用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會否為左可以做band 1 學生,而選二線津校? ...
樓主: happynewyear16
go

會否為左可以做band 1 學生,而選二線津校? [複製鏈接]

個個入二線津校都以為可以做band1生,咁冇人band2 band 3啦...

happynewyear16 發表於 16-11-19 17:56
因為有一朋友仔系band 1邊緣人,結果派左去band 2中學;而另一朋友女因為在程度不高既2線學校,穩守全級頭 ...
我會看埋school net b1位和當年的學生人數。
ps 你唔怕比人話你諗怪招嗎?

MrBeast 發表於 16-11-19 20:46
我會看埋school net b1位和當年的學生人數。
ps 你唔怕比人話你諗怪招嗎?
...

其實系先生諗ga,我不贊成的,如果有得揀無理由吾讀一線

happynewyear16 發表於 16-11-19 20:52
其實系先生諗ga,我不贊成的,如果有得揀無理由吾讀一線
當然係一線先la,但到到小三小四知道位置,若是邊緣人先再諗

MrBeast 發表於 16-11-19 20:57
當然係一線先la,但到到小三小四知道位置,若是邊緣人先再諗

不過佢也不是想出怪招,而是見在二線小學的那位小朋友在不用太谷之下輕鬆做band 1生,當然去到小五,六也不太輕鬆,所以有此想法'

happynewyear16 發表於 16-11-19 21:03
不過佢也不是想出怪招,而是見在二線小學的那位小朋友在不用太谷之下輕鬆做band 1生,當然去到小五,六也 ...

要睇小朋友係咩類形。

一線官津一定係狂谷,而且係非常多功課,一日十樣八樣功課閒閒地,兩三日默一次書,莫講話精英班,中規中舉都辛苦,有d跟唔倒直接勸退。

而一線尾二線頭既就通常比較活動敎學,好多時返屋企得兩三樣功課,亦有大量課外活動。如果你小朋友較活躍,而你又有時間課後倍佢讀書,上補習,慢慢谷佢至小四五開始狂谷,選呢d的確係呢類更好。

我認識一間活動敎學既一線尾官津,承住小四小五拔尖制,現在已經成為大熱了。

回覆樓主:

寧做雞頭,莫做鳳尾呢個話題之前討論過,樓主可參考吓

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2592211

happynewyear16 發表於 16-11-19 21:03
不過佢也不是想出怪招,而是見在二線小學的那位小朋友在不用太谷之下輕鬆做band 1生,當然去到小五,六也 ...

二線不太谷而成績唔錯,小朋友的成功感一定大過在一線學校做中下游,起碼參加課外活動/校外比賽機會較多,校內比賽也較易得獎。成功感對小朋友很重要,有啲人會覺得在二線幾叻都只係井底蛙,但起碼努力見到成果,鼓勵到小朋友繼續努力。

個人經驗,讀二線小學,一級四班,成績最好那班,大部份人最後都讀到大學,亦有人讀醫,自己揀入band 2 中學的幾個,會考都有廿幾三十分。

wongkaka    發表於 16-11-23 23:08

大頭旻 發表於 16-11-19 22:07
寧做雞頭,莫做鳳尾呢個話題之前討論過,樓主可參考吓

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthr ...

thx

Potato001 發表於 16-11-19 22:09
二線不太谷而成績唔錯,小朋友的成功感一定大過在一線學校做中下游,起碼參加課外活動/校外比賽機會較多, ...

問題係讀2線係咪一定實叻先??莫以為自己在1線是BAND 1尾,去到2線學校必定是BAND1中上學生....這是一廂情願既想法.再想想,那些2線中下游學生,本身打算在2線做雞頭,不在1線做鳳尾,結果呢??

回覆樓主:

我諗樓主方法要考慮邊個校網,如果band 1中學位都唔夠,二線學校band 1生係咪咁易上。

認識很多家長反而係無論如何都要入一線,認為只要入到一線,爛船都有三分釘,升中差極都有個泡喎

HK-MAN 發表於 16-11-19 22:29
問題係讀2線係咪一定實叻先??莫以為自己在1線是BAND 1尾,去到2線學校必定是BAND1中上學生....這是一廂情願 ...

其實叻嘅小朋友,去到邊度都會繼續叻,唔會因為同學叻啲或者差啲,影響好大。band 1c 材料去band 1a 讀,成績會是中下游,去band 2 就會係top 那批。但如果本身係band 2 ,喺band 2 學校咪係中游囉。band 2 資質嘅學生,去到band 1學校,唔會變咗band 1資質,最多有啲進步。

Potato001 發表於 16-11-20 08:12
其實叻嘅小朋友,去到邊度都會繼續叻,唔會因為同學叻啲或者差啲,影響好大。band 1c 材料去band 1a 讀, ...

cannot agree, 如果肯努力, 可以好大轉變

到到中學,朋輩的影響較大,唔係語一線學校一定冇壞學生但比例上讀書的一定較多,當然兢爭亦較大。

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-11-19+21:

原帖由 fatchoibaby 於 16-11-19 發表
要睇小朋友係咩類形。

一線官津一定係狂谷,而且係非常多功課,一日十樣八樣功課閒閒地,兩三日默一次書 ...
一線官津一定谷 ??  中西區 和 灣仔區 已各有一宗教女子小學 出名係輕鬆學習既,點會係一定谷, 只係官津比較少唔多功課唔谷,而唔係無 ~~~

mcl203 發表於 16-11-20 09:38
一線官津一定谷 ??  中西區 和 灣仔區 已各有一宗教女子小學 出名係輕鬆學習既,點會係一定谷, 只係官津比 ...

marymount?

醒目開學勳章 王國長老

你點知果位小朋友本身係唔係天資聰穎。或者佢讀谷校一樣年年三甲呢,邊有得咁估

但所謂名校vs二線,,一級中band 123各佔人數係一定有分別的。如果小朋友本身叻去邊都讀得top,分別就唔大(始終無學校係零band one),但中游學生影響就好大了。A校考60可能仲係b1,b校已經b3了

我覺得若果在五成band1率的學校是邊緣人的話, 理論上去到只有三成band1率的學校, 雖然少了高手, 但由於band1率低了,可能仍然會是邊緣人........ 所以無為變,不過可能都要睇睇是哪兩間學校....

回覆:會否為左可以做band 1 學生,而選二線津校?

有個理論: 小朋友在小魚塘做一條大魚 好過在大魚塘入面做一條小魚。 小魚塘是指2線學校。因為信心可以提高, 年年都考前幾名, 老師又讚賞

‹ 上一主題|下一主題