用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔升中一問
go

大埔升中一問 [複製鏈接]

你們好!

小兒係大埔讀,程一全級第一,程二全級第五,若果自行兩間(鄧顯/曾肇添)跨區是否太進取?奧數通常拿金獎及全國一級,是否有幫助?

謝!

bb_2001  同意! 跨區去沙呂。  發表於 16-11-17 20:58
elbar  沙呂   發表於 16-11-17 09:48
   0    0    0    0

joeyhome 發表於 16-11-17 09:34
你們好!

小兒係大埔讀,程一全級第一,程二全級第五,若果自行兩間(鄧顯/曾肇添)跨區是否太進取?奧數 ...
真係可以試下, 因為就算自行唔得, 大抽獎都應該入得返大埔5大英中。係咪一線小學? 我諗小學名氣幫助會大過奧數奬。如果唔係兩舊學生, 可能試下自行二保守少少咁多, 揀柏雨。

不是兩舊學生不能試嗎?

小兒學校去年也有同學入了鄧顯和曾肇添,只要同學成績達到學校要求不妨一試。

當然,想穩妥可以自行一試鄧/曾,自行二試柏雨/莫。

去年入了曾肇添那同學,自行兩間都是跨區的。

有疑問可問問學校老師參考一下學校往年派位數據。

YuYuMother 發表於 16-11-17 11:43
不是兩舊學生不能試嗎?

小兒學校去年也有同學入了鄧顯和曾肇添,只要同學成績達到學校要求不妨一試。
當然不是不能試, 只是我比較保守, 會揀一間自行二响本區保險D啫, 因為反正跨區大抽奬都揀唔到了。中學會根據小學過去學生既表現, 選擇學生既質素。過去, 兩舊學生表現好, 咁中學當然會比較有好感, 始終係跨區, 其他中學未必識地區小學。當然, 如果家長覺得搏得過, 不妨一試。反正就算大抽獎唔好, 自行又唔收, 叩門機會都好大, 反正叩門係講實力的。
‹ 上一主題|下一主題