用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四英文默書好差呀!!!
go

小四英文默書好差呀!!! [複製鏈接]

之前一至三年級都平均8X-9X分, 問題不大, 就算小四第一次測驗嘅成績都有87分(問心都唔錯啦!), 但係小四到依家默咗5次書 (竟然有2次得唔5X分mouth:" />mouth:" />, 2次7X分, 1次9X分, 好飄忽), 睇佢最差嗰2次錯嘅問題大部份係欠s,ed,es, an > and, here > hear.....呢啲問題, 反而全部較深嘅字冇咩錯, 會唔會佢唔習慣默段落呢?? 之後, 有冇咩方法溫習可以改善呢個問題? 佢開始對英默有啲怕啦...
   0    0    0    0

背熟範圍得唔得?
可能老師讀得 不清楚.

醒目開學勳章

要多默幾次,我仔默到可以自己背默
重要教佢明白點解要加s,ed
我仔都係P.4

哈利媽 發表於 16-11-17 17:02
之前一至三年級都平均8X-9X分, 問題不大, 就算小四第一次測驗嘅成績都有87分(問心都唔錯啦!), 但係小四到依 ...
明顯係讀得唔熟+唔明白。

我細女小一時都成日an>and搞錯, 明白咗意思, 就唔會錯了。s, ed, es, an, and, here, hear搞錯好明顯係唔明白個意思, 水過鴨背, 串咗就算。四年班深既字反而可以拼音拼出嚟, 但呢D基礎嘢, 唔明白, 一聽漏個音就會錯。

其實要理解上文下理,英文都好多同音字。

我哋學校有unseen dictation,冇得估冇得背,唯有留心聽。

little_yolky  係,所以係唔理解問題嚴重過默書錯。  發表於 16-11-21 12:38

哎!! 最幣係佢應該明囉, 啲文章唔太深, 同佢默時有6成可以背出, 而且錯字唔多嘅, 可能我讀得慢啲, 佢响學校默時又緊張又大意啦.

哈利媽 發表於 16-11-21 17:46
哎!! 最幣係佢應該明囉, 啲文章唔太深, 同佢默時有6成可以背出, 而且錯字唔多嘅, 可能我讀得慢啲, 佢响學校 ...
如果明白, here > hear, an > and, s >es呢D發開口夢都唔會錯既嘢點會錯, 佢明, 但寫錯就係唔熟, 所以要溫熟D, 唔係測驗考試作文又話緊張, 又錯, 咁就大鑊了, 默書事少, 語文及作文卷事大。

之前一至三年級都平均8X-9X分, 問題不大, 就算小四第一次測驗嘅成績都有87分(問心都唔錯啦!), 但係小四到依 ...
依你所說,我覺得係佢grammar 問題所至高小默英默,好多時要理解埋默緊果句句子,因腦裏已有一定程度的詞庫

在冇前文後理之下,靠讀音,大人都分唔清here or hear

想問小四要背默嗎?

little_yolky  小二就要背默了,我朋友仔係小一要背默。  發表於 16-12-7 10:51

回覆 rainrain613 的帖子

不用

rainrain613 發表於 16-12-5 07:16
想問小四要背默嗎?

背默反而唔難,默多幾次衰晒有限,因為絕對係可以死記,讀默老師將課文既字重作一個故事,再用唔同tenses 就靠佢真功夫!所以都咪話唔緊張!

little_yolky  咁就簡直係unseen  發表於 16-12-7 10:52

小四要背默嗎??

ClaireWmama 發表於 16-12-7 10:08
小四要背默嗎??
我朋友仔間沙田二線小學小一就背, 我間小二中文要背, 英文就小三背。

唉!!! 不經不覺呢個post都一年啦.... 情況完全冇改善, 仲係每次都係緊張同驚, 攪到"to.....+ed/ing", 應該係the > to, into > in to呢啲錯誤, 呢幾次默書真正係唔熟嘅字最多2-3個, 但佢嘅成績係5x-7x, 究竟要攪心理問題定grammer, 或者係我同佢溫書方法出錯呢....

p.s. 其實佢每次派返嚟都真係冇鬧佢, 但佢總係話怕我唔開心會鬧佢, 又話自己會怪自己喎!

有些小朋友寫字慢, 跟不上老師讀的時間, 又因為唔熟某個字, 而慢晒手等人repeat, 漏聽.   好簡單,

1. 我覺得試時, 你同佢讀快D長些句子, 佢慣左快而準, 就會少些問題.

2. 叫佢快朗讀5次, 你會發現佢會跳晒字/漏晒S, 唔順的. 就明佢點解淺的字錯. 因為佢只習慣針對生字背, 而冇真正去讀熟課文. 我覺得只有朗讀得清楚才會改正呢個問題.  

哈利媽 發表於 17-10-24 10:01
唉!!! 不經不覺呢個post都一年啦.... 情況完全冇改善, 仲係每次都係緊張同驚, 攪到"to.....+ed/ing", 應該 ...
應該五年班了吧? 除咗默書其他如何? 如果其他OK, 而默書佔呈分比例唔高, 就唔好理佢啦, 你又理佢, 佢又緊張, 最弊係又無改善。

醒目開學勳章

哈利媽 發表於 17-10-24 10:01
唉!!! 不經不覺呢個post都一年啦.... 情況完全冇改善, 仲係每次都係緊張同驚, 攪到"to.....+ed/ing", 應該 ...
其實佢睇書多唔多?呢類錯誤睇得書多可避免

回覆 little_yolky 的帖子

係呀, 已5年班, 呈分都佔15%呀, 最幣係佢自信心好低, 每逢考,測,默都話緊張,好驚, 多數只發揮到5成出嚟咋

回覆 bobbob 的帖子

唔算好多, 佢都鍾意睇嘅, 但又真係冇咩時間
‹ 上一主題|下一主題