用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正 vs 張祝珊
go

培正 vs 張祝珊  

阿仔讀培正小學,
乙一填培中, 想自行二揀 張祝珊, 又驚張祝珊自行二收左, 番唔到轉頭

培中好處: DSE成績好d, 校舍好d, 學生好d(包括同學會網絡), 學校資源好d(多舊生捐獻)
張祝珊: 英文勁, 英語教學, DSE成績好

請教各位家長對張祝珊的看法

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 10:22
阿仔讀培正小學, 呈二試後應該全級top10%,  輸比前面十幾個女仔
乙一填培中, 培中作為安全網應該 ...
DSE成績, 個人認為張祝珊比培正出色

73662710  但今年培正DSE top 10 in hk  發表於 16-11-19 22:41
Felix223    發表於 16-11-18 12:35
esmehouse    發表於 16-11-18 11:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

阿仔讀培正小學, 呈二試後應該全級top10%,  輸比前面十幾個女仔
前面十幾個都係女仔? 你哋學校女仔咁勁既?

老實講, 如果你有跳船既諗法, 成績又咁好, 我係你, 直頭自行一二都揀其他, 留返乙一至用直屬位。BTW, 點解揀張祝珊? 因為近屋企?

hkpapa852 發表於 16-11-18 10:51
DSE成績, 個人認為張祝珊比培正出色

咁自行二博張祝珊, hkpapa852你覺得ok?

我的意思是, 如果張祝珊自行二收了, 應該去讀就是了, 無謂想咁多…. 賣仔莫回頭

elbar  SJC   發表於 16-11-18 12:05

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 11:04
咁自行二博張祝珊, hkpapa852你覺得ok嗎?

咁你自行一填什麼?

little_yolky 發表於 16-11-18 10:57
前面十幾個都係女仔? 你哋學校女仔咁勁既?

老實講, 如果你有跳船既諗法, 成績又咁好, 我係你,  ...

係呀, 依家d女仔好勁架!

ppmmbb 發表於 16-11-18 11:07
咁你自行一填什麼?

一間收左會即讀唔洗諗的英中

但不是神校級數

睇吓呢兩間學校過去幾年既一D基本資料:

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

2012  - 2013

張祝珊英文中學

92% (33222)

40.00%

76.00%

培正中學

33.00%

60.00%

2013  - 2014

張祝珊英文中學

86.8% (33222)

38.00%

>=42%

培正中學

<=84.5%

34.02%

54.77%

2014  - 2015

張祝珊英文中學

93% (33222)

46.60%

64.20%

培正中學

<=87%

31.09%

62.69%

2015  - 2016

張祝珊英文中學

87.79%

43.50%

73.30%

培正中學

未有資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

punlik 發表於 16-11-18 11:39
培正沒公佈DSE成績.
但由學校http://www.puiching.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&web ...
我都係極like培正, 不過入唔到啫。樓主小朋友係B1A生, 唔駛睇平均成績, 睇最好的就得了。如果係想升lev小朋友, 一定係揀培正。

hkpapa852 發表於 16-11-18 11:50
睇吓呢兩間學校過去幾年既一D基本資料:
睇實數係張祝珊靚, 但再睇返培正個收生玩法, 收收埋埋咁多原校B2生, 佢個DSE成績, 真係不能再挑剔了。可恨呀!

elbar  不能純睇表面數據   發表於 16-11-18 12:25

punlik 發表於 16-11-18 12:01
我都認為睇最好個班就得拉, 唔需要睇平均.
而且培正又有狀元, 培養尖子絕對沒問題.
(如果能夠在中六全級前2 ...
不過, 樓主仔仔係B1A生, 乙一填返培正係必入, 咁自行出下大海睇下坐唔坐到大D既船, 又係人之常情嚟。

張祝珊. 多年都是好出名. 況且英中.

引用:張祝珊.+多年都是好出名.+況且英中.

原帖由 Felix223 於 16-11-18 發表
張祝珊. 多年都是好出名. 況且英中.
2間水準差不多,假設你搬近學校,就有2種不同的生活圈子。不論同學/家長群、學術配套上(指補習/興趣班)等都有分別,睇下你地喜歡那種生活環境。俾我選,會揀張祝珊-英中,但家長/阿仔都要有心理準備適應(不過相信呢個不是大問題)

好多band1头都嫌PC係中中,好正常~

自-揀St Jo?点解如果自二張祝珊收左冇得番轉头?你想轉头去边?常言道,自行必須揀两间心儀,入左無悔既学校~如果張收左,大不了放榜後去叩自-果间囉~

引用:Quote:原帖由+Felix223+於+16-11-18+發表張

原帖由 suzuki12 於 16-11-18 發表
2間水準差不多,假設你搬近學校,就有2種不同的生活圈子。不論同學/家長群、學術配套上(指補習/興趣班)等 ...
還有樓主仔現屬前列位置,個人覺得應比較張培兩間最佳成績/入大學科目,對於大方向性嘅指標,對樓主仔嘅level已超越曬啦(羨慕中)

引用:阿仔讀培正小學,+呈二試後應該全級top10%,+

原帖由 小鹿揀學校 於 16-11-18 發表
係我就會去盡D,乙1 喇沙,乙2 SJC, 若真係心儀張祝珊,放乙2, 我傾向睇埋學生網絡~~~

Yanamami  Good idea.  發表於 16-11-18 13:49

Yanamami 發表於 16-11-18 12:55
好多band1头都嫌PC係中中,好正常~

自-揀St Jo?点解如果自二張祝珊收左冇得番轉头?你想轉头去边?常言 ...
係呀, 自一想揀SJC, Yanamami 乜你咁犀利, 咁都知道
揀SJC唔洗同班叻叻妹爭

冇得番轉头意旨自行二張祝珊收左, 就一定冇得番培正, 驚揀錯, 所以問問各位意見

elbar  Pls check PM   發表於 16-11-18 13:55

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 13:17
係呀, 自一想揀SJC, Yanamami 乜你咁犀利, 咁都知道
揀SJC唔洗同班叻叻妹爭

咁咪自行1: LS, 自行2: SJC

或者
自行1: SJC, 自行2: 培正, 甚至放棄自行2