_ma+發表於+16-12-14+17:2

原帖由 conniewktang 於 16-12-14 發表
課程似乎PLK較好,個人意見。
但田家炳校舍比聖多默,士德差好遠...

‹ 上一主題|下一主題