用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 成績麻麻的資優兒
go

成績麻麻的資優兒 [複製鏈接]

派成績表了,一早預左成績麻麻,結果全級考30,主要因為語文弱(評估時已知其數理邏輯好,其他方面弱)。雖然話唔好比較,但我知同幼稚園一同升上來的同學仔都會比我小朋友成績好,仲有個考第一,心中真的有點失望。好彩老師丶其他家長唔知我仔資優,否則那些家長,實有說話俾我聽

加上我大女兒雖然不是資優,但當年小一成績比我仔好好多!我諗,會唔會我對我仔的教法有什麼問題?!

3    0    0    0

lovelybaby2015 發表於 16-11-18 08:27
派成績表了,一早預左成績麻麻,結果全級考30,主要因為語文弱(評估時已知其數理邏輯好,其他方面弱)。雖 ...

未必是妳的教法有什麼問題,資優不等如績優,很多時資優兒只在某一範疇資優,成績並不一定彪炳的。反而那些上課留心,用心做功課,勤力溫習的孩子成績還有一定的保證。

醒目開學勳章 貢獻勳章

正確,資優唔等於積優!
e.g. 一個音樂天才,未必讀到書

你亦已知佢語文弱,就自己要多花功夫啦!
我個作文差,從少唔會講學校發生過嘅事,次次要free writing喊哂架,但上過兩年作文班,阿鬼仔教得好好玩,阿仔依家作文可以作到老師唔知佢係"作"嘅,信以為真!
呢個就係對症下藥同學習興趣嘅重要

akys  我睇嗰個CP話中作弱係死症,或者大啲Control能力好啲先會好。  發表於 16-11-18 13:28
恐龍家

回覆:lovelybaby2015 的帖子

經驗告訴我,很多資優男孩由於過度活躍及專注力不足,而且肯花在正正經經溫習的時間較少,小學成積只是中上,但肯定不會太差,到中學找到自己興趣,真正要深度思考的學習時就會excel. 現在可針對弱點加強教導補底(如語言),如果喜歡數理,可另提供enrichment增潤。
多機會给孩子多元發展,多户外活動,多閱讀,先擴濶視野,多思考而不必太盲目機械化操鍊。
閱讀是建立良好語文的不二之法,不喜歡都要迫下多閱讀。
如果想英文好,除了閱讀,要多看英文電視。

KarenKang 發表於 16-11-18 22:33
經驗告訴我,很多資優男孩由於過度活躍及專注力不足,而且肯花在正正經經溫習的時間較少,小學成積只是中上 ...

謝謝你
我仔就係專注力差,做功課丶溫習就是坐一陣就走

YanKanMom 發表於 16-11-18 09:40
未必是妳的教法有什麼問題,資優不等如績優,很多時資優兒只在某一範疇資優,成績並不一定彪炳的。反而那 ...

明白,謝謝

小曳人 發表於 16-11-18 09:58
正確,資優唔等於積優!
e.g. 一個音樂天才,未必讀到書

唉,俾佢搞到有d氣餒

lovelybaby2015 發表於 16-11-18 08:27
派成績表了,一早預左成績麻麻,結果全級考30,主要因為語文弱(評估時已知其數理邏輯好,其他方面弱)。雖 ...

男仔一般遲開竅,不用太擔心。反而多些看書,引發佢自己[找答案] 更好!

回覆樓主:

忘記佢係資優,出力訓練佢讀書應該態度。

小曳人    發表於 16-11-21 13:01
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

千其不要讓他知道自己資優,否則佢會更大壓力,當佢普通人,邊様弱補邊様,要佢明白語文很重要。勁個様就培養下,等佢有D滿足感

964000 發表於 16-11-19 07:33
千其不要讓他知道自己資優,否則佢會更大壓力,當佢普通人,邊様弱補邊様,要佢明白語文很重要。勁個様就 ...

係,佢唔知自己係資優架,我無話佢知

語文弱的話,數理邏輯好也可能理解不到問題,升到越高班越明顯。另外,如果評估是幼稚園時做,參加價值不高。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人對講唔講俾孩子聽,持開放態度!
由評估確認資優之後,我上咗唔少關於資優兒嘅課,當中提到情意教育,與及認識自己,與其他人嘅分別
好多時誤會來自唔了解,情緒來自好多"點解會係咁"?!
我地作為家長除咗要試下用佢思考角度去了解之外,其實都可能要俾佢知道其他人係點諗嘢嘅,要先接受自己,外人先會接納你嘅不同!

我贊成唔好成日諗住佢係資優就應該"得"嘅!每個人都有長處、短處,就以發掘長處,增強自信,從而改善弱項,又或者想辦法激發佢團火,資優兒應該愛學習架!當然,呢d嘢一d都唔容易做到,每個成功嘅例子都未必應用到响自家孩子身上,但至少你知道:前面係有路行嘅,總有一日會有曙光

加油呀!
恐龍家

大大下佢自己都覺得有d嘢係同其他人不一樣,瞞不了的。尤其是有課程去的話,我嗰仲大大聲同鄰居阿姨講去資優班

可能我要求低,不低過全級30我覺得已經可以接受啦!唔錯㗎喇!

係,全級考30我覺得用成績麻麻形容真係有點太高要求.家長放鬆D, 男仔係咁.

回覆 lovelybaby2015 的帖子

One of my nephews is having the same problem.  He has lack of motivation and concentration.  

回覆:成績麻麻的資優兒

嘩全級三十已經不錯啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

頭30係好定唔好,好睇係邊間學校,如果係比較難入嗰d熱門學校,輕輕鬆鬆考頭30已經非常好

再睇你個故事... hmm... 唔好同人比較啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題