用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊 ...
樓主: Catkung
go

好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊   [複製鏈接]

期雨 發表於 16-12-13 15:24
有三五個Offer但唔識字?你信?
我信,有都唔出奇呀, 又唔係真係唔識字, 只係依個階段唔去谷唔外補咪識少D, 唔代表學唔識, 有D小朋友好醒目, 認真學好快上手, 學校自然會挂返自己想要既學生

醒目開學勳章 王國長老

encina 發表於 16-12-9 23:21
我都好灰,報左都唔中。。抽獎又抽唔中,但唔中又無法,同埋我仔係出面太靜。。
所以而家只係等大抽獎。。 ...

哎,d老人家唔知係咪生活太dry
我99果時又日日講住「阿x太個細妹個女」幾叻。直到我有次好誠懇咁問佢:邊個黎架?我係咪識佢呀我唔係好記得
佢終於醒覺自己在不停提住一個我唔識亦無興趣知嘅人。

Charlotte_mom 發表於 17-7-7 09:17
哎,d老人家唔知係咪生活太dry
我99果時又日日講住「阿x太個細妹個女」幾叻。直到我有次 ...

咁都要您99夠醒,get到您既意思先至得。

edniebridge 發表於 16-11-19 08:12
睇得出你付出好多努力同心機,所以特別失望,我諗都係人之常情。但,樓主提到日教夜教都唔聽時,可能要退 ...

十分贊同!

teambuilder 發表於 16-12-11 16:44
回覆 maxifoxy 的帖子

有時唔係話你做就一定做到,或者人地做到你小朋友都做到的。我經歷過兩次小一遊戲, ...

我都係經歷完小兒考小一後有另一番體會: 參加完不同幼園小學簡介會,開放日,發現原來有D好出名,個個爭住報讀既學校唔係自己杯茶,就算報左名甚至有2nd in都唔去,然後見到人地考到嗰D學校周圍同人分享時,自己即刻「叮」左一聲,發現除左校風差家長必定不希望小朋友入讀外,其實間間都係好學校,有自己既支持者。更領悟到只有最逼適合沒有最好。
‹ 上一主題|下一主題