用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔小名大於實?
go

拔小名大於實? [複製鏈接]

喜歡拔小英文小学,同宗教,但没有中學, 朋反話而且升中成績麻麻,其他九龍城津小好過,是真的?
   0    0    0    0

nobletree 發表於 16-11-19 12:49
喜歡拔小英文小学,同宗教,但没有中學, 朋反話而且升中成績麻麻,其他九龍城津小好過,是真的?
...
我建議要改改標題...."拔小"會另網友誤會係邊間拔小....

...
升中成績唔算突出唔係新聞,亦好大機會係事情。其他九龍城官津小學好過佢? 如果用九官,華德,基華同佢比,相信都係佢好D。話晒至少有10個男生(~17%)必入DBS。另外再多30%-40%升B1中學亦不出奇。
反而,大多數係九龍城區沒有直屬中學既熱門官津小學,更加係名大於實就真。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-19 13:06
升中成績唔算突出唔係新聞,亦好大機會係事情。其他九龍城官津小學好過佢? 如果用九官,華德,基華同佢比, ...

我覺得好唔錯喎!而且屬意英小的更是理想之選

...

看你派咩中學才收貨,如要好似cckg咁大部分女生可入女拔,大部分男生入男拔計,一定令人失望……我大女是用家,dps的英文要求較高,囡囡由p.1入讀,Eng水平低於學校要求,一個學期後有已大大進步,唔計男生頭10的男拔位,識前輩分享說前25%都會入B1, 我唔知算不算理想,不過一級两班捱到去P.6剩50多人,入前20名應比隔離間私校易掛,而且入B2的都最後扣了直資英中,我覺得一間英小又唔洗$讀,算係甘啦!不過中文能力確稍遜,所以只能target英中……

WaWa_fish    發表於 16-11-24 19:29

hkpapa852 發表於 16-11-19 13:06
升中成績唔算突出唔係新聞,亦好大機會係事情。其他九龍城官津小學好過佢? 如果用九官,華德,基華同佢比, ...

谢回覆., 你說其他名津是否農官, 馬頭涌嗰D?

「朋反話」?!朋友話?其實你識上EK,仲使聽朋友話?

講真,你朋友d料似乎流到無朋友喎!問下港爸仲實際啦!

PS:自行放榜前講埋呢d野,俾到我有人刻意唱淡的感覺。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

樓上講得對,internet甘普及,Ek又多料。自己做功課,使乜聽朋友話。

同埋佢隨時可以反口,你唔通要佢承担責任?

nobletree 發表於 16-11-19 15:08
谢回覆., 你說其他名津是否農官, 馬頭涌嗰D?

你所說的都不是41網

angie0828 發表於 16-11-19 14:27

看你派咩中學才收貨,如要好似cckg咁大部分女生可入女拔 ...

中文要求越來越高呀(emoji)

WaWa_fish 發表於 16-11-19 23:01
中文要求越來越高呀(emoji)

是嗎?可能學校知道中文較弱了!
‹ 上一主題|下一主題