用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天收到寶血offer
樓主: 芒果小丸子
go

今天收到寶血offer   [複製鏈接]

我冇去到開放日但有去寶血面試,整個面試過程,我都感受到學校,老師,職員既愛心。小朋友能在一個充滿「愛」的環境下學習,真係好好!

回覆:kenysmile 的帖子

為什麽選寶血多過呂郭?小b, 所以申請其他pn ?

月之神 發表於 16-11-24 19:27

應該呂郭課程深過寶血同上小學好d,呂郭好多入軒小

elysion 發表於 16-11-24 20:18
應該呂郭課程深過寶血同上小學好d,呂郭好多入軒小
寶幼入軒小嘅人數多過呂郭~ (不過叩門就唔肯定有幾多)
寶幼D小朋友從小喺開心同愛嘅環境長大,自學能力強,所以升小一後基本上都適應得非常好,放心
不過當然呂郭都出名係好學校。

Jayann 發表於 16-11-24 21:38
寶幼入軒小嘅人數多過呂郭~ (不過叩門就唔肯定有幾多)
寶幼D小朋友從小喺開心同愛嘅環境長大,自學能力強 ...

寶血大校,人數班數多過呂郭,以比例計入軒小係人數不多,呂郭校長同軒小長年合作好關係,K3小朋友會去軒小參觀,聽聞叩門時軒小校長愛收呂郭生

月之神 發表於 16-11-24 19:27
小B呀, 見了4間K, 餘下其他interview都是PN

鍾意寶血整體環境, 有大室外地方俾小朋友玩

呂郭參觀日我覺得課室細, 仲有一陣晦味 (只參觀左地下的4個課室),即係好似好潮濕果重味
再者感覺佢校長有點谷, 我唔想揀谷校, 可讓小朋友享受童年

回覆 kenysmile 的帖子

認同, 學校環境差太遠, 呂郭校長感覺上係守舊派, 以學校面子行先, 唔係由小朋友出發, 雖則小朋友成績會好, 但好像缺少了開心童年, 加上呂郭課外活動亦相對較少!

鼓勵各位媽咪寫信比校長,灣仔區多學校,遲啲真係會有人放位,所以我哋E啲有心入嘅媽咪唔好放棄!

ctsui8844 發表於 16-11-25 12:22
回覆 kenysmile 的帖子

認同, 學校環境差太遠, 呂郭校長感覺上係守舊派, 以學校面子行先, 唔係由小朋友出 ...
我相信呂郭學生都會開心, 但PB 比佢地會更開心 :)
同埋呂郭课室真係細, 最怕同學仔一病 傳到一班都係

kenysmile 發表於 16-11-25 11:08
小B呀, 見了4間K, 餘下其他interview都是PN

鍾意寶血整體環境, 有大室外地方俾小朋友玩

elysion 發表於 16-11-25 11:02
寶血大校,人數班數多過呂郭,以比例計入軒小係人數不多,呂郭校長同軒小長年合作好關係,K3小朋友會去軒 ...
「聽聞」呢D聽下好啦~ 唔好盡信。其實校長們係咪friend底都好,定係咪鐘情收某校學生也好,
我相信邊D小朋友實力夠平均,叩到入軒小都正常。
今年寶幼就有小朋友叩左入瑪利曼同嘉諾撒聖方濟各小學,兩間都非常好,
亦無聽聞過係咪特別喜歡收邊間幼稚園嘅學生,總之叩入左咪證明就算係Happy school
培育出黎嘅學生一樣係叻仔叻女,一樣有競爭力 :)

請問有沒有媽媽知道寶血下午班的返放學時間?  我在網頁找不到, 謝謝!

芒果小丸子 發表於 16-11-29 16:26
請問有沒有媽媽知道寶血下午班的返放學時間?  我在網頁找不到, 謝謝!

好似1:45pm - 5:00pm

Jayann 發表於 16-11-24 08:28
今時今日,能夠做到真心辦教育,又能夠喺政府給予嘅「充足」支援下都提供到非常好嘅師資,教學環境,品德教 ...

happy_bonbon 發表於 16-11-29 17:00
好似1:45pm - 5:00pm
yes, this is the correct time.

Shellyxlk 發表於 16-11-23 22:40
分享下:囡囡9月細B今年K1,上了寶血太約3個月,因為校舍資源充足、環境優美闊落、我個女嘅日常活動係出操 ...

當年細女時都係V學校同寶血揀,我都係揀了最合適女女的,而且覺得自己完全無揀錯(emoji)

Jayann 發表於 16-11-25 19:11
「聽聞」呢D聽下好啦~ 唔好盡信。其實校長們係咪friend底都好,定係咪鐘情收某校學生也好,
我相信邊D小朋 ...

我大女都是寶幼畢業生,當年都是叩入了這兩間女校,寶幼的小朋友真係比較有自信,而且都很有禮貌,我個人覺得有d嘢係學校喺呢3年來幫佢哋一點一點累積,品行同德育真係唔係話你叩門interview前話操就有得操,小朋友真係好真情流露的。所以好慶幸當初我選了寶血,我個人覺得學術程度唔差,我唔聽外間講,只睇一眾同學仔上到小學的實況,咁當然啦,如果一d aim at高班已學識晒小一嘢嘅,咁寶血就一定唔啱喇。寶幼小朋友叩門成功率極高,起碼我當年見到嘅都係,所以我覺得我個女可以喺一間咁有愛、咁開心嘅學生度過佢嘅幼稚園階班,真的好幸運

引用:Quote:Jayann+發表於+16-11-25+19:11+「聽

原帖由 sleepykly 於 16-12-01 發表
我大女都是寶幼畢業生,當年都是叩入了這兩間女校,寶幼的小朋友真係比較有自信,而且都很有禮貌,我個人 ...

回覆 sleepykly 的帖子

回覆 sleepykly 的帖子

‹ 上一主題|下一主題