用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs SFA
樓主: lovingu2
go

高主教 vs SFA [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-11-19 12:42
大家似乎唔明白,直屬位都係按Banding抽,高小應該B1生可盡入高中,但問題係高小有幾多B1學生呢?
會唔會真 ...
其實Band 1學生係由小幾開始計算分同點計算哩?
謝謝

Dolphinmom 發表於 16-11-19 12:04
你的估計十分接近現實,讀書勁或sports 勁的同學會更上一層樓。差的p5升p6時會走。所以100以內升高中是安 ...

何為安全? 努力争入band 1生, 才是最安全

Avig 發表於 16-11-19 12:46
其實Band 1學生係由小幾開始計算分同點計算哩?
謝謝
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

用數字去睇...(直屬位 Vs 最終入讀直小生)...高中似乎唔傾向/意願去用自行/叩門位去接收高小生...是否暗示名次稍後既未符合高中成績要求....呢點都係家長要留意 ~~~

hkpapa852  做乜講到咁白呢?  發表於 16-11-19 12:57

你的估計十分接近現實,讀書勁或sports 勁的同學會更上一層樓。差的p5升p6時會走。所以100以內升高中是安 ...
呢個諗法太天真了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我自己會assume級六十內是band one(約班十五名內), 如果跌出了我會諗定後路以防萬ㄧ。

556699 發表於 16-11-19 12:27
如在高小處於中下水平的升唔到高中,即同一個在SFA亦唔會係上游吧,除非SFA的教學能化腐朽為神奇。咁即係 ...
同意, 機關算盡不如考好呈分試。

yuenkw 發表於 16-11-19 13:25
同意, 機關算盡不如考好呈分試。

yes, 作為小ㄧ家長, 完全同意這㸃

lovebb2 發表於 16-11-19 13:28
yes, 作為小ㄧ家長, 完全同意這㸃

我個人對高小 vs SFA的總結係,如果個細路係超班,讀邊間都係超班,事實上高小每年都有少量人考入St Paul Co-Ed,拔萃華仁皇仁。中上嘅可以穩入高中,下游的話灣仔網較有保證。高小最大價值係有高中呢個安全網。

SFA is put at disadvantage due to its district, not academic results.  For those parents who are super "churrrrr", they might actually like it - wakakaka

Both schools are winners depending on what you want.

多謝各位意見,睇來大比數支持高主教多d,我估我會偏向留位高主教了,希望冇揀左啦

"差的p5升p6時會走"

但小五升小六應該極少學校會收插班生, 除非是轉去國際學校.

我想問如果係女仔, 會揀高主教嗎?

cecnl 發表於 16-11-22 16:21
我想問如果係女仔, 會揀高主教嗎?

我估要睇下有冇其他選擇先

請問高小女何升中會去邊?

bb7788 發表於 16-11-25 00:08
請問高小女何升中會去邊?

可升上高中啊,今期<親子王>專題高主教,有興趣可睇下,佢話有逾八十人可由高小升高中,我睇完對高中信心大左

回覆 lovingu2 的帖子

RCPS Vs SFA我會用以下幾方面分析兩間學校,

1)
軟件工程: RCPS 是教快半年, 行STEM, 有資優教學, 直屬高主教書院”RC”, 而SFA是教快一年, 無直屬, 聯屬中學
2)
硬件工程: RCPS是2008年由堅道校舍搬去灣仔校舍, 現址是中學校舍, 當年教區津貼了六百萬裝修費改建成小學校舍, 面積比一般小學大, 而SFA一直是用石硤尾校舍和聖堂在一起, 由一種古色古鄉的感覺.
3)
校網: RCPS是灣仔校網, SFA是深水埗校網
‹ 上一主題|下一主題