用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa和wkf
樓主: chieco
go

sfa和wkf   [複製鏈接]

chieco 發表於 16-11-18 08:57
不會抽獎了。
也不會出國。
但是佢做功課會做到喊。不忍心要日日喊。係咪想有好成績難免要咁?唔知津貼小學 ...

其實K3功課已經唔多, 何解要日日喊.如果兩間都唔算特別多抄寫, 如其他人所說, WKF 一讀就12年..多數家長將來會送仔女出國讀書, 要讀好書, 唔付出去, 連普通抄寫都喊..點識字? 會唔會小朋友開始有功課做, 仲未適應先扭計.

回覆:chieco 的帖子

兩間唔同模式既小學,我會揀睇多幾個月,放埋一邊開心吓先,遲幾個月先決定,從中留意吓小朋友既學習性格,或做定D打底工作先再最終決定

有冇中間一d,又無SFA 咁哽,又有d 活動似WKF,成績中上嘅選擇呀?
樓主你仲考左邊幾間,有冇等緊offer?

chieco 發表於 16-11-18 08:35
兩間南轅北轍的學校,真的不知如何選擇。虛心希望大家給意見,想盡快放位。
男孩子,偏靜。能自動自覺做功 ...

其實有d怪,因為SFA interview係考卷, 你個小朋友過到應該有學術實力。

回覆:pirudi 的帖子

佢數學已認識小數和分數。但中英只不過正常

回覆:sfa和wkf

係我嘅話,我會揀WKF。小朋友大過係點,升咩大學揀邊科,到時應該係佢自己按能力和興趣去揀。讀到書嘅,响邊間讀都無問題。我只怕小朋友被追到無咗學習興趣,唔會自主學習。咁樣,就算讀到大學入到好科,一樣hea住嚟讀,hea住過埋下半世。唔通你諗住佢大學仲可以俾你迫咩?

chieco 發表於 16-11-18 08:57
不會抽獎了。
也不會出國。
但是佢做功課會做到喊。不忍心要日日喊。係咪想有好成績難免要咁?唔知津貼小學 ...

如果讀學券幼稚園(assume無催谷),只係k3都做功課做到喊,咁上到sfa點算呀

回覆:sfa和wkf

我比較過兩間P1嘅功課。就英文嚟講SFA一開始就教grammar, week and month, 係比較填鴨式嘅。而WKF 就鼓勵學生去寫,就算寫到grammar 唔啱,串錯字都唔緊要,最緊要放瞻去寫。仲有會教phonics。 默書10月先開始有,而且唔深嘅,不過到~11月都默week and month 了。

其實小朋友適應力很强,是家長揀家庭生活時間罷了。SFA, 有人話唔忙,但點都無得 hea 讀掛。功課唔多,但一份佢自己無能力完成的都煩到你死

chieco 發表於 16-11-18 09:57
但會變hea咗嗎?我真係幾鍾意wkf讀得開心,但中學競爭力真好像稍遜
Wkf 冇呈分,升中選擇少左,這個你要行量了。好奇一問,你覺得你小朋友有乜特質令他有sfa offer 呢?

回覆:MrBeast 的帖子

佢係老師講一,唔會做二。數學方面應該資優。

引用:我比較過兩間P1嘅功課。就英文嚟講SFA一開

原帖由 mannitol 於 16-11-18 發表
我比較過兩間P1嘅功課。就英文嚟講SFA一開始就教grammar, week and month, 係比較填鴨式嘅。而WKF 就鼓勵學 ...
多謝你,參考好有用。

小曳人 發表於 16-11-18 10:06
學卷學校上,孩子本身鍾意睇書嘛?坦白講,中文教深係難搞d,英文教深而有睇開英文書嘅應該無問題

名津都 ...
有fd 入ls,同我分享過小一的英文教科書,我覺得比一般官津深(可能只是教法課程不同),另外教局容許校本課程,想教快的其實是可以的。

引用:Quote:chieco+發表於+16-11-18+09:57+但會

原帖由 MrBeast 於 16-11-18 發表
Wkf 冇呈分,升中選擇少左,這個你要行量了。好奇一問,你覺得你小朋友有乜特質令他有sfa offer 呢? ...
其實冇呈分試,只係冇咗升中派位嗰part, 一樣可以去考直私中學,一樣可以有兩間自行去考。如果小朋友係有實力嘅,考直私同自行就掂啦,仲洗去抽派位。如果唔係好好嘅,留响直升中學有唔洗煩喎。

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 16-11-18 11:57
有fd 入ls,同我分享過小一的英文教科書,我覺得比一般官津深(可能只是教法課程不同),另外教局容許校本 ...
之前係用同一出版社較深嗰套
今年轉咗出版社,無得比較,但唔會比SFA深 (本書)
恐龍家

回覆樓主:

我好好奇 樓主講到小朋友文靜 無自信 不愛抄寫 無外補 點解都會有wkf同sfa offer 好似同兩間學校格格不入 小朋友會唔會其他個人之處吸引到學校呢

而家讀 happy kindergarten,無補,都做功做到喊。

喊乜野?樓主要了解吓。

回覆 Vlone778 的帖子

算是有禮貌和好聽老師話對數學與科學尤感興趣

回覆 Jane1983 的帖子

如果話佢做錯,要改,佢就喊.由細到大情緒不太穩定

回覆 chieco 的帖子

如無其他offer,二選一,就 WKF。
學術可能會無甘精進,但精神健康、心理發展會好d。樓主呢6年亦要努力幫小朋友搞好情绪問題。

讀得好,中學亦可以試考直私。
‹ 上一主題|下一主題